Ένα μέρος με πυκνά δάση, κελαρυστά νερά, επιβλητικά βουνά, απόκρημνα φαράγγια και γραφικά χωριά

Η Ευρυτανία χαρακτηρίζεται ως «Ελβετία της Ελλάδας» για την εκπληκτική φύση που διαθέτει. Εκεί γεννήθηκε ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου και τη χρησιμοποίησε ως φόντο στις περιπέτειες των παιδιών που πρωταγωνιστούσαν στο περίφημο έργο του «Τα ψηλά βουνά».

Το Καρπενήσι, η πρωτεύουσα του νομού, είναι χτισμένο στα νότια του Βελουχίου σε υψόμετρο λίγο πάνω από τα 950 μέτρα. Χρονολογείται από τα βυζαντινά χρόνια και λέγεται πως για την επιλογή της τοποθεσίας του οι ντόπιοι κρέμασαν από ένα κομμάτι κρέας σε τρία δέντρα, σε τρία διαφορετικά σημεία της περιοχής. Εγκαταστάθηκαν εκεί που το κρέας χάλασε γρηγορότερα εκτιμώντας πως το σημείο εκείνο θα ήταν πιο προστατευμένο από τον «άγριο» καιρό. Κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται καθώς φτάνοντας κανείς στην πλατεία του Καρπενησίου ο καιρός γλυκαίνει και ο παγωμένος βοριάς δείχνει να μαλακώνει.

Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ θα προτιμήσουν να ταξιδέψουν στο Καρπενήσι τον χειμώνα που το Βελούχι με το χιονοδρομικό του γίνονται πόλος έλξης. Ωστόσο και τις άλλες εποχές τα χρώματα, άλλοτε στους γήινους τόνους του φθινοπώρου κι άλλοτε βγαλμένα από την ολοζώντανη παλέτα της άνοιξης, μαγεύουν.

Εκτός από το Καρπενήσι έχει ενδιαφέρον και η περιοχή γύρω του, με αξιόλογα ιστορικά χωριά αλλά και αξιοθέατα όπως το πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής, η Μονή Προύσου αλλά και η λίμνη Κρεμαστών, στα σύνορα με την Αιτωλοακαρνανία.