Saturday , 8 August 2020
Home / featured / Και το Δ.Σ. του Δήμου Λαμιέων λέει “ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες στην Οίτη”

Και το Δ.Σ. του Δήμου Λαμιέων λέει “ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες στην Οίτη”

 

Ψήφισμα Δ.Σ .του Δήμου Λαμιέων για το νόμο  του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας “Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας”.

 

Ψηφίστηκε από τη Βουλή, εν μέσω πανδημίας και μόνο με τις ψήφους της πλειοψηφίας το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αγνόησε τις  αντιδράσεις όλων των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της χώρας, τις αρνητικές τοποθετήσεις των συγκλήτων των Πανεπιστημίων Αιγαίου ,Θεσσαλίας, του ΓΕΩΤΕΕ κ.α. και προχώρησε στην ψήφιση του.

Ο νέος νόμος

  • Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις(άρθρο 24),ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς Συμβάσεις.
  • Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης.
  • Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως δε ,αιολικών πάρκων, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών  για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.
  • Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος μέσω της υπεραπλούστευσης των περιβαλλοντικών δανειοδοτήσεων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών ( ΜΠΕ ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για τη γνωμοδότηση των υπηρεσιών.
  • Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντος υγροτόπων και ρεμάτων.
  • Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).Υποβαθμίζονται οι ΦΔΠΠ που ήταν ανεξάρτητοι επιστημονικοί /περιβαλλοντικοί φορείς, επόπτευαν τις προστατευόμενες περιοχές και γνωμοδοτούσαν για τα σχέδια διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και δραστηριότητες μέσα σε αυτές. Δημιουργεί μια δύσκαμπτη  διαχείριση, υποβαθμίζοντας τους και αυξάνοντας την έκταση των περιοχών που εποπτεύουν. Οι αρμοδιότητες τους συγκεντρώνονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, καταργώντας την αυτοτέλεια τους.

Το ΔΣ του Δήμου Λαμιέων

  • Εκφράζει την αντίθεση του στο νέο  αντιπεριβαλλοντικό νόμο. Εκφράζει την αντίθεση του στην εγκατάσταση 5 αιολικών πάρκων, με 37 ανεμογεννήτριες ,ύψους 120 μέτρων, στην περιοχή της Οίτης, σε απόσταση αναπνοής από τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας του Δικτύου

” Natura 2000″.

  • Εκφράζει την αντίθεση του στην ουσιαστική υποβάθμιση και υπονόμευση του Φορέα  Εθνικού Δρυμού της Οίτης, της κοιλάδας του Σπερχειού και του Μαλιακού Κόλπου, με έδρα το Δήμο Λαμιέων (Λουτρά Ύπατης). Με το νέο νόμο συγχωνεύεται με τον Φορέα Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, με έδρα την Αμφίκλεια και λειτουργούν πλέον υπο το καθεστώς των εποπτευομένων από το κράτος ανεξάρτητων ΝΠΙΔ ,ως ενιαία  Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Παρνασσού ,Οίτης και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Στέρεας Ελλάδας, που αποτελεί Τμήμα ενός κεντρικού ΝΠΙΔ. Πάρα το ότι ο Δήμος Λαμιέων είναι η πρωτεύουσα και ο ασύγκριτα μεγαλύτερος δήμος ολόκληρης της περιφερειακής ενότητας Φθιώτιδας και φιλοξενεί όλες τις Υπηρεσίες, αλλά και η πόλη της Λαμίας είναι πρωτεύουσα της Περιφέρειας Στερεάς, εν τούτοις ως  έδρα της νέας Μονάδας ορίζεται η Αμφίκλεια, ενώ ο μέχρι τώρα Φορέας με έδρα το Δήμο Λαμιέων μετατρέπεται σε Παράρτημα . Επιπρόσθετα η έδρα του Φορέα της Οίτης βρίσκεται γεωγραφικά στο κέντρο περίπου της περιοχής ευθύνης της νέας  συγχωνευμένης Μονάδας αφού οι περιοχές που καλύπτει εκτείνονται ήδη από τον Τυμφρηστό (Βελούχι) μέχρι το Καλλίδρομο, ενώ η Αμφίκλεια βρίσκεται ανατολικότερα όλης της περιοχής και συνεπώς η μετακίνηση προς δυτικές περιοχές είναι σχεδόν απαγορευτική. Η απομάκρυνση της έδρας από τη Λάμια βάζει σε κίνδυνο και τη λειτουργία των Κέντρων Ενημέρωσης της Παύλιανης και της Υπάτης και ακυρώνει τις προσπάθειες για την αξιοποίηση και αναβάθμιση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και της ευρύτερης περιοχής. Επισημαίνουμε την εύλογη ανησυχία μας ότι αυτή είναι μια στοχευμένη παρέμβαση που σκοπό έχει να  διευκολύνει το σχεδιασμό των αιολικών πάρκων στην Οίτη αφού ο Φορέας είχε αρνητική θέση.

Είναι καθήκον του ΔΣ η προάσπιση του Δημόσιου συμφέροντος και του φυσικού μας πλούτου.

Το ΔΣ δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην υποβάθμιση της περιοχής μας.Θα προστατέψει με κάθε μέσο την Οίτη !
Τέλος το ΔΣ του Δήμου Λαμιέων στηρίζει ομόφωνα την πορεία αλληλεγγύης που διοργανώνουν στην Οίτη την Κυριακή 24 Μαΐου 2020,φορείς και οργανώσεις με σύνθημα: :

<<ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ>>

About author

Check Also

ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ: Με αισιοδοξία και χαμόγελα η πρώτη προπόνηση της σεζόν

Την πρώτη της προπόνηση με αισιοδοξία και χαμόγελα, εν όψει της νέας σεζόν πραγματοποίησε την ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *