Αμμάν

Η πρωτεύουσα της Ιορδανίας είναι γεμάτη με ανατολίτικες εμπειρίες, εικόνες, γεύσεις και ιστορία. Για να την επισκεφθείτε προτείνουμε την άνοιξη και το φθινόπωρο, όπου οι θερμοκρασίες κάνουν πιο άνετη την περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους.

Αρχαίο Ρωμαϊκό Θέατρο

Αποτελεί σήμα κατατεθέν του Αμμάν και μία καλή αφετηρία για να αρχίσετε την εξερεύνηση στην ιστορία της περιοχής. Κτίστηκε ακριβώς στο κέντρο της πόλης από τον 2ο αιώνα μ.Χ. έπειτα από εντολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Antonius Pius, με χωρητικότητα 6000 θεατές, και είναι διατηρημένο σε αρκετά καλή κατάσταση.

Μπορείτε επίσης να μπείτε στην αγορά του Αμμάν, όπου θα σας εντυπωσιάσουν τα χρώματα, οι μυρωδιές από τα μπαχαρικά  και τα παραδοσιακά φαγητά και γλυκά. Η σύνδεαση των Ιορδανών με τους Έλληνε είναι ισχυρή και κρατεί καλά από την αρχαιότητα και το βασίλειο των Πτολεμαίων. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ ζουν ακόμη περίπου 1.300 ομογενείς, ενώ υπάρχουν σχεδόν παντού ελληνικές πινακίδες.

Πέτρα

Συνεχίστε το οδοιπορικό σας προς την μεγαλειώδη Πέτρα, την μοναδικά λαξευμένη πόλη μέσα σε βράχο πόλη, η οποία απέχει περίπου 237 χλμ από το Αμμάν. Κρυμμένη στην έρημο, σε ένα φαράγγι, η αρχαία πόλη των Ναβαταίων, είναι λαξευμένη σε κόκκινους βράχους από ψαμμίτη, για αυτό θα ακούσεις να την αποκαλούν και “Ροζ Πόλη”. Μπορείς να φτάσεις εδώ με τα πόδια ή νοικιάζοντας άμαξα. Αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προστατευόμενο από την UNESCO που άντεξε στα βάθη αιώνων και ένα από τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου.

Θησαυρός της Πέτρα

Το πρώτο επιβλητικό κτίριο που αντικρίζεις βγαίνοντας από το στενό πέρασμα, είναι ο «Θησαυρός της Πέτρα’’, ένα θαύμα αρχιτεκτονικής και γλυπτικής που λαξεύτηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, στο εσωτερικό του, το οποίο αποτελείται από ένα μόνο δωμάτιο, πραγματοποιούνταν ιεροτελεστίες προς τιμήν της Θεάς Ίσιδας, ενώ κατά μία άλλη εκδοχή, υπήρχε κρυμμένος ένας θησαυρός αμύθητης αξίας. Το μοναδικής ομορφιάς μνημείο επισκέπτονται περίπου 850.000 τουρίστες τον χρόνο με εισιτήριο που κοστίζει πάνω κάτω 60€ αλλά σίγουρα αξίζει την τιμή του.

Έρημος Wadi Rum

Η έρημος Wadi Rum ή αλλιώς Κοιλάδα του Φεγγαριού στη Νότια Ιορδανία -το μέρος όπου γυρίστηκε το αριστούργημα του David Leans, «Λώρενς της Αραβίας»- προστατεύεται από την Unesco. Το απόκοσμο αυτό τοπίο έχει μαγέψει το Hollywood, καθώς 7 ταινίες έχουν γυριστεί εδώ δίνοντας την εντύπωση πως έχουν γυριστεί στον πλανήτη Άρη, εκτοξεύοντας όπως είναι φυσικό τον τουρισμό της. Εδώ βρίσκονται ακόμη οι πέτρες που έχουν πάνω τους σκαλισμένα τα σχέδια των Ναβαταίων, με αναπαραστάσεις από σκηνές κυνηγιού και κοπαδιών, ηλικίας περίπου 12000 χρόνων!

Παραδοσιακός καταυλισμός Βεδουίνων

Επιβάλλεται να ταξιδέψετε μέχρι τον παραδοσιακό καταυλισμό των Βεδουίνων και να περάσετε μία νύχτα κάτω από τα αστέρια συζητώντας μαζί τους και δοκιμάζοντας τα παραδοσιακά πιάτα τους. Ξενοδοχεία δεν υπάρχουν, μπορείτε όμως να μείνετε σε σκηνές με όλες τις ανέσεις. Η ξενάγηση στην Wadi Rum, με διανυκτέρευση και φαγητό κοστίζει από 120 € το άτομο, ωστόσο είναι μία εμπειρία που θα σας αποζημιώσει!

Άκαμπα

Και εάν χρειάζεστε μία… ανάσα από τον καυτό ήλιο της ερήμου, η επόμενη στάση μπορεί να είναι η παραθαλάσσια πόλη Άκαμπα. Κτισμένη στον κόλπο της Ερυθράς Θάλασσας, είναι μία πόλη με έντονη τουριστική κίνηση, αφού κάθε χρόνο φθάνουν σε αυτήν χιλιάδες τουρίστες για να γνωρίσουν τις μοναδικές ομορφιές του βυθού που δεν εξαντλούνται στους κοραλλιογενείς ύφαλους και τις θαλάσσιες χελώνες, αλλά συμπεριλαμβάνουν βυθισμένα πλοία, αεροσκάφη αλλά και ένα Ρωσικό τανκ.

www.travelstyle.gr