Το αγαπημένο μέρος των παιδιών

Το Ελ Ρετίρο είναι ένα από τα κύρια πάρκα της Μαδρίτης από τα εγκαίνιά του το 1868. Το πλήρες όνομά του είναι το Πάρκο Μπουέν Ρετίρο.

Εκεί υπάρχουν εκατοντάδες μέρη για επίσκεψη και δραστηριότητες για να απολαύσετε. Με έκταση πάνω από ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο αποτελεί ένα από τα κύρια αξιοθέατα της Μαδρίτης και μέσα σε αυτό θα συναντήσει κανείς μνημεία και αγάλματα, μια υπέροχη λίμνη και διάφορες εκθέσεις έργων τέχνης.

Πολλοί χαρακτηρίζουν τον μαγευτικό, πράσινο αυτό πνεύμονα της πόλης, ένα ανοιχτό μουσείο με αγάλματα, ενώ τα συντριβάνια και τα μνημεία κάνουν το σκηνικό ονειρικό. Η μεγάλη τεχνητή λίμνη ή αλλιώς «λίμνη του Ρετίρο» βρίσκεται κοντά στην βόρεια είσοδο του πάρκου δίπλα στο μνημείο για τον Αλφόνσο ΙΒ΄, το οποίο διαθέτει μια ημικυκλική σειρά από κολώνες και έναν έφιππο ανδριάντα του μονάρχη στην κορυφή του ψηλού κεντρικού πυρήνα. Τα βλέμματα κλέβει επίσης στο πάρκο το συντριβάνι του Εκπεσόντος Αγγέλου. Περπατώντας κανείς μέσα στο πάρκο κάνει ένα ταξίδι στην ιστορία και νομίζει ότι περπατά σε μονοπάτια του παρελθόντος.

Το Πάρκο Μπουέν Ρετίρο έγινε δημόσιο στα τέλη του 19ου αιώνα και από τότε φιλοξενεί διάφορες διεθνείς εκθέσεις. Οι επισκέπτες μένουν εντυπωσιασμένοι από τα διάφορα αριστουργήματα και τα αγάλματα που φιλοτεχνήθηκαν πολλά χρόνια πριν. Μεταξύ άλλων στο πάρκο βρίσκεται επίσης το Bosque de los Ausentes ή αλλιώς το Δάσος των Απόντων. Πρόκειται για ένα μνημείο για τα 191 θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μαδρίτη της 11ης Μαρτίου 2004.

Εκτός από τις εκθέσεις, στο πάρκο λαμβάνουν χώρα, πολιτιστικά δρώμενα και άλλες εκδηλώσεις. Οι πολίτες και οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη βόλτα τους, να διαβάσουν ένα βιβλίο ή να κάνουν έναν χαλαρό περίπατο με τα πόδια ή το ποδήλατο.

Στο Πάρκο υπάρχει επίσης ένα υπαίθριο γυμναστήριο για μικρότερες και μεγαλύτερες ηλικίες με διάφορα όργανα γυμναστικής αλλά και άλλοι αθλητικοί χώροι και παιδικές χαρές. Αδιαμφισβήτητα μια βόλτα στο Πάρκο Μπουέν Ρετίρο μένει αξέχαστη και είναι ένα μέρος που αξίζει να γνωρίσει κανείς επισκεπτόμενος τη Μαδρίτη.