Friday , 25 September 2020
Home / featured / Η ώρα της εστίασης – Έτοιμοι οι επαγγελματίες της Φθιώτιδας – Πώς θα πηγαίνουμε για ποτά και φαγητό από σήμερα
Φωτογραφία αρχείου

Η ώρα της εστίασης – Έτοιμοι οι επαγγελματίες της Φθιώτιδας – Πώς θα πηγαίνουμε για ποτά και φαγητό από σήμερα

Πρώτη μέρα σήμερα που ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης. Οι επαγγελματίες της εστίασης, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφετεριών σε όλη την χώρα ανοίγουν σήμερα και υποδέχονται πελάτες με την τήρηση πολλών μέτρων  λόγω κορονοϊού.

Στα Καμένα Βούρλα, που θέλουν όλοι να ξεκινήσει η τουριστική περίοδος,   όλοι οι επαγγελματίες έχουν ανοίξει τα καταστήματα τους και δείχνουν πλήρη συμμόρφωση στα νέα μέτρα. 

Όπως και στην Λαμία, καταστήματα έχουν κάνει την απαραίτητη απολύμανση ενώ έχουν διαμορφώσει τους χώρους τους σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί.

Και στην Σπερχειάδα, έχουν γίνει ανάλογες προετοιμασίες στα καταστήματα.

(φωτογραφία από το Il Postino στη Σπερχειάδα)

(Φωτογραφία από το cafe Venezia)

Μία νέα πραγματικότητα για την επιστροφή στην κανονικότητα!

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση στο facebook  από πολύ γνωστή καφετέρια στα Καμένα Βούρλα:

“Πέρασε καιρός από την τελευταία μας φορά… Είμαστε πάλι εδώ … Μας λείψατε, σας λείψαμε γι’ αυτό και μεις βάλαμε τα δυνατά μας, ετοιμαστήκαμε, φορέσαμε το πιο μεγάλο μας χαμόγελο και από Δευτέρα  το πρωί θα σας υποδεχτούμε για να φτιάξουμε και πάλι ωραίες στιγμές. Πάντα όμως με προσοχή… Καλό καλοκαίρι!!! “

Τι ισχύει πλέον στα καταστήματα εστίασης:

Πλέον, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 2 τ.μ., ενώ σε κάθε τραπέζι θα κάθονται ως έξι άτομα. Εξαίρεση θα αποτελούν μόνο οι οικογένειες με ανήλικα παιδιά. Επίσης, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για το προσωπικό των καταστημάτων και προαιρετική για τους πελάτες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση αντισηπτικών που θα υπάρχουν εντός των μαγαζιών.

Όσο για τις παραγγελίες, αρκετοί καταστηματάρχες έχουν καταφύγει στη χρήση της τεχνολογίας, δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες τους να πραγματοποιούν τις παραγγελίες τους μέσω κινητού. Έτσι, ο πελάτες θα βλέπει το μενού του καταστήματος κάνοντας χρήση του διαδικτύου (παροχή των καταστημάτων) και έτσι να αποφεύγεται η συχνή επαφή με τους σερβιτόρους και το υπόλοιπο προσωπικό.

Αναλυτικότερα οι κατευθυντήριες οδηγίες προς τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων:

– Αποφυγή συγχρωτισμού και τήρηση των απαιτήσεων «απόστασης» με αναδιάταξη του εργασιακού χώρου και αναδιοργάνωση των τραπεζοκαθισμάτων των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων με βάση τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων.

– Διαμόρφωση προγράμματος σταδιακής προέλευσης /αποχώρησης των εργαζομένων με δημιουργία ομάδων εργασίας ώστε να υπάρχει περιορισμένη αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

– Διαμόρφωση προγράμματος ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους (χώροι διαλειμμάτων, αποδυτήρια, λουτρά, τουαλέτες κ.ά.)

– Συναλλαγές σε ταμείο: 1. ενθάρρυνση πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών, 2. Τοποθέτηση αντισηπτικού στη θέση του ταμία και στη θέση του πελάτη, 3. Τοποθέτηση σήμανσης στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων για την αποφυγή σχηματισμού ουράς πελατών και ορισμός υπεύθυνου για συνεχή εποπτεία, 4. Τοποθέτηση plexiglas αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

– Προτροπή πελατών και εργαζομένων να χρησιμοποιούν τις σκάλες και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες στο μέτρο του δυνατού.

– Ανάρτηση πινακίδων ενημέρωσης – υπενθύμισης για την ατομική υγιεινή και τα προληπτικά μέτρα για όλους τους χώρους (σωστή χρήση γαντιών, μάσκας, σωστό πλύσιμο χεριών και τήρηση αποστάσεων).

– Ρύθμιση της προσέλευσης τρίτων (συνεργατών, διανομέων κ.ά) στον χώρο εργασίας ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να εξασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων και η χρήση μέτρων ατομικής προστασίας.

– Ενημέρωση οδηγών, προμηθευτών, εξωτερικών συνεργατών, πελατών, επισκεπτών με κάθε πρόσφορο μέσο για τις οδηγίες των αρμόδιων κρατικών αρχών.

– Μέριμνα για επαρκή επαρκή αερισμό (με έμφαση στον φυσικό αερισμό) όλων των χώρων και την αποφυγή του συγχρωτισμού των ατόμων σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή ανανέωση του αέρα. Απαιτείται τακτική συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού/κλιματισμού.

– Τα πάσης φάσης συνεργεία θα πρέπει να εισέρχονται στους χώρους εργασίας με χρήση προστατευτικού ρουχισμού (πλαστική ποδιά μιας χρήσης, μάσκες και γάντια).

– Μέριμνα για ένα οργανωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμάτων.

 

– Λήψη μέτρων για την υγεία και την υγιεινή του προσωπικού, των χώρων και του εξοπλισμού. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, παροχή και εφοδιασμός στα σημεία πλυσίματος σαπουνιών, υλικών για στέγνωμα χεριών, αντισηπτικών διαλυμάτων καθώς επίσης και παροχή στους εργαζόμενους ρουχισμού και γαντιών.

– Λήψη ειδικών μέτρων για το service, την παραλαβή από το κατάστημα (takeaway), τη διανομή (delivery), τους προμηθευτές και τα συνεργεία συντηρήσεων.

– Αναγκαία κρίνεται η εκπαίδευση προσωπικού και μέσω γραπτών οδηγιών σχετικά με την ατομική υγιεινή, πλύσιμο χεριών, ορθή χρήση γαντιών και μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού καθώς και η καθοδήγησή του για τα συμπτώματα της νόσου ώστε να είναι σε θέση να τα αναγνωρίζει νωρίς και να μπορεί να ζητήσει ιατρική βοήθεια και εξετάσεις.

– Αν ένας εργαζόμενος εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με τη νόσο COVID-19, ο υπεύθυνος της επιχείρηση πρέπει να απομονώσει το ύποπτο περιστατικό, να καλέσει τον ΕΟΔΥ για οδηγίες, να ενημερώσει τους άλλους υπαλλήλους και να φροντίσει για την απολύμανση του χώρου εργασίας.

– Αναγκαία κρίνεται η ενίσχυση προγραμμάτων καθαρισμού των σταθμών εργασίας επειδή οι επιφάνειες μπορεί να αποτελέσουν πηγές μετάδοσης του ιού. Πρέπει να διασφαλίζεται ότι όλες οι επιφάνειες και οι κοινόχρηστοι χώροι καθαρίζονται συχνά, ιδανικά ανά δύο ώρες όπου αυτό είναι εφικτό. Στα σημεία καθαρισμού/απολύμανσης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, διακόπτες, χειρολαβές θυρών, κουπαστές σκάλας, επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και τουαλέτες προσωπικού/πελατών.

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, θα πρέπει να είναι από 70 εκατ. έως 1,70 εκατ.

Σημειώνεται ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι είναι τα έξι άτομα. Ωστόσο, δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα:

-Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.

-Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.

-Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.

-Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.

Ετοιμασίες για το άνοιγμα της εστίασης  EUROKINISSI

-Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.

-Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

-Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

 

Με πληροφορίες από news247.gr

About author

Check Also

Κατανυκτική Ιερά Αγρυπνία στον Άγιο Αθανάσιο Λαμίας

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας: «Να εγκαινιάσουμε μια ουσιαστική επικοινωνία με την Παναγία μας» Με αυτά τα ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *