Sunday , 27 September 2020
Home / featured / Λαμία: “Είμαστε εδώ για να ανοίξουμε το παράθυρο, με το φως της Ενωμένης Ρωμηοσύνης” – Ο φόρος τιμής και ευλάβειας στον Άγιο Πορφύριο

Λαμία: “Είμαστε εδώ για να ανοίξουμε το παράθυρο, με το φως της Ενωμένης Ρωμηοσύνης” – Ο φόρος τιμής και ευλάβειας στον Άγιο Πορφύριο

Άκρως επιτυχημένη και ενδιαφέρουσα ήταν η εκδήλωση-αφιέρωμα που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, στις 9/11/2019  με κεντρικό θέμα τον “Άγιο της Αγάπης”  Άγιο Πορφύριο.

To αφιέρωμα διοργανώθηκε από το σωματείο “Ενωμένη Ρωμηοσύνη” υπό την αιγίδα του Δήμου Λαμιέων. Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών όπου παρακολούθησε μία ποιοτική και πολυποίκιλη εκδήλωση που δίδαξε αλλά και ενέπνευσε μέσα από την ζωή του Αγίου, ενώ πλαισιώθηκε μουσικά από  μελωδίες και τραγούδια καλλιτεχνών από το Ωδείο Καραμπογιά.

[Σχετικό άρθρο διαβάστε εδώ]

 Για τον  σύγχρονο Άγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με καταγωγή από την Εύβοια, αναφέρθηκαν ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ιατρός Χριστόδουλος Χατζηθανάσης και η Διεθνούς Φήμης Ψαλμωδός Νεκταρία Καραντζή, που τον γνώρισε στην παιδική της ηλικία.

Παρακάτω παρατίθεται η ομιλία του εκπαιδευτικού κ. Βαγγέλη Στεφανή, εκπροσώπου του σωματείου “Ενωμένη Ρωμηοσύνη”  στη Φθιώτιδα [πληροφορίες για το σωματείο δείτε εδώ]

Η ομιλία:

Πανοσιολογιότατε πατέρα Αμβρόσιε, εκπρόσωπε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρίου Συμεών και ηγούμενε της ιεράς μονής Αντινίτσης.

Σεβάσμιοι Πατέρες

Αξιότιμε κύριε δήμαρχε,

κύριοι εκπρόσωποι της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ένδοξοι αξιωματικοί και  της Ελληνικής αστυνομίας και του στρατού κυρίες και κύριοι ορθόδοξoι αδερφοί της Φθιώτιδας και της Λαμίας , εκ μέρους της Ενωμένης Ρωμιοσύνης και ειδικότερα της ομάδας Λαμίας επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω σήμερα στο δημοτικό μας θέατρο σε μια εκδήλωση που αποτελεί φόρο τιμής και ευλάβειας σε έναν μεγάλο άγιο, τον Άγιο Πορφύριο .

«Αγίων Πάντων ο χορός εφραινέσθωσαν και ορθοδόξων τα πληρώματα χαιρέτωσαν, ότι άρτι τη Εκκλησία, λαμπρός αστήρ εφάνη, Τριάδος της Αγίας Σκήτης σεπτής, των Καυσοκαλυβίων κόσμος φανείς. Χαίροις πάτερ Πορφύριε» γράφει ο υμνωδός υποδεχόμενός την αγιοκατάταξη του Αγίου Πορφύριου στις 27 Νοεμβρίου 2013.

Ο Άγιος Πορφύριος, κατά κόσμον Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης είχε γεννηθεί στην Εύβοια, στη Στερεά Ελλάδα.

Έγινε μοναχός σε ηλικία 14 ετών και πήρε το όνομα Νικήτας. Μετά από δύο χρόνια έγινε μεγαλόσχημος. Λίγο αργότερα ο θεός του δώρισε το ασύλληπτο διορατικό χάρισμα.

Η Χάρις του θεού τον οδήγησε στην καλύβη του Αγίου Γεωργίου Καυσοκαλυβίων και στην υποταγή δύο γερόντων: του Παντελεήμονος ο οποίος ήταν και πνευματικός του και του Ιωαννικίου, αδελφών κατά σάρκα.

Αφοσιώθηκε στους δύο γέροντες που κατά κοινή ομολογία ήταν ιδιαίτερα αυστηροί με μεγάλη αγάπη και με πνεύμα απόλυτης υπακοής. Αυτή ήταν η αρχή της διαδρομής του.

Το όνομα Πορφύριος το απέκτησε όταν το 1926 σε ηλικία 20 ετών αναγκασμένος από βαρύτατη ασθένεια να εγκαταλείψει το Άγιο Όρος, επέστρεψε στην Εύβοια όπου εγκαταβίωσε στη μονή του Αγίου Χαραλάμπους Λευκών. Τότε χειροτονήθηκε ιερέας στον άγιο Χαράλαμπο Κύμης από τον Πορφύριο τον τρίτο, Αρχιεπίσκοπο Σινά.

Τα τελευταία λόγια από το ευλογημένο στόμα του ήταν αυτά που συχνά αγαπούσε να λέει: ίνα ώσιν εν 

και εμείς…. είμαστε όλοι σήμερα εδώ συγκεντρωμένοι με τη χάρη του Αγίου Πορφυρίου, με την ευλογία των πατέρων που προσεύχονται για μας στο Άγιο Όρος, και καθοδηγούν τις προσπάθειές μας, είμαστε συγκεντρωμένοι εδώ

ίνα ώμεν εν, για να γίνουμε ένα.

Να γίνουμε ένα έχοντας ανάμεσά μας το Χριστό έχοντας οδηγό και μπροστάρη μας τις αξίες οι οποίες στήριξαν την ορθόδοξη ελληνική κοινωνία, το ορθόδοξο κράτος μέσα στους αιώνες.

Είμαστε εδώ όλοι οι φίλοι και τα μέλη της ενωμένης ρωμιοσύνης με κοινή πίστη, με κοινή φλόγα, με κοινό καημό.

Σήμερα με τη βοήθεια του Θεού αλλά και με τη δική σας πίστη, με τη δική σας βοήθεια, με τη δική σας μεγάλη συμμετοχή συνεχίζουμε την προσπάθεια της Ενωμένης Ρωμηοσύνης,

εδώ στη Λαμία, να ευαισθητοποιήσει τους ορθοδόξους αδελφούς που θέλουν να έχουν πνευματική ζωή, θέλουν να μην αγωνίζονται μεμονωμένα αλλά να βρουν ένα μικρό καταφύγιο στις προσπάθειές τους.

Η Ενωμένη Ρωμηοσύνη Λαμίας, έχει προγραμματίσει σημαντικές εκδηλώσεις στους επόμενους μήνες. Ήδη σήμερα μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι με την αμέριστη βοήθεια του Δημάρχου Λαμιέων κ Καραίσκου (που ήταν πάντα δίπλα μας) και τη συνεργασία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού- τουρισμού και Διεθνών σχέσεων κας  Αμαλίας Ποντίκα θα φιλοξενήσουμε , στον ίδιο χώρο, εκδήλωση για το «Άγιο της πολιτικής», τον Ιωάννη Καποδίστρια,  με ομιλητή τον καθηγητή Παν/ου και θεολόγο κ Δημήτριο Μεταλληνό.

Κυρίες και κύριοι

Η Ενωμένη Ρωμηοσύνη με συνεκτικό στοιχείο το Χριστό, την ορθόδοξη πίστη, την Ελλάδα μας, δίνει τη δική της μάχη με σύμμαχο  όλες αυτές τις αξίες που έδωσαν τη δυνατότητα στο λαό, στο έθνος να σταθεί όρθιο μέσα στην πορεία των αιώνων.

Η Ενωμένη Ρωμηοσύνη στηρίζεται σε εσάς.Ελάτε να κάνουμε τη φωνή της πιο δυνατή.

Ελάτε να προσθέσουμε από δω,από την καρδιά της Ρούμελης, δύναμη στη δύναμή της.

Κυρίες και κύριοι

Γραφτείτε ως μέλη της.

Σήμερα από άκρο σε άκρο, σε όλη την Ελλάδα, χιλιάδες μέλη της Ενωμένης Ρωμηοσύνης δίνουν το δικό τους αγώνα. Ειδικά τώρα, σε καιρούς δύσκολους και σκοτεινούς όπου επιχειρούνται να υπονομευθούν θεσμοί και αξίες, όπου με μεγάλη ευκολία επιχειρείται η υπονόμευση συνηθειών ζωής ή και χριστιανικών εορτών που συνοδεύονται από κάποιες συγκεκριμένες παραδόσεις σήμερα όσο ποτέ άλλοτε και …όσο ακόμη υπάρχει ο καιρός… πρέπει να  δώσουμε φωνή στη φωνή της Ενωμένης Ρωμηοσύνης  πρέπει να δώσουμε φωνή στη φωνή όλων όσων αγωνίζονται και αγωνιούν για την Ελλάδα μας.

Νομίζω πως εδώ πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η Ενωμένη Ρωμηοσύνη ως  μια οντότητα με επικεφαλής το Χριστό, με συνοδοιπόρους τους Αγίους μας πλέον είναι ανάγκη, είναι χρέος. είναι καθήκον .

Έλεγε ο άγιος γέρων Πορφύριος :

«το παν είναι να αγαπήσει ο άνθρωπος το Χριστό και όλα τα προβλήματα τακτοποιούνται».

Και για μας το παν είναι να αγαπήσουμε το Χριστό… μόνο έτσι θα νικηθεί το κακό …από το καλό. Και το κακό βρίσκεται πλέον δίπλα μας..

Κυρίες και κύριοι

Ας προσέξουμε πολύ μια από τις διδαχές του Αγίου γέροντος Πορφυρίου:

«όταν είσαι σε ένα κατασκότεινο δωμάτιο μη χτυπάς το σκοτάδι για να το διώξεις … άνοιξε το παράθυρο στο φως και….. το φως είναι ο Χριστός».

Είμαστε εδώ για να ανοίξουμε το παράθυρο στο φως είμαστε εδώ και ένα διώξουμε το «σκοτάδι» με το φως του Χριστού, με το φως της ορθόδοξης πίστης με το φως της ορθόδοξης Ελλάδας….… Με το φως της Ενωμένης Ρωμηοσύνης.”

About author

Check Also

Έναρξη Δωρεάν προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού στο Δήμο Λαμιέων

Το Τμήμα Αθλητισμού του Δήμου Λαμιέων πραγματοποιεί δωρεάν προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού, τα οποία απευθύνονται σε ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *