Monday , 25 May 2020
Home / featured / “Τι μέλλει γενέσθαι” στον Εμπορικό Σύλλογο Σπερχειάδας;;;

“Τι μέλλει γενέσθαι” στον Εμπορικό Σύλλογο Σπερχειάδας;;;

Πραγματοποιήθηκε  τελικά ύστερα από 2 αναβολές λόγω μη απαρτίας,  η Γενική Συνέλευση  του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Σπερχειάδας στις 17/3/2019 το πρωί (11:00) στο Συνεδριακό Κέντρο Αθ. Ακρίδα με συμμετοχή 15 μελών. ( Σχετικό άρθρο διαβάστε εδώ )

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

1. Απολογισμός Πεπραγμένων έτους 2018, μετά τον έλεγχο της Εξελεγκτικής Επιτροπής
2. Παραιτήσεις Προέδρου και Μελών του Δ.Σ.
3. Ορισμός ημερομηνίας διεξαγωγής εκλογών για νέο Δ.Σ.
4. Ερωτήσεις-Συζήτηση

Με αφορμή τα χειρόγραφα  πρακτικά (τα παραθέτουμε στο τέλος του άρθρου) που κρατήθηκαν και κοινοποιήθηκαν αλλά και όλα όσα ακούγονται και λέγονται από  μέλη του Συλλόγου για την Διοίκηση, το μεγαλύτερο παράπονο των μελών ήταν ότι προσκλήθηκαν το Σάββατο το απόγευμα , μία μέρα πριν την Συνέλευση αντί για 5 μέρες πριν και δεν προσκλήθηκαν όλοι.  Μάλιστα ούτε στην σελίδα του Συλλόγου στο facebook, δεν υπάρχει η αντίστοιχη πρόσκληση για ενημέρωση των μελών! Ούτε προσκλήσεις στάλθηκαν ηλεκτρονικά από το Γραμματέα προς τα μέλη του Συλλόγου, που υπήρχε ήδη η λίστα με τα στοιχεία από  τον πρώην πρόεδρο του Συλλόγου κ. Βασίλη Γεράνη. Και σε αυτό έχουν δίκιο όσοι   διαμαρτύρονται για την τόσο σύντομη ενημέρωση, όχι όμως ότι φταίει η πενταμελής  Διοίκηση, αλλά ευθύνεται το Προεδρείο με βάσει τις αρμοδιότητες που του έχουν οριστεί.

Την ευθύνη την έχει ο Γραμματέας που συντάσσει την πρόσκληση και η Πρόεδρος που την υπογράφει και όχι η  Διοίκηση!

Όπως ενημερωθήκαμε επίσης,  ο Α’ Αντιπρόεδρος  του Συλλόγου,  εντόπισε στα χειρόγραφα πρακτικά,   ανακρίβειες και διαφορετική ερμηνεία των λεγομένων του, προφανώς κατά λάθος και η ένσταση του είναι να διορθωθεί καθώς  τον προσβάλει.  (Παρατίθεται η ένσταση στο τέλος).

Μάλιστα  ήταν ο ίδιος που επέμενε εξ αρχής της Γενικής Συνέλευσης, να υπάρχει ηχητικό ή οπτικοακουστικό  υλικό για όσα θα  ειπωθούν αλλά δεν έγινε τελικά δεκτό. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η έλλειψη διαφάνειας,  δεν κρύβει κάποια σκοπιμότητα.

Ομόφωνα ψήφισε το προεδρείο της  η Γενική Συνέλευση  και ξεκίνησε πολύ ομαλά η διαδικασία. Η Πρόεδρος της Διοίκησης  αντί να καταθέσει και γραπτώς (όπως προβλέπεται)  τον Διοικητικό Απολογισμό, αναφέρθηκε μόνο προφορικά και όχι αναλυτικά όπως αναφέρεται στα πρακτικά  και όχι μόνο για δύο από τις εκδηλώσεις του Συλλόγου όπως αναφέρεται επίσης.

Να διευκρινίσουμε ότι στα πρακτικά δεν υπάρχει ακριβής καταγραφή των τοποθετήσεων και όσων ειπώθηκαν, των μελών και της διοίκησης  αλλά μία  ερμηνεία από το προεδρείο της Γ. Συνέλευσης.

Για αυτό και  ο Α’ Αντιπρόεδρος, καλοπροαίρετα,  καταθέτει ένσταση σε ότι αφορά τα δικά του λεγόμενα, καθώς όπως ισχυρίζεται δεν τα είπε έτσι και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρξει διαστρέβλωση και  για τους τύπους, αιτιολογεί τι και γιατί το είπε και στέκεται στα πιο βασικά…

Πιο συγκεκριμένα,  από την αρχή στα πρακτικά υπάρχει η ανακρίβεια  όπου γράφεται ότι ο Α’ Αντιπρόεδρος  που μίλησε για τον Απολογισμό, ότι χαρακτήρισε την Διοίκηση ανεπαρκή  με αδυναμία να υλοποιήσει τις αποφάσεις.  Τελείως λάθος, δεν είναι σωστό αυτό, καθώς μίλησε για το προεδρείο (Πρόεδρος-Γραμματέας-Ταμίας) και όχι την Διοίκηση  στην οποία είναι και μέλος. Δεν θα μπορούσε να αυτό-χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως ανεπαρκή καθώς παρέθεσε αλλά δεν γραφτήκανε και παραθέτει τι έκανε για τον Σύλλογο  ως διοικητικό μέλος. Ξεκίνησε στην Γενική Συνέλευση λοιπόν τον “απολογισμό” του, λέγοντας ότι καλέστηκε να αναλάβει ως πρώτο αναπληρωματικό μέλος, μετά τον παραιτηθέντα πρόεδρο για λόγους διαφωνιών και έμμεσων απειλών όπως έχει δημοσιεύσει ο ίδιος. ( Σχετικό άρθρο διαβάστε εδώ ). Στην ομάδα της διοίκησης, ο Α’ Αντιπρόεδρος τότε τόνισε ότι θα ασχοληθεί μόνο και εφόσον τηρείται το καταστατικό του Συλλόγου και υπάρχει διαφάνεια, αλλιώς να καλέσουν το επόμενο αναπληρωματικό μέλος. Ομόφωνα δέχτηκαν όλοι το…αυτονόητο. Άμεσα κατέθεσε τις  προτάσεις του για την δραστηριοποίηση του Συλλόγου. (Μέχρι και σήμερα κανένα άλλο μέλος δεν  έχει καταθέσει πρόταση….)

Ενδεικτικά,

πρόταση είναι η Λεωφόρος Κρίκου για το παρκάρισμα. (διαβάστε σχετικά εδώ)

2η  ήταν η κλαδική συνάντηση  επαγγελματιών για να αναφέρουν ζητήματα-θέματα-προβλήματα  που θα ασχοληθεί η Διοίκηση.

3η πρόταση οι επαφές με όλους τους τοπικούς φορείς της Σπερχειάδας και μετέπειτα, του Δήμου. Σε όλες αυτές τις συσκέψεις,  παρών από την Διοίκηση  ήταν ο Α’ Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας.

4η πρόταση η αναβάθμιση του κόμβου  Σπερχειάδας-Μακρακώμης με πινακίδες για τουριστική ανάπτυξη και  η αξιοποίηση  των Δημοτικών Σφαγείων Μακρακώμης σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Μακρακώμης.

Όλα τα ζητήματα που αναδείχθηκαν από τις κλαδικές συναντήσεις των τμημάτων τελικά δεν προχώρησαν, δεν συζητήθηκαν ποτέ σε συνεδρίαση της Διοίκησης  και δεν εξετάστηκαν καθώς δεν συνεδρίασε, και πολύ περισσότερο δεν έγινε  η  Γενική Συνέλευση,  όπως είχε προγραμματιστεί για το Πάσχα του 2018.

(Επισυνάπτεται ενδεικτικά  σχετική πρόσκληση κλαδικής συνάντησης)

Στη επόμενη  συνεδρίαση του  Συλλόγου που έγινε  στις  28/4/2018, οι μόνες προτάσεις – δεν ήταν λίγες- ήταν του Α’ Αντιπροέδρου! Η μόνη πρόταση που πέρασε κατά πλειοψηφία ήταν αυτή του κόμβου Σπερχειάδας – Μακρακώμης (Διαβάστε εδώ) , ενώ οι υπόλοιπες που κατέθεσε έγιναν όλες ομόφωνα δεκτές!

Από όλες αυτές, μόνο μία υλοποιήθηκε, αυτή της Γιορτής του Συλλόγου  των Αγίων Αποστόλων και η συναυλία. ( Σχετικά άρθρα εδώ ,  εδώ  και εδώ )Που όμως για τη συναυλία έγιναν παρατράγουδα από μέλη του Συλλόγου γιατί δεν πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Αθανασίου Ακρίδα.

Εκ των υστέρων, όπως διευκρίνισε και η Πρόεδρος του Συλλόγου στην Γενική Συνέλευση στις 17/3/2019, ότι  μετά την  επιτυχημένη συναυλία, το τραπέζι-δείπνο διοίκησης και ορχήστρας, το πλήρωσε ο Α’ Αντιπρόεδρος με δικά του χρήματα  και όχι όπως αναφέρεται στα «πηγαδάκια» ότι  το πλήρωσε η Διοίκηση με χρήματα του Συλλόγου. 

Έκτοτε, μέχρι  22/11/2018 που ξαναέγινε και πάλι συνεδρίαση από την Διοίκηση με σκοπό τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, ο Σύλλογος  ήταν αδρανής από υπαιτιότητα του Προεδρείου. Σε συνάντηση υπό την   Κοινότητα Σπερχειάδας για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις,  η πρόταση Προέδρου και Γραμματέα του Συλλόγου, ήταν  απλά να βοηθήσει ο Σύλλογος στην «Βραδιά των Ευχών».

Στην συνεδρίαση του Συλλόγου όμως, μετά από συζήτηση και για την αδράνεια  του Προεδρείου, αποφάσισε η Διοίκηση να κάνει  τις παρακάτω Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και μετέπειτα να παραιτηθεί με την Κοπή της Πίτας (Οι παρακάτω προτάσεις είναι του Α’ Αντιπροέδρου):

Η διοίκηση να περάσει από τα καταστήματα  να πει τα παραδοσιακά κάλαντα  και να αξιοποιηθούν τα χρήματα, πράγμα που δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφία.

2η Η Γιορτή Τσιγαρίθρας,  που είχε ξαναγίνει τα προηγούμενα χρόνια, το προεδρείο δεν την είχε συμπεριλάβει, προτάθηκε όμως από τους δύο Αντιπροέδρους και τελικά η πρόταση  έγινε  ομόφωνα δεκτή.

3η Η «Βραδιά των Ευχών»  με χορηγία του Συλλόγου  και την  αφιλοκερδή βιντεοκάλυψη της εκδήλωσης από τον Α’ Αντιπρόεδρο.

4η Τα Σπούρνια, βράδυ Πρωτοχρονιάς στην κεντρική πλατεία Αθ. Ακρίδα, εξ ολοκλήρου χορηγία του καταστήματος  il Postino.

5η  Συμμετοχή του Συλλόγου στα Θεοφάνεια, στη γέφυρα Σπερχειάδας-Μακρακώμης , προσφέροντας ποτό και γλυκό.

6η Κοπή πίτας του Συλλόγου, το πρώτο 10ημερο του Ιανουαρίου 2019.

7η Παραίτηση με υπογραφή 22/11/2018,  όλης της Διοίκησης με την Κοπή Πίτας, λόγω αναγνωρισμένης  αδυναμίας του Προεδρείου.

(Σχετικά άρθρα εδώ , εδώ , εδώ και εδώ)

Όλες οι εκδηλώσεις έγιναν και σε όλες τις εκδηλώσεις παρών  ήταν ο Α’ Αντιπρόεδρος  και ο Ταμίας, ενώ άλλα μέλη της Διοίκησης   είχαν κάποιες απουσίες.

Επίσης μέχρι σήμερα, σε όλες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου, ο Α΄ Αντιπρόεδρος  ήταν  χορηγός σε ότι αφορά τις φωτογραφίες, το βίντεο, τις φωτοτυπίες και το δείπνο μετά την συναυλία.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, δεν προκύπτει ανεπάρκεια του Α’ Αντιπροέδρου, το αντίθετο μάλιστα, ήταν  ο  πιο ενεργός   και βοηθούσε  το Προεδρείο χωρίς να “φαίνεται” με το παραπάνω και όχι όπως είπε αδίκως ο Ταμίας ότι «τους περίμενε στην στροφή»,  για να δικαιολογήσει την αδράνεια του….

Παράλληλα έτσι, αιτιολογεί γιατί   δήλωσε για ανεπάρκεια του Προεδρείου και όχι της Διοίκησης, όπως αναφέρουν τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης.

Επιπλέον, το Προεδρείο  είναι ανεπαρκές όπως και το παραδέχτηκε και το ίδιο, αφού  στον Διοικητικό και Οικονομικό Απολογισμό, δεν κατέθεσε γραπτώς τα στοιχεία-δεδομένα στην Εξελεγκτική Επιτροπή, προκειμένου να ελέγξει σχετικά! Όσον αφορά την απειρία που ακούστηκε από τον Ταμία, σημειώνουμε ότι ασχολείται με αξιώματα στον Σύλλογο εδώ και 20 χρόνια! (Στα πόσα χρόνια άραγε…καίγεται;;;;)

Όπως φαίνεται στα πρακτικά και είναι το “κερασάκι στην τούρτα”, κάποιοι  ψήφισαν ναι για  τον Απολογισμό (Διοικητικό-Οικονομικό)  χωρίς να έχει κατατεθεί απολύτως  τίποτα!

Επιπρόσθετα  στο δεύτερο θέμα  της Γενικής Συνέλευσης με την παραίτηση της Διοίκησης  και την διενέργεια των εκλογών. Ενώ υπήρχε η παραίτηση  των μελών υπογεγραμμένη από 22/11/2018, κάποια μέλη δήλωναν ότι δεν έχουν παραιτηθεί και θέλουν να συνεχίσουν! Όταν όμως διαβάστηκε το πρακτικό από τον  Α’ Αντιπρόεδρο και το είχε συντάξει  το Προεδρείο και το είχε υπογράψει  η Διοίκηση, τότε επιβεβαιώθηκε ότι είχαν  όντως παραιτηθεί, με τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης  να μένουν άφωνα. Για δεύτερη φορά, αφού και στην πρώτη συνεδρίαση  της Γενικής Συνέλευσης ισχυρίζονταν μέλη της Διοίκησης  το ίδιο ότι δεν έχουν παραιτηθεί, παραπλανώντας τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης και έτσι είχε δημιουργηθεί  ένταση! ( Σχετικό άρθρο διαβάστε εδώ )

Όλα τα παραπάνω, ειπώθηκαν από τον Α’ Αντιπρόεδρο στην  Γενική Συνέλευση αλλά δεν  καταγράφτηκαν στα πρακτικά…Επομένως  εύλογα προκύπτει ότι   υπάρχει μεγάλο εύρος ανακρίβειας  στα πρακτικά και το λάθος αυτό πρέπει να διορθωθεί από το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης και να υπογραφεί από τα μέλη της, όπως και η ένσταση να καταχωρηθεί με τα πρακτικά Αν εξ αρχής υπήρχε ηχητικό ντοκουμέντο-για αρχείο στα πρακτικά, δεν υπήρχε ζήτημα, εκτός αν για άλλους  λόγους επιλέχτηκε έτσι.

Επισημαίνει ο Α΄Αντιπρόεδρος προς ενημέρωση των μελών για το 2019, μετά την παραίτηση της Διοίκησης, εύλογα δεν μπορούσε  να πάρει αποφάσεις. Αυτό που έκανε ωστόσο,  κατά τον Απολογισμό των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, πρότεινε,  μετά από σχετική αίτηση του Ημιμαραθωνίου και των Αποκριάτικων εκδηλώσεων στην Σπερχειάδα, να αποφασίσει η Γενική Συνέλευση την πρόταση της Διοίκησης για χορηγία 100€ και 200€ αντίστοιχα.  Όσο για την πλακέτα του Εμπορικού Συλλόγου Σπερχειάδας που δόθηκε σε πολιτικό αρχηγό στη Μακρακώμη, η Διοίκηση του Συλλόγου, δεν το γνώριζε και το έμαθε από το διαδίκτυο.

Κλείνοντας, υπογραμμίζουμε, όπως δήλωσε και ο Α’ Αντιπρόεδρος σε όλους τους τόνους,   ότι  σε ένα συλλογικό όργανο πρέπει  όλοι να τηρούν τις αρχές και αξίες που πρεσβεύει  για την ομαλή και εύρυθμη  λειτουργία του και την εκπλήρωση των στόχων  στόχο έχουν την ανάπτυξη.

Η ένσταση του Α’ Αντιπροέδρου:

Παραθέτουμε επίσης τις εισηγήσεις που είχαν γίνει από τον Α’ Αντιπρόεδρο για τις προτάσεις του και την σχετική περιγραφή . Δείτε το αρχείο εδώ: ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ_1

Σχετική αρθρογραφία γενικά για τον Εμπορικό και Βιοτεχνικό Σύλλογο Σπερχειάδας δείτε εδώ

About author

Check Also

Αντιδήμαρχος Λαμιέων Π. Φώσκολος: “Στηρίζουμε την πόλη μας, τις επιχειρήσεις & τους εργαζομένους – Ξαναβρίσκουμε τη ζωντάνια μας”

Ο Αντιδήμαρχος Λαμιέων κ.Πάνος  Φώσκολος αναφέρεται για την επιστροφή στην κανονικότητα στην πόλη της Λαμίας ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *