Sunday , 31 May 2020
Home / featured / Ο Δήμαρχος Θ. Ζεκεντές στο www.fonografos.net μιλά για τον Δήμο Λοκρών – Οι οφειλές, οι στόχοι, το όραμα

Ο Δήμαρχος Θ. Ζεκεντές στο www.fonografos.net μιλά για τον Δήμο Λοκρών – Οι οφειλές, οι στόχοι, το όραμα

Συνέντευξη παραχώρησε  ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Θανάσης Ζεκεντές αποκλειστικά στο www.fonografos.net και στον Δημήτρη Καραντζούνη.

Με ευφράδεια λόγου και συγκροτημένες απαντήσεις, ο Δήμαρχος του Δήμου Λοκρών απαντά ξεκάθαρα σε όλα και καταθέτει τις απόψεις του, τους στόχους και τις επιδιώξεις του για ένα καλύτερο Δήμο Λοκρών.

Παρακολουθείστε την συνέντευξη:

Αναλυτικά η συνέντευξη με τις τοποθετήσεις του κ. Ζεκεντέ:

– Γνωρίζουμε ότι έχετε διατελέσει  Αντιδήμαρχος και μετά επήλθε μία “παύση” από τα αυτοδιοικητικά για 9 χρόνια. Πείτε μας λίγο την διαδρομή σας μέχρι τον Δημαρχιακό θώκο.

Η τοπική αυτοδιοίκηση επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών. Οι αποφάσεις των αιρετών μπορούν να αναβαθμίσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής τους. Η απόφαση μου να δραστηριοποιηθώ στην τοπική αυτοδιοίκηση ήταν ενσυνείδητη τόσο την πρώτη φορά όσο και τώρα. Είναι τιμή μου που και τότε και τώρα οι συμπολίτες μου με τίμησαν με την προτίμηση τους. Δεν είμαι επαγγελματίας υποψήφιος και έχω μάθει να ζω από το επάγγελμα μου. Συμμετέχω στις εκλογές όταν έχω να προσφέρω ή να προτείνω κάτι. Στο διάστημα της παύσης από τα αυτοδιοικητικά διετέλεσα μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΤΕ και Πρόεδρος του Μορφωτικού Ψυχαγωγικού Συλλόγου ¨Η Αταλάντη”. Η ενασχόληση μου με τα κοινά είναι επιλογή με διάθεση προσφοράς.-

-Περάσατε από εκλογές με μεγάλες αντιπαραθέσεις με πολιτικούς αντιπάλους κυρίως μέσω ανακοινώσεων και Δελτίων Τύπων. Υπάρχει πλέον “πεδίο”  σύγκλησης και συνεργασίας ή θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να συμπορευτείτε με  την Αντιπολίτευση.

Καταθέσαμε προτάσεις και στηρίξαμε συγκεκριμένες θέσεις αρχών στην προεκλογική περίοδο. Κερδίσαμε και στους δυο γύρους γιατί μπορέσαμε να ενώσουμε τις τοπικές κοινωνίες και να δώσουμε προοπτική για το μέλλον. Καλέσαμε όλες τις δυνάμεις που θέλουν να βοηθήσουν να στηρίξουν την προσπάθεια μας. Κάποιοι ανταποκρίθηκαν και κάποιοι επέλεξαν να μείνουν στην αντιπολίτευση. Εμείς θα συνεχίσουμε ό,τι καλό υπάρχει και θα αλλάξουμε ό,τι κακό παραλάβαμε. Στην πορεία αυτή δεν έχουμε δυσκολία να συμπορευτούμε με κανέναν αρκεί να θέτει το κοινό καλό της περιοχής μας ως προτεραιότητα.

-Την δεύτερη Κυριακή των εκλογών  ενώσατε δυνάμεις.   Αυτή η σύμπραξη ωφελεί στη Διοίκηση του Δήμου;

Τη δεύτερη Κυριακή επιτύχαμε το μεγαλύτερο ποσοστό στο Νομό και το ιστορικό υψηλό στο Δήμο. Είμαστε ευγνώμονες απέναντι στους Δημότες για τη μεγάλη εμπιστοσύνη που έδειξαν στο συνδυασμό “Λοκρίδα για όλους”. Το αποτέλεσμα ήταν προϊόν σκληρής προσπάθειας και άμεσης επικοινωνίας με τους Δημότες για την οποία είμαστε υπερήφανοι.

-Δήμος Λοκρών. Ένας Δήμος με μεγάλες πόλεις. Αταλάντη, Μαλεσίνα, Λιβανάτες, Μαρτίνο. Μεγάλα προβλήματα αλλά και μεγάλες προοπτικές; Πώς μπορεί ο Δήμος Λοκρών να γίνει ένας σύγχρονος Δήμος;

Ο Δήμος Λοκρών, ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος στο Νομό Φθιώτιδας, έχει μεγάλα Δημοτικά Διαμερίσματα με διαφορετικά μεταξύ τους χαρακτηριστικά και συνθήκες. Η έκταση του Δήμου είναι 614,7 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 19.623 κάτοικοι.

Θέλουμε να συνθέσουμε και να δημιουργήσουμε ένα Δήμο με κοινά σημεία αναφοράς. Η προσπάθεια αυτή δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη. Στοχεύουμε στη ριζική αναμόρφωση της δομής και οργάνωσης του Δήμου. Επιδιώκουμε να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους Δημότες μας (με αξιοποίηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, χρήση της νέας τεχνολογίας, πλήρη μηχανογράφηση, προμηθευτική και λογιστική διαφάνεια), θέσπιση σύγχρονων διαδικασιών, που συμβάλλουν στη λογιστική και προμηθευτική  διαφάνεια των οικονομικών του Δήμου, διασφάλιση της νομιμότητας και της ισονομίας των Δημοτών, αναβάθμιση των υποδομών του Δήμου (μέσα από την κατασκευή νέων λειτουργικών γραφειακών χώρων, αμαξοστασίου και αποθήκης).

-Στον Δημότη που σας συναντά στον δρόμο και σας λέει ότι θέλει δουλειές και καλύτερο βιωτικό επίπεδο, τι του απαντάτε;

Το θέμα της απασχόλησης και της οικονομίας είναι κομβικά ζητήματα για τον τόπο μας. Είναι διάχυτος ο προβληματισμός για το μέλλον των νέων ανθρώπων, αλλά και την επιβίωση των ανέργων, όλων των ηλικιών.

Οι στόχοι μας είναι να θέσουμε τις βάσεις για την οικονομική  –  τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Λοκρών. Επιδιώκουμε την εξωστρέφεια του Δήμου μας μέσα από την προβολή της περιοχής μας, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων (πρωτογενής τομέας, βιομηχανία, τουρισμός και παραθερισμός, αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης και των οδικών αρτηριών), την ενεργή υποστήριξη της υπάρχουσας επιχειρηματικότητας και ενθάρρυνση πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη των θέσεων εργασίας, με σεβασμό στο περιβάλλον. Στηρίζουμε την κοινωνική οικονομία και αλληλεγγύη.

-Ποιες είναι οι  προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με την καθημερινότητα του δημότη.

Προτεραιότητά μας είναι να διαμορφώσουμε ανθρώπινες συνθήκες για όλους τους Δημότες, με έμφαση στη νέα γενιά, τους νέους γονείς και όλους όσοι θέλουν να μείνουν και να δημιουργήσουν στην περιοχή μας. Ειδικότερα, δίνουμε έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των Δημοτών μέσω αναβάθμισης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, στην αναβάθμιση των υποδομών παιδείας και αθλητισμού και στην ανάδειξη της πολιτισμικής- ιστορικής μας κληρονομιάς.

– Ποια η Οικονομική κατάσταση του Δήμου μετά και την σχετική δημοσιοποίηση που κάνατε. Πως θα προχωρήσει ο Δήμος ώστε να καλύψει τις οφειλές.

Οι συνεργάτες μου κι εγώ, τους τελευταίους δύο μήνες, προσπαθήσαμε να ενημερωθούμε και να κατανοήσουμε την πραγματική κατάσταση του Δήμου Λοκρών. Συνεργαστήκαμε με τις υπηρεσίες του Δήμου και τους υπαλλήλους, ώστε να έχουμε τα αναλυτικά στοιχεία και τις πληροφορίες σχετικά με τους τομείς ευθύνης τους. Εργαστήκαμε, προκειμένου να είμαστε αντικειμενικοί και δίκαιοι στο πλαίσιο της νομιμότητας, της ηθικής και του χρέους που αναλάβαμε έναντι των Δημοτών.

Βέβαια, γνωρίζαμε ότι πρόκειται να διαδεχθούμε ένα διάτρητο σύστημα διοίκησης, χωρίς διαδικασίες, ένα Δήμο σε οικονομική αδυναμία και ξεπερασμένες από την εποχή υποδομές λειτουργίας. Η κατάσταση που παραλάβαμε ήταν πολύ πιο απογοητευτική από την αναμενόμενη, καθώς ο Δήμος είχε δυσκολία αντιμετώπισης των τρεχόντων οικονομικών υποχρεώσεων του, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας του.

Ο Δήμος οφείλει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τους προμηθευτές του, την εφορία, τους ασφαλιστικούς φορείς, τους πιστωτές κοκ. Το σύνολο των υποχρεώσεων του Δήμου στις 31.08.19 ανέρχονταν σε 2.181.025,09€.

Επιπλέον, είναι σε δικαστική διεκδίκηση απαιτήσεις από το Δήμο από προμηθευτές, υπαλλήλους του Δήμου και τη ΛΑΡΚΟ κ.ο.κ. ύψους 1.329.350,12€, εκ των οποίων στις περισσότερες των περιπτώσεων ο Δήμος έχει χάσει σε πρώτο βαθμό και θα υποχρεωθεί να καταβάλει το μεγαλύτερο ποσό από τα ανωτέρω χρήματα, ενώ υπάρχουν κι άλλες αγωγές που έχουμε ενημερωθεί πως πρόκειται να ασκηθούν σε βάρος των Δήμου για μη καταβληθέντες υποχρεώσεις του παρελθόντος.

Το υπόλοιπο ταμείου ανέρχονταν σε μόλις 266.484,25€, αν και ο Νόμος προβλέπει πως θα έπρεπε να διατηρείται αποθεματικό ίσο με τρείς φορές το ύψος της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του Δήμου. Για να ανταποκριθούμε στη μισθοδοσία του Οκτωβρίου και στις αναγκαίες άμεσες δαπάνες ζητήσαμε και λάβαμε προκαταβολή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από το Υπουργείο Εσωτερικών ύψους 300.000€, ποσό το οποίο θα αποπληρωθεί σε διάστημα ενός έτους.

Σε ένα από τα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια θα φέρουμε ως διακριτό θέμα την καταγραφή των οικονομικών του Δήμου Λοκρών (σε μορφή ισολογισμού στις 31.08.19 και στοιχείων χρήσης της περιόδου 01.01.19 – 31.08.19), ώστε τόσο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι όσο και οι Δημότες να γνωρίζουν με απόλυτη σαφήνεια και καταγραφή την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή.

-Μέσα στον δεύτερο μήνα διακυβέρνησης σας, ανακοινώσατε αυξήσεις  στα Δημοτικά Τέλη. Τι σας οδήγησε σε αυτήν απόφαση 

Οφείλουμε όλοι να κινηθούμε προς την κατεύθυνση εξυγίανσης των οικονομικών του Δήμου και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για ορθοποδήσει οικονομικά ο Δήμος Λοκρών. Θέλουμε να είμαστε συνεπείς έναντι των προμηθευτών μας και θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε το διάστημα αποπληρωμής τους, καθώς με τη σημερινή οικονομική κατάσταση αδυνατούμε να είμαστε συνεπείς.

Οι δεσμεύσεις μας που αφορούν το αύριο του Δήμου Λοκρών, παρά τις δυσκολίες και τα «αναχώματα» θα υλοποιηθούν γιατί ο τόπος μας πρέπει να προχωρήσει μπροστά και θα προχωρήσει.

Οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη σύμφωνα με τη νομοθεσία έγιναν βάσει του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών με σεβασμό στα χρήματα των Δημοτών, ώστε να περιοριστούν τα ελλείμματα στις υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και ύδρευσης.

-Ενδεικτικά περιγράψτε μας σημαντικά έργα που έχουν ή θα δρομολογηθούν στον Δήμο σας και θεωρείται ότι θα συμβάλουν αναπτυξιακά στον τόπο

Την περίοδο αυτή είτε μέσω του προγράμματος Φιλόδημος είτε μέσω του ΕΣΠΑ έχουν δρομολογηθεί οι μελέτες και οι υποβολές προτάσεων ένταξης για έργα που αφορούν μεταξύ άλλων συγκεκριμένες κτιριακές υποδομές του Δήμου, την αποχέτευση και τους βιολογικούς, την ύδρευση και την τηλεμετρία, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τη διαχείριση των απορριμμάτων και τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Είμαστε σε εγρήγορση προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις προτάσεις μας για την υπαγωγή και για να υποστηρίξουμε τις προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί προκειμένου να εγκριθούν.

– Στο τέλος της τετραετίας τι θέλετε να έχετε επιτύχει, σε εφικτό επίπεδο, στα αυτοδιοικητικά του Δήμου – Ποιο το όραμα σας για τον Δήμο Λοκρών

Βασικός σκοπός και στόχος μέχρι το τέλος αυτής της θητείας μου, είναι να έχω

ανταποκριθεί όσο καλύτερα γίνεται στις απαιτήσεις όλων των Δημοτών του Δήμου μας όχι

μόνο των ανθρώπων που με τίμησαν με την επιλογή τους. Είναι σημαντικό ο Δήμος να

διοικείται με οικονομική, κοινωνική και πολιτική διαφάνεια. Η οικονομική εξυγίανση στο

μέτρο του δυνατού, γιατί δε σας κρύβω ότι αυτά που παραλάβαμε ξεπερνούσαν κάθε

φαντασία, είναι βασική προτεραιότητα, ώστε ο Δήμος να ορθοποδήσει οικονομικά και να

μπορεί να ανταπεξέρχεται τόσο στις βραχυπρόθεσμες όσο και στις μακροπρόθεσμες

υποχρεώσεις του. Επιθυμώ να έχουν μπει οι στέρεες βάσεις για έναν Δήμο που θα είναι σε

θέση να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του για την εξοικονόμηση πόρων και εύρεση νέων

μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες ανάθεσης έργων, την ανακύκλωση και τη μείωση

διακίνησης απορριμμάτων, την αντικατάσταση λαμπτήρων με ενεργειακής εξοικονόμησης

και την αξιοποίηση δημοτικών χώρων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ενέργειες και έργα

που με την υλοποίησή τους θα αλλάξουν, θα βελτιώσουν και κυρίως θα διευκολύνουν την

καθημερινότητα των Δημοτών.

Το Όραμά μας είναι να διαμορφώσουμε έναν ισχυρό, αποτελεσματικό και λειτουργικό

Δήμο, που θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλους, κατοίκους και επισκέπτες,

μέσα από τη μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της περιοχής μας, ώστε να

δημιουργήσουμε πραγματική ανάπτυξη και τις προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας.

-Ποιο είναι το  Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού  του Δήμου Λοκρών 2020-2023 και κυρίως τι αποσκοπείτε  να  επιτύχετε  συνολικά

Η στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου Λοκρών προκρίνει ως αναγκαίους άξονες δράσης τα εξής:

Α) Περιβάλλον και ποιότητα ζωής: βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών, ενίσχυση πολιτικών περιβαλλοντικού χαρακτήρα, ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ζητήματα μείζονος σημασίας με απώτερο στόχο την κοινωνική ευμάρεια και την άνοδο του επιπέδου και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Β) Κοινωνική πολιτική, υγεία, παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός: ενίσχυση της κοινωνικής μέριμνας, στην υιοθέτηση πολιτικών εθελοντισμού, μέτρων για την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό καθώς και την ενίσχυση του φίλαθλου πνεύματος και της ενασχόλησης με τον αθλητισμό.

Γ) Τοπική οικονομία και απασχόληση: τοπική ανάπτυξη, προσέλκυση επενδύσεων, αύξηση θέσεων εργασίας, δημιουργία ενός θελκτικού περιβάλλοντος επιχειρηματικότητας και απασχόλησης.

Δ) Βελτίωση διοικητικής ικανότητας και οικονομικής κατάστασης του Δήμου: περιλαμβάνει τη γενική οργάνωση και λειτουργία του Δήμου ως οργανισμού, καθώς και το επίπεδο συνεργασιών και ανάπτυξης δράσεων στρατηγικού χαρακτήρα με τα υπόλοιπα νομικά του πρόσωπα. Ακόμη στοχεύει σε οριζόντιες δράσεις και υποστηρικτικές λειτουργίες με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων με τους πολίτες αλλά και τους υπολοίπους εξυπηρετούμενους φορείς, όπως επιχειρήσεις και άλλου είδους συλλογικότητες.

-Επενδύσεις στον Δήμο Λοκρών –  Γνωστές μεγάλες επιχειρήσεις εδρεύουν στην περιοχή (ΛΑΡΚΟ, ΕΖΑ, Χατζημιχάλης κλπ), αναμένεται και  το Atalanti Hills με μεγάλο ενδιαφέρον που μπορεί να προσφέρει πολλά στην τοπική κοινωνία, υπήρξαν εξελίξεις για το ΚΑΛΥΨΩ. Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε;

Στηρίζουμε νέες επενδύσεις στην περιοχή μας για να δημιουργηθούν επιπλέον θέσεις εργασίας είτε από τις υφιστάμενες μονάδες είτε από νέες. Ως Δήμος ενισχύουμε τις προσπάθειες των επιχειρήσεων του τόπου μας είτε είναι μεγάλες είτε είναι μικρότερες. Θέλουμε τον εκσυγχρονισμό και τη βιωσιμότητα των μεγάλων βιομηχανιών με περιβαλλοντική πρόνοια και σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους. Πιστεύουμε στην τουριστική προοπτική του τόπου μας και είμαστε αρωγοί κάθε σύννομης και ολοκληρωμένης επενδυτικής πρότασης ανάπτυξης της περιοχής μας. Ειδικά για το ΚΑΛΥΨΩ είχα την ευκαιρία να συναντήσω σε πολύ καλό κλίμα τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που ανήκει και να συζητήσουμε για τις ενέργειες που έχουν γίνει ως σήμερα για την ανάδειξη εκμισθωτή. Πιστεύω πως το ΤΠΔ δεν θα πάψει να εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή μέχρι να βρεθεί ανάδοχος.

Σε κάθε περίπτωση είναι ευθύνη δική μας ως Δήμου και κατοίκων να γίνουμε περισσότερο εξωστρεφείς και να αναδείξουμε τον τόπο  μας προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να γίνουμε πιο γνωστοί ως τουριστικός προορισμός.

About author

Check Also

Θρίλερ με καταδίωξη διευθύντριας των ΕΛΤΑ

Η διευθύντρια των ΕΛΤΑ στα Σαγέικα Αχαΐας είχε στο αυτοκίνητο τα χρήματα για την πληρωμή ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *