Tuesday , 10 December 2019
Home / featured / Ομιλία Βαγγέλη Αποστόλου σχετικά με την κτηνοτροφία της χώρα μας

Ομιλία Βαγγέλη Αποστόλου σχετικά με την κτηνοτροφία της χώρα μας

κατάλογοςΟμιλία Βαγγέλη Αποστόλου ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, κατά την ανάπτυξη της Επίκαιρης Επερώτησης αρμοδιότητας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την κτηνοτροφία της χώρα μας.

«Αγαπητοί συνάδελφοι, ξεκίνησε ο κύριος Υπουργός την τοποθέτησή του λέγοντας ότι επιτέλους η Αξιωματική Αντιπολίτευση παρουσιάζεται με θέσεις. Εμείς πάντα είχαμε θέσεις, κύριε Υπουργέ, απλά εσείς δυσκολευόσασταν να το παραδεχτείτε. Βέβαια, όσον αφορά το ερώτημά σας γιατί χρησιμοποιούμε στοιχεία από το 1980, το κάνουμε απλά για να δείξουμε το αυτονόητο, την πορεία του συγκεκριμένου χώρου όλα αυτά τα χρόνια. Και εσείς συμφωνείτε και όλοι συμφωνούμε για το αυταπόδεικτο, ότι η πορεία δυστυχώς ήταν μια πορεία διάλυσης και γι’ αυτήν την πορεία υπάρχει ευθύνη σε συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν αυτήν τη χώρα. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα.

 

Εμείς πάντα είχαμε θέσεις, κύριε Υπουργέ, απλά εσείς δυσκολευόσασταν να το παραδεχτείτε. Βέβαια, όσον αφορά το ερώτημά σας γιατί χρησιμοποιούμε στοιχεία από το 1980, το κάνουμε απλά για να δείξουμε το αυτονόητο, την πορεία του συγκεκριμένου χώρου όλα αυτά τα χρόνια. Και εσείς συμφωνείτε και όλοι συμφωνούμε για το αυταπόδεικτο, ότι η πορεία δυστυχώς ήταν μια πορεία διάλυσης και γι’ αυτήν την πορεία υπάρχει ευθύνη σε συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν αυτήν τη χώρα. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα.

 

Αν θυμάστε, αγαπητοί συνάδελφοι, στις αρχές του Γενάρη, εννιά Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με προεξάρχοντα μάλιστα τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον κ. Κουκουλόπουλο, φέρατε μια τροπολογία στο ν. 4235, που έγινε δεκτή από τον τότε Υπουργό, τον κ. Τσαυτάρη, με την οποία υποτίθεται ότι θα ρυθμίζονταν τα ενυπόθηκα ληξιπρόθεσμα δάνεια που είχαν μεταφερθεί στον εκκαθαριστή μετά τη γνωστή χαριστική μεταφορά της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς και αφορούσαν κυρίως δάνεια των μονάδων εντάσεως κεφαλαίου της κτηνοτροφίας, χοιροτροφία – κτηνοτροφία.

Μας καταγγείλατε τότε γιατί σας είχαμε πει ότι η τροπολογία σας δεν θα έχει καμία εφαρμογή. Προχθές, την περασμένη Τετάρτη, είχαμε μια συνάντηση με τους κτηνοτρόφους και πραγματικά τους ρώτησα αν έχουν έστω και ένα παράδειγμα μετά από ένα χρόνο εφαρμογής της συγκεκριμένης ρύθμισης. Η απάντηση ήταν ομόφωνη: «Ούτε ένα, ούτε ένα».

Άρα, λοιπόν, μην μας λέτε εμάς ότι δεν έχουμε απόψεις ή δεν προσεγγίζουμε τα ζητήματα ουσιαστικά, γιατί σας είχαμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση πώς να περπατήσει η συγκεκριμένη ρύθμιση.

Απλά, μόνο να σας αναφέρω ότι ο εκκαθαριστής της κακής ΑΤΕ, στον οποίο ουσιαστικά ανήκε η διαχείριση των συγκεκριμένων δανείων, ούτε καν είχε υπόψη του ότι θα ερχόταν η συγκεκριμένη τροπολογία στη Βουλή.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, με τι τρόπο αντιμετωπίζετε αυτά τα ζητήματα. Και, δυστυχώς, τα ίδια κάνετε και σήμερα. Μάλιστα, στον πανικό σας για τις επιπτώσεις από την προχειρότητα με την οποία προσεγγίζετε τα προβλήματα, οδηγείστε σε λάθη και παραλείψεις, που προκαλούν στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους όχι μόνο απώλεια σημαντικών κονδυλίων, αλλά και την πληρωμή τεράστιων προστίμων.

 

Η περίπτωση των βοσκοτόπων, αγαπητοί συνάδελφοι, αποτελεί τη χειρότερη περίπτωση ανικανότητας διαχείρισης ζητημάτων διακυβέρνησης αυτής της χώρας. Εσείς λέτε ότι το βρήκατε. Εμείς σας τονίζαμε εδώ και χρόνια ότι η κοπτοραπτική που κάνατε θα μας οδηγήσει σε άσχημα αποτελέσματα. Τα βιώνει ο χώρος. Δεν θα βρείτε ούτε έναν κτηνοτρόφο ούτε μια περιοχή που να μην διαμαρτύρονται. Όσες ανακοινώσεις και να κάνετε, όσο και αν επιχειρείτε επικοινωνιακά να εξωραΐσετε τα πράγματα, η κατάσταση δεν βελτιώνεται.

 

Και να πούμε και μια αλήθεια. Δεν διαφωνούν οι εταίροι μας, γιατί εμείς βόσκουμε αυτές τις εκτάσεις που δηλώνουμε ως επιλέξιμες. Εσείς δεν μπορείτε απλά να τους πείσετε να θεωρήσουν αυτές τις εκτάσεις ως επιλέξιμες, δηλαδή αυτές τις εκτάσεις που στη χώρα μας όλες βόσκονται και αποτελούν πάνω από το 50% των δασικών εκτάσεων της χώρας.

Πότε, επιτέλους, θα καταλάβετε ότι η βλάστηση αυτών των εκτάσεων δίνει την ποιοτική διαφοροποίηση των δικών μας ζωικών και κυρίως γαλακτοκομικών προϊόντων; Δεν έχετε μπορέσει πραγματικά να το καταλάβετε και γι’ αυτό, ενώ είχατε τόσα χρόνια τη δυνατότητα να παρέμβετε με προτάσεις, αντιρρήσεις, τροπολογίες επί του ορισμού των «μόνιμων βοσκοτόπων» όπως αυτός προτεινόταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν το έκαναν οι προηγούμενοί σας. Το πλήρωσαν ήδη οι κτηνοτρόφοι. Δεν γίνεται σωστά δυστυχώς και με τον τελευταίο κανονισμό του 2014 και θα το βρούμε μπροστά μας. Έχει περάσει ποτέ από το μυαλό σας ότι ενδέχεται να υπάρξει και νέο πρόστιμο;

Δεν μας επιτρέπει τώρα ο χρόνος να μπούμε σε λεπτομέρειες για τις βοσκήσιμες γαίες. Εσείς έχετε πνιγεί μεταξύ του χαρακτήρα αυτών των εδαφών και της χρήσης. Αυτό δεν μπορείτε να το καταλάβετε και ίσως δεν σας το έχουν δώσει και από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ να το αντιληφθείτε.

 

Αναζητήστε, λοιπόν, κύριοι Υπουργοί, από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο το πόρισμα-έκθεση της ομάδας εργασίας για το συγκεκριμένο θέμα. Μπορώ να σας το δώσω κι εγώ που το έχω. Θα σας βοηθήσει πάρα πολύ.

Αν και ήταν γνωστό το πρόστιμο των 600 εκατομμυρίων ευρώ από την κακή διαχείριση της περιόδου 2001-2009, η κορύφωση του προβλήματος των κτηνοτρόφων ήρθε με την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης το περασμένο καλοκαίρι και τις ποινές που εκδόθηκαν –το ξέρετε- για αχρεώστητα, για λάθη που προκύπτουν αποκλειστικά από την ίδια τη διοίκηση.

Κύριε Κουκουλόπουλε, μην επιχειρήσετε να επαναλάβετε τη διατριβή σας για την τοποθέτησή μου στο πακέτο Χατζηγάκη. Θα εκτεθείτε. Σας το λέω.

 

Κι ενώ θα περίμενε κανείς να προχωρήσει το Υπουργείο σας σε άμεσες ενέργειες, γινόμαστε μάρτυρες της ίδιας προσπάθειας που γίνεται εδώ και τόσα χρόνια, να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις. Αυτό κάνετε.

Και αυτά είναι δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, τα απτά αποτελέσματα της πολιτικής που εσείς μέχρι σήμερα εφαρμόζετε. Φτάσατε μέχρι το σημείο να εμπαίζετε τους κτηνοτρόφους με χαρτζιλίκια. Υπάρχουν σε όλες αυτές τις καταβολές, που έγιναν τελευταία, τέτοιου είδους ποσά.

 

Από την άλλη, δεν έχετε αντιληφθεί ότι με τη διαδικασία της ταμειακής διευκόλυνσης, που καταβάλλει τις τελευταίες αποζημιώσεις, υπάρχει κίνδυνος συμψηφισμού με μεταγενέστερες πληρωμές στους κτηνοτρόφους. Έχουν φτάσει σε εμάς πληροφορίες ότι αυτές τις μέρες πληρώνονται κι άλλοι, μεμονωμένοι, παραγωγοί, εκτός Εξισωτικής. Είναι αλήθεια αυτό;

Υποψιαζόμαστε, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι η Τράπεζα Πειραιώς με τη ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ λειτουργούν σε αυτό το σύστημα χωρίς κανέναν έλεγχο. Διαθέτουν τη βάση των δεδομένων και πληρώνουν λειτουργώντας πελατειακά.

 

Εμείς, λοιπόν, ξεκαθαρίζουμε για μια ακόμη φορά ότι για εμάς ο ΟΣΔΕ θα επιστρέψει στο σπίτι του. Και το σπίτι του είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Βέβαια, η κατάσταση στον αγροτικό χώρο, δυστυχώς, έγινε ακόμα χειρότερη και με τις επιζωοτίες που έχουν χτυπήσει το χώρο. Ο καταρροϊκός πυρετός ιδιαίτερα έχει κυριολεκτικά θερίσει όλη τη χώρα κι εσείς πραγματικά παρακολουθείτε την κατάσταση. Φανταστείτε ότι αν πάτε σε μονάδες, έξω στην επαρχία και τους ρωτήσετε «ήρθε κανείς να σας δει;», θα σας απαντήσουν «όχι». Οι υπηρεσίες περιμένουν να πάνε οι κτηνοτρόφοι να δηλώσουν την ασθένεια. Εσείς, μάλιστα, είπατε ότι το Υπουργείο, οι κεντρικές υπηρεσίες και οι περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες βρίσκονται σε συναγερμό. Αν αυτό είναι συναγερμός, τότε δυστυχώς οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.

 

Δεν θέλω, βέβαια, να επεκταθώ, γιατί τα είπαν προηγούμενα οι συνάδελφοι. Αυτό, όμως, που θέλω να πω, για μια ακόμη φορά, είναι ότι για τη φθίνουσα πορεία του κτηνοτροφικού χώρου όλοι συμφωνούμε. Και όλοι συμφωνούμε ότι σε όλους τους επιμέρους κλάδους, είτε λέγεται αιγοπροβατοτροφία είτε λέγεται κτηνοτροφία είτε λέγεται αγελαδοτροφία, υπάρχει μία πορεία φθίνουσα και η οποία απεικονίζεται πάρα πολύ απλά στο τεράστιο έλλειμα που έχουμε στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων –κυρίως διατροφικών- και βεβαίως στις εισαγωγές και ιδιαίτερα, θα έλεγα, στην αδυναμία μας να υπερασπιστούμε την ανταγωνιστικότητα.

 

Τι κάνατε, για παράδειγμα, για να στηριχθεί η φέτα, που είναι ένα προϊόν το οποίο χαρακτηρίζει ιδιαίτερα την αιγοπροβατοτροφία; Υπονομεύσατε και τις δυνατότητες που είχαμε -δεν το λέω αποκλειστικά για εσάς, για να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχει μία συγκυβέρνηση, υπάρχει μία πορεία.  Γιατί δεν μπορούμε αν μην αναφέρουμε –και το ξέρετε- ότι κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, χάνουμε πενήντα χιλιάδες τόνους γάλα από την αιγοπροβατοτροφία. Κάθε χρόνο τα ζώα έχουν μικρότερη παραγωγή γιατί υποσιτίζονται. Το ξέρετε ότι έχει μειωθεί αισθητά η χρηματοδότηση.

 

Το ίδιο ισχύει και στη βοοτροφία, όπου κάποια στιγμή είχαμε δυνατότητες και προοπτικές για την ποσόστωση των οκτακοσίων τριάντα χιλιάδων τόνων και βεβαίως και την εγχώρια κατανάλωση να πλησιάζουμε προς την κάλυψη. Σήμερα εισάγουμε το 90% του βόειου κρέατος και πάνω από το 65% του αγελαδινού γάλακτος. Καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση έχουμε φτάσει.

Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες και για τους υπόλοιπους κλάδους. Φανταστείτε ότι στη χοιροτροφία, εκεί που ήμασταν στο 85%-90%, έχουμε φτάσει στο 25%. Φανταστείτε στην πτηνοτροφία, η οποία θα έλεγα ότι ήταν και παράδειγμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον τρόπο λειτουργία της, έχουμε αρχίσει να έχουμε εισαγωγές γιατί δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Για να μη μιλήσω για τις ελληνοποιήσεις και ένα σωρό άλλα προβλήματα που υπάρχουν.

 

Εσείς, λοιπόν, δεν είχατε καμία πραγματικά σοβαρή νομοθετική πρωτοβουλία για όλα αυτά. Τι κάνατε; Κάνατε τροπολογίες και μάλιστα της τελευταίας στιγμής, οι περισσότερες εκ των οποίων –είχαμε και αυτή την ιδιαιτερότητα- παρατάσεων εφαρμογής νόμου. Είχαμε επτά ή οκτώ παρατάσεις-τροποποιήσεις, ιδιαίτερα το νομοσχέδιο που αφορούσε το συνεταιριστικό χώρο ή άλλες εξοντωτικές, όπως ήταν αυτές της υπερφορολόγησης του χώρου.

Δεν σας έφτανε η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, βάλατε και τα εργαλεία άσκησης αγροτικής δραστηριότητας στον ΕΝΦΙΑ. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πού έχετε φτάσει. Δεν μπορώ να μην τονίσω και αυτό που κάνατε με το συνταξιοδοτικό των αγροτών. Ήταν μία κοροϊδία.

 

Εντάξατε τους αγρότες στα εξήντα δύο και στα σαράντα χρόνια, κάτι που είχαν όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, αλλά με εφαρμογή του νόμου μετά από δεκαοκτώ χρόνια.

Βεβαίως και δεν κάνατε τίποτα για να μειώσετε το κόστος, βεβαίως και δεν κάνατε τίποτα για την παροχή ρευστότητας στο χώρο, που είναι ένα τεράστιο πρόβλημα σήμερα. Πάνω από 65% έχουν μειωθεί οι χρηματοδοτήσεις στην αγροτική δραστηριότητα μετά τη γνωστή, εγκληματική μεταφορά της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς. Δεν κάνατε τίποτα για να υπερασπιστείτε την ανταγωνιστικότητα των κτηνοτροφικών μας προϊόντων, που έχουν μεγάλη διεισδυτικότητα στη διεθνή αγορά, γιατί δεν έχετε οργανωμένη αγροτική εμπορική εξαγωγική πολιτική.

 

Το έδειξε αυτό η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της φέτας. Επί πόσες συνεδριάσεις προσπαθούσαμε τον αρμόδιο Υφυπουργό να τον πείσουμε ότι αυτό δεν είναι σωστό, δηλαδή η συμφωνία που κάνατε με τον Καναδά; Τέλειωσε η ιστορία. Αλλά βεβαίως το ίδιο συμβαίνει και με άλλες περιπτώσεις, όπως στη γνωστή περίπτωση του εμπάργκο της Ρωσίας κατά των αγροτικών μας προϊόντων.

Γενικά, εμείς σας λέμε ότι αυτός ο χώρος, ο αγροτικός χώρος, παρά τη σύμφωνη γνώμη που έχετε και εσείς και εμείς ότι αποτελεί το εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, εσείς από τη δική σας πλευρά δεν υπερασπιστήκατε αυτή τη δυνατότητα που έχει ο χώρος. Αντίθετα, αυτό αρχίζουν να το κάνουν οι τοπικές κοινωνίες ιδιαίτερα και πάρα πολλές δημοτικές αρχές. Σας καταθέτω ένα δισέλιδο όπου θα δείτε τους δρόμους των κοπαδιών σε έναν ορεινό δήμο, το Δήμο Αργιθέας. Να δείτε δηλαδή τι ενδιαφέρον έχουν οι συγκεκριμένοι κάτοικοι της περιοχής για μια δραστηριότητα που οι ίδιοι έχουν αντιληφθεί ότι είναι η μόνη που μπορεί να τους κρατήσει.

 

Εσείς, λοιπόν, δεν έχετε καμία άλλη δυνατότητα. Αυτό που εμείς σας λέμε είναι να δώσετε τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να βρουν διέξοδο στα προβλήματά τους με την εκλογή μιας άλλη κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης που πιστεύουμε εμείς ότι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.»

About Author

Check Also

ΚΑΣΤΡΟ Αλληλεγγύης – Χωρίς Μεσάζοντες ΛΑΜΙΑΣ: Ξεκίνησαν οι παραγγελίες της 52ης απευθείας διάθεσης

Δελτίο Τύπου Ξεκίνησαν οι παραγγελίες της 52ης απευθείας διάθεσης, με επιλεγμένα άριστα ελληνικά προϊόντα. Δηλώστε ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *