Saturday , 28 March 2020
Home / featured / Επιστολή του ΤΕΕ για άμεση βοήθεια των Νομών Φθιώτιδας και Ευρυτανίας

Επιστολή του ΤΕΕ για άμεση βοήθεια των Νομών Φθιώτιδας και Ευρυτανίας

590_d3eab8a8a299d2e70df8129028d9b18aΕπιστολή του ΤΕΕ-Τμήματος Ανατολικής Στερεάς στον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών,

Μεταφορών και Δικτύων για άμεση βοήθεια των Νομών Φθιώτιδας και Ευρυτανίας

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ-Τμήματος Ανατολικής Στερεάς κ. Θανάσης Λυκόπουλος, μετά από ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, απέστειλε επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη, με την οποία του ζητά την άμεση βοήθειά του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που προκάλεσαν στους Νομούς Φθιώτιδας και Ευρυτανίας οι έντονες βροχοπτώσεις στις 31/01 και 01/02 και συγκεκριμένα:

 

  • Πολιτική συνδρομή για την ανακούφιση από την πολιτεία των συμπολιτών μας που επλήγησαν.
  • Άμεση δράση σας για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση των αναγκαίων εργασιών, ώστε να αποκατασταθούν πλήρως οι πληγείσες βασικές υποδομές της περιοχής μας.
  • Εξέταση από μηδενική βάση της κατάστασης στη λεκάνη απορροής του Σπερχειού, μελέτη και χρηματοδότηση από την πολιτεία της οριοθέτησής του.
  • Επίλυση του προβλήματος των συνοδών έργων, που η πολιτεία έχει παραχωρήσει προς συντήρηση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, χωρίς όμως να προβλέπει κάποια επιπλέον χρηματοδότηση.

 

Για την ολοκληρωμένη ενημέρωσή του κ. Υπουργού στάλθηκε και πλήρης φάκελος με όλο το αρχείο, που τηρεί το ΤΕΕ-Τμήμα Ανατολικής Στερεάς για το θέμα και επισημάνθηκε πως το Τμήμα παραμένει στη διάθεσή του για οποιαδήποτε βοήθεια, στην προσπάθειά αυτή.

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της επιστολής.

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 3 ΛΑΜΙΑ

Τηλ. 22310-31181,2 Fax 22310-27026

e-mail: tee_lamia@tee.gr, http://www.teetas.gr/

                                                                         

Aριθμ. Πρωτ. 200                                                                Λαμία  10– 2 – 2015

 

 

Προς

Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

κ. Χρήστο Σπίρτζη

 

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Όπως γνωρίζετε, οι έντονες βροχοπτώσεις στις 31/01 και 01/02 προκάλεσαν πολύ σοβαρά προβλήματα στο Νομό Φθιώτιδας και μεγάλες καταστροφές στο Νομό Ευρυτανίας: Αφενός, μεγάλες υλικές ζημιές σε συντοπίτες μας -στην ακίνητη περιουσία, το ζωικό κεφάλαιο και τις καλλιέργειές τους. Αφετέρου, σοβαρές βλάβες σε βασικές υποδομές, οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες για την ομαλή καθημερινή, κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα.

 

Ζητούμε σαν ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς την πολιτική συνδρομή σας για να ανακουφίσει η πολιτεία τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται και την άμεση δράση σας για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση των αναγκαίων εργασιών, ώστε να αποκατασταθούν πλήρως οι πληγείσες βασικές υποδομές της περιοχής μας.

 

Πέρα, όμως, από αυτά τα επιτακτικά προβλήματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό, οι πρόσφατες βροχοπτώσεις ανέδειξαν και άλλα κεφαλαιώδη χρονίζοντα ζητήματα, για τα οποία θεωρούμε ότι η βοήθειά σας είναι καθοριστική.

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, κεντρικού χαρακτήρα, είναι ότι αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η λεκάνη απορροής του Σπερχειού ποταμού αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα, εξαιτίας της χωρίς συνολική μελέτη επιβάρυνσής της από σειρά μεγάλων έργων. Συγκεκριμένα, με ευθύνη των κεντρικών υπηρεσιών της Διοίκησης, έχουν μελετηθεί και κατασκευάζονται στην περιοχή αυτή τρία μεγάλα έργα με παράλληλη διάταξη: ο ΠΑΘΕ, ο Ε-65 και η Νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων. Τα τρία αυτά έργα μελετήθηκαν και κατασκευάζονται αποσπασματικά, χωρίς να προηγηθεί μια γενικότερη μελέτη της λεκάνης απορροής του Σπερχειού ποταμού και χωρίς να υπάρχει σωστή συνεργασία των αρμόδιων φορέων.

 

Επιπλέον, υπάρχουν εδώ και καιρό σοβαρές ενδείξεις ότι τα παραπάνω έργα έχουν αλλάξει τις γεωμορφολογικές συνθήκες στην περιοχή και ότι το έργο του μεριστή της ΕΡΓΟΣΕ έχει επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και κάνει το Σπερχειό ευάλωτο ακόμα και σε μικρές βροχοπτώσεις.

 

H πολιτεία επίσης, έχει αφήσει πολλά συνοδά έργα προς συντήρηση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στην οποία όμως δεν έχει δοθεί καμία επιπλέον χρηματοδότηση. Υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης, από την πολιτεία για τη συντήρηση των έργων, είτε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, είτε με ανάληψη της συντήρησης από την ίδια την Πολιτεία.

 

Πάγια άποψη του ΤΕΕ, όπως γνωρίζετε πολύ καλύτερα μιας και το υπηρετήσατε για χρόνια, είναι ότι τέτοιου είδους ζητήματα απαιτούν συνολική και πλήρως μελετημένη αντιμετώπιση. Έστω και τώρα, λοιπόν, μετά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά πλημμυρών, πρέπει επιτέλους να γίνει ό,τι, πολύ κακώς, δεν έγινε από την αρχή των έργων. Είναι ανάγκη η κεντρική διοίκηση, μέσω του Υπουργείου Υποδομών, να εξετάσει άμεσα, από μηδενική βάση τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η κατάσταση στη λεκάνη απορροής του Σπερχειού, να μελετήσει και να χρηματοδοτήσει η ίδια πλέον την λύση στο πρόβλημα καθώς και την οριοθέτηση του Σπερχειού ποταμού. Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, σας επισυνάπτω και πλήρη φάκελο με όλο το αρχείο που τηρεί το ΤΕΕ-Τμήμα Ανατολικής Στερεάς για το θέμα και παραμένουμε ως Τμήμα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια, στην προσπάθειά σας.

 

Με εκτίμηση,

 

Ο Πρόεδρος

 

 

 

Αθανάσιος Λυκόπουλος

 

 

 

 

About Author

Check Also

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με το Προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων το Σάββατο

Τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσει ο Προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με το Προεδρείο της Ολομέλειας των ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *