Friday , 25 September 2020
Home / featured / Δράσεις και διεκδίκηση για τον δίκαιο χαρακτηρισμό της Σπερχειάδας ως Μαρτυρική πόλη

Δράσεις και διεκδίκηση για τον δίκαιο χαρακτηρισμό της Σπερχειάδας ως Μαρτυρική πόλη

Δράση στη Σπερχειάδα υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Φθιώτιδας και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Συμεών.

Νέα πρόταση κατέθεσε η Δημοτική Κίνηση “Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας” όπου αυτή την φορά καταπιάνεται με ένα πολύ σημαντικό θέμα και πλαισιώνεται από δράσεις.

Η “Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας”  μετά την  κοινή εκδήλωση Τιμής και Μνήμης  στη Σπερχειάδα για την Καλύβα Στεφανή και τον παλιό Άγιο Νικόλαο,  έχει καταθέσει πρόταση στο Τοπικό Συμβούλιο Σπερχειάδας δια του Τοπικού Συμβούλου κ. Δημήτρη Καραντζούνη, να χαρακτηριστεί η Σπερχειάδα,  Μαρτυρική Πόλη, αφού δικαιωματικά, με όσα έχει υποστεί η πόλη, συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση και σκοπό, έχουν σχεδιαστεί και σχεδιάζονται ποικίλες δράσεις. Να σημειωθεί ότι ως  θέμα, προς το παρόν, ενώ η πρόταση έχει κατατεθεί σε Δήμο Μακρακώμης και Κοινότητα Σπερχειάδας και έχει πάρει πρωτόκολλο, δεν έχει προωθηθεί ακόμη.

Ειδικότερα, η δημοτική κίνηση “Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας”   έχει δρομολογήσει δράσεις  με βασικό αντικείμενο “πτυχές” της τοπικής ιστορίας με πρωταρχικό στόχο  την προώθηση και προβολής της σε κοινωνικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Για τον Δεκαπενταύγουστο, με πρωτοβουλία και ιδέα της  δημοτικής κίνησης “Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας”,  είχε προγραμματιστεί η δράση «Ανηφορίζουμε τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγιά  της  Γόργιανης  όπως  και  τότε!». Περιλάμβανε, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, να γίνει η  περιφορά της Ιερής Εικόνας από την Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής στην κεντρική πλατεία της Σπερχειάδας «Αθανασίου Ακρίδα» και στη συνέχεια θα πραγματοποιούνταν  πεζοπορία από πιστούς πρωτοστατούντος ιερέα, με την εικόνα της Παναγιάς της Γόργιανης, προς το ξωκλήσι της Γόριανης. Δρόμο – δρόμο απόστασης 4,2 χλμ.  Τρισάγιο θα τελούνταν σε κάθε σημείο και κατάθεση στεφάνων  όπου θα ήταν εφικτό, εκεί που σκοτώνονταν  όσοι αντιστεκόντουσαν στους Ναζί ανεβαίνοντας  το μονοπάτι προς το  Γουλινά οι άμαχοι της Σπερχειάδας,  που προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο στην Παναγιά της  Γόργιανης.

Καταλήγοντας στο ξωκλήσι της Γόργιανης, με ιεροπρέπεια θα ψέλνονταν τα εγκώμια της Θεοτόκου και την άλλη μέρα το πρωί, με μεγαλοπρέπεια, όπως κάθε χρονιά, η μεγάλη Θρησκευτική εορτή του 15Αυγουστου με  όλους τους Σπερχειαδίτες να δίνουν το παρών.

Προσοχή,  η εικόνα της Παναγιάς, είναι του 1860 και για λόγους ασφάλειας φυλάσσεται στην Ενορία της Αγίας Παρασκευής  στην Σπερχειάδα.

Επομένως, η δράση αυτή θα είχε και συμβολικό χαρακτήρα καθώς η σύνδεση της Παναγιάς Γόργιανης με το ολοκαύτωμα της Σπερχειάδας είναι πολύ ισχυρή, μιας και ήταν και είναι η προστάτιδα των Σπερχειαδιτών. Οι κάτοικοι της προσέφυγαν ανηφορίζοντας το μονοπάτι για να γλιτώσουν, όσοι βέβαια τα κατάφερναν, να φθάσουν στο καταφύγιο υπό την προστασία της Παναγιάς.

Με την προβολή αυτής της δράσης θα τοποθετούνταν ακόμη ένα «λιθαράκι» στην διεκδίκηση για τον δίκαιο χαρακτηρισμό της Σπερχειάδας ως Μαρτυρική πόλη.

Υπογραμμίζεται  ότι δράση που συνδυάζεται θρησκευτικά και ιστορικά για την πόλη, θα πραγματοποιούνταν υπό την αιγίδα της Μητρόπολης  Φθιώτιδας και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Συμεών και το αμέριστο ενδιαφέρον από τον πρεσβύτερο Δημήτριο Ατματζίδη.

Τα επιβαλλόμενα όμως νέα μέτρα λόγω κορονοϊού που επιβλήθηκαν για τον Δεκαπενταύγουστο και τις λιτανείες, δυστυχώς ματαίωσαν την δράση για το επόμενο έτος.

Η δημοτική κίνηση “Σπερχειάδα η πόλη της καρδιάς μας”  όπως ενημέρωσε θα συνεχίσει  ποικίλες σχετικές δράσεις  για να προωθηθεί ο χαρακτηρισμός της Σπερχειάδας ως Μαρτυρική Πόλη.

Ακούστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Τοπικού Συμβούλου Κοινότητας Σπερχειάδας στο Εκκλησιαστικό Ραδιόφωνο της Μητρόπολης Φθιώτιδας όπου αναφέρεται στη δράση του Δεκαπενταύγουστου στη Γόργιανη αλλά  σε πολλά άλλα παρεμφερή θέματα, όπως τον Άγιο Παϊσιο στη Μακρακώμη, την εκκλησία της Παναγιάς στο Κυριακοχώρι, ακόμα και για το Moto Cross στη Γόριανη κ.α.. Η σπουδαιότητα της πίστης στη ζωή και καθημερινότητα των δημοτών είναι εμφανής και έκδηλη στο πέρασμα των χρόνων, ενώ  σημειώνεται η δυναμική της ευρύτερης περιοχής για την ανάπτυξη του Θρησκευτικού  Τουρισμού αλλά και γενικότερα, προς αξιοποίηση.

Για να ακούστε το ηχητικό, πατήστε  εδώ: Συνέντευξη για Παναγία Γόργιανη

Παρακολουθήστε παλιότερα βίντεο από το ξωκκλήσι της  Παναγιάς της Γόργιανης τον Δεκαπενταύγουστο.

About author

Check Also

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου κεκλεισμένων των θυρών τη Δευτέρα

Σας καλούμε, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 95 του Ν. 3463/2006 και του άρθρου ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *