Wednesday , 23 September 2020
Home / featured / Ευθεία παρέμβαση Μητσοτάκη: «Είναι κακούργημα»

Ευθεία παρέμβαση Μητσοτάκη: «Είναι κακούργημα»

Παρά την καταγγελία παρεμβάσεων από τους δικαστές και εισαγγελείς – Την ώρα που η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είχε καταγγείλει συντονισμένες πιέσεις υπουργών και αστυνομικών για να μετατραπούν σε κακουργηματικές οι πλημμεληματικές διώξεις για το Κουκάκι, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε ευθεία υπόδειξη: “Είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας”

Έξω φρενών έχουν γίνει οι δικαστικές και εισαγγελικές ενώσεις με τις εξόφθαλμες παρεμβάσεις από “υπουργούς” και αστυνομικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που διαφωνούν με την απόφαση των αρμόδιων εισαγγελέων για άσκηση πλημμεληματικών διώξεων των συλληφθέντων από την κατάληψη της Ματρόζου στο Κουκάκι.

Μετά την πίεση που προσπάθησε να ασκήσει ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης και στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των αστυνομικών και παρά την εκτενή και εντονότατη αντίδραση που εξέφρασε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων -ένωση κάθε άλλο παρά φίλα προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ- τη σκυτάλη πήρε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε (Alpha) ότι, όταν πετάς τσιμεντόλιθο από τον δεύτερο όροφο, «βεβαίως και είναι κακούργημα». Ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι εκφράζει προσωπική άποψη και πως ο ίδιος δεν είναι αρμόδιος να κάνει αυτή την εκτίμηση, αλλά ότι είναι δουλειά της Δικαιοσύνης. Όμως η Δικαιοσύνη ήδη έχει κάνει την εκτίμησή της και τουλάχιστον δύο φορές είχε αναγκαστεί γραπτώς και δημόσια να εξηγήσει νωρίτερα τις αποφάσεις της ώστε να αποκρούσει τις επικρίσεις που δέχεται. Γεγονός που από μόνο του είναι πρωτόγνωρο.

Η προσπάθεια ξεκίνησε με επικριτικά δημοσιεύματα για την απόφαση. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του την Τρίτη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης επιχείρησε έμμεσα να ασκήσει πίεση προς τους δικαστές, αναφέροντας ότι οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για πλημμέλημα και τους υπέδειξε “να αξιοποιήσουν το τηλεοπτικό υλικό”.

Και ενώ οι εκπρόσωποι των αστυνομικών βρίσκουν όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή στα μεγάλα τηλεοπτικά πάνελ, την αμέσως επόμενη μέρα από τη συνέντευξη Χρυσοχοΐδη η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών υπέβαλε αίτημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας την ποινική αναβάθμιση (από πλημμελήματα σε κακουργήματα) των αδικημάτων που αποδόθηκαν στους συλληφθέντες.

Όχι μόνο αυτό, αλλά ζήτησε και να ελεγχθούν πειθαρχικά από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Αρείου Πάγου, οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση και αποφάνθηκαν περί των πλημμεληματικών διώξεων.

ΕΔΕ: Κλείστε τα αυτιά σε προτροπές – εκφοβισμούς

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) -ένωση που μόνο φίλα προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι, όπως υπενθυμίζει και το πρόσφατο παρελθόν- αντέδρασε έντονα χθες με μια ιδιαίτερη σκληρή ανακοίνωση. Κατήγγειλε ευθέως ότι:

«Επιχειρήθηκε τις τελευταίες ημέρες συντονισμένα τόσο από υπουργούς της κυβέρνησης όσο και από εκπροσώπους των αστυνομικών υπαλλήλων μία έμμεση πίεση στους εισαγγελικούς λειτουργούς για τροποποίηση των ποινικών διώξεων που έχουν ήδη ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως κακουργήματα συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων, που αφορούν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών».

Σημείωσε ότι η ένωση των αστυνομικών υπαλλήλων “έφθασε μάλιστα στο εξωφρενικό σημείο να ζητάει τον πειθαρχικό έλεγχο εισαγγελέα γιατί δεν άσκησε δίωξη έτσι όπως οι ίδιοι θα επιθυμούσαν”.

Η ΕΔΕ σχολίασε πως «δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί ενεργούν σύμφωνα με το προσκομιζόμενο αποδεικτικό υλικό και τα στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία», ότι “τηρούν απαρέγκλιτα τη νομιμότητα και δεν αυθαιρετούν ούτε ενεργούν με βάση την πολιτική συγκυρία και τα κελεύσματα της επικαιρότητας”.

Επανέλαβαν ακόμη μια φορά ότι “η κρίση τους για την υπαγωγή μιας πράξης σε συγκεκριμένη νομοτυπική μορφή αδικήματος είναι κρίση επιστημονική, βασισμένη σε πορίσματα της νομικής θεωρίας και της νομολογίας, και δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης, πολύ περισσότερο με όρους συναισθηματικούς και άρα αντιεπιστημονικούς”.

“Καλούνται άλλη μια φορά να συνεχίσουν να επιτελούν το καθήκον τους κλείνοντας τα αυτιά σε προτροπές και εκφοβισμούς” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Είχε προηγηθεί, την Τετάρτη, ανακοίνωση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ευ. Ιωαννίδη, με την οποία διευκρίνιζε ότι οι ασκηθείσες πλημμεληματικές διώξεις είναι απόρροια του προανακριτικού υλικού που συνέταξαν οι ανακριτικοί αστυνομικοί και διαβίβασαν αρμοδίως ενώπιον της εισαγγελίας.

Αντιδρά η Ένωση Εισαγγελέων

Την ίδια ώρα η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν την ορθότητα της ποινικής δίωξης αστυνομικών για αξιόποινες πράξεις, υπενθύμιζε ότι η κριτική στις ενέργειες θεσμικών οργάνων, όπως είναι οι εισαγγελείς, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη, αρκεί να ασκείται εντός των ορίων της νομιμότητας, δηλαδή χωρίς φραστικές καταχρήσεις και εκτροπές σε θεσμικές και προσωπικές προσβολές με χρήση υπονοούμενων για την αμεροληψία και την επιστημονική τους κατάρτιση”.

«Οι εισαγγελικοί λειτουργοί επιτελούν και θα συνεχίσουν να επιτελούν ανεπηρέαστοι το καθήκον τους εφαρμόζοντας το σύνταγμα και τους νόμους κι ακολουθώντας τη συνείδησή τους» σημείωσαν.

About Author

Check Also

Χρηματοδοτήσεις στους Δήμους Λαμιέων, Μακρακώμης, Δομοκού που επλήγησαν από τον “Ιανό”

Σχετική ενημέρωση αναφέρει ότι με εντολή του Υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, εκδόθηκαν από την υπηρεσιακή ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *