Monday , 13 July 2020
Home / featured / Παρουσιάζεται σήμερα το συλλεκτικό λεύκωμα για την Απελευθέρωση της Λάρισας

Παρουσιάζεται σήμερα το συλλεκτικό λεύκωμα για την Απελευθέρωση της Λάρισας

To λεύκωμα «Η μνήμη της πόλης Λάρισα. Κατοχή – Απελευθέρωση 1941 – 1944» (Δήμος Λαρισαίων, Λάρισα 2018, σσ. 259), με σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Βύρωνα Μήτου και άλλων συλλεκτών θα παρουσιαστεί σήμερα στις 7.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Το λεύκωμα προλογίζουν ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης και ο βετεράνος δημοσιογράφος Λάζαρος Αρσενίου. Φιλοξενούνται κείμενα του συλλέκτη Βύρωνα Μήτου για τις φωτογραφικές μνήμες μια θλιβερής εποχής 1941 – 1944, του Νικολάου Παπαθεοδώρου «Λάρισα. Το χρονικό της Κατοχής. Η φωτογραφία ως ιστορικό τεκμήριο», του ιστορικού της τέχνης Γιάννη Μπόλη «Η στιγμή της ιστορίας», του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Μωρίς Μαγρίζου«Πόλεμος, Κατοχή, Ολοκαύτωμα, Απελευθέρωση» και της ομάδας της Φωτοθήκης Λάρισας του Ομίλου της Θεσσαλικής Ιστορίας (Γιώργος Γραβάνης, Αχιλλέας Καλτσάς, Θωμάς Κυριάκος, Θανάσης Μπετχαβές, Νικόλαος Παπαθεοδώρου και Βαγγέλης Ρηγόπουλος).

ΛΕΥΚΩΜΑ ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΟΧΗ

Οι υπεύθυνοι της Φωτοθήκης στο προλογικό τους σημείωμα αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η συλλογή των 416 ψηφιακών φωτογραφιών, τις οποίες απέκτησε ο Δήμος Λαρισαίων από τον συλλέκτη της Θεσσαλονίκης κ. Βύρωνα Μήτο, η οποία αφορά τη Λάρισα και το νομό, χρονολογικά τοποθετείται τις πρώτες ημέρες της εισβολής των κατακτητών και κυρίως τον Απρίλιο του 1941. Ελάχιστες προέρχονται από άλλες χρονικές περιόδους της κατοχής (1941-1944) και αυτές αφορούν τα ιταλικά στρατεύματα που έφθασαν στη κατακτημένη από τους Γερμανούς χώρα μας σαν νικητές τώρα, αυτοί οι ηττημένοι του ελληνοαλβανικού μετώπου. Οι εισβολείς τράβηξαν πολλές φωτογραφίες κατά την κάθοδό τους προς την Λάρισα.

Πολλές από την περιοχή των Τεμπών και τους Γόννους και λιγότερες από την Ελασσόνα και τον Τύρναβο. Ο κύριος όγκος όμως αφορά την πόλη της Λάρισας. Οι γέφυρες, τα κτήρια, οι δύο σιδηροδρομικοί σταθμοί, οι πρόχειροι γερμανικοί τάφοι με το γερμανικό Κοιμητήριο και το αεροδρόμιο. Οι ναζί κατακτητές μπήκαν στην πόλη μας ερχόμενοι από Ελασσόνα – Τύρναβο και βρήκαν τις γέφυρες ανατιναγμένες. Πρώτη τους φροντίδα ήταν η πρόχειρη γεφύρωση του ποταμού από τη πλευρά του αισθητικού άλσους και του Αλκαζάρ. Τα μηχανοκίνητα στρατεύματα (τάνκς, κλπ.) πέρασαν από τα Τέμπη και τους Γόννους. Οι λήψεις τους από τη Λάρισα εστιάζονται στην οδό Μακεδονίας (Βενιζέλου σήμερα), στην περιοχή της Δημοτικής Αγοράς (πλατεία Μπλάνα σήμερα) και την Κεντρική πλατεία.

Ελάχιστες προέρχονται από άλλα σημεία (το Αρσάκειο στη γωνία Ασκληπιού και Ηπείρου, τον σιδηροδρομικό σταθμό και άλλα σημεία). Σε μερικές περιπτώσεις οι Γερμανοί στρατιώτες στέκονται θριαμβικά είτε ατομικά είτε σε ομάδες πάνω στα ερείπια, για να υποδηλώσουν «την ισχύ της πολεμικής μηχανής του Γ” Ράιχ», αν και στην περίπτωση της Λάρισας οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν από τον σεισμό της 1ης Μαρτίου 1941. Κάποιες φωτογραφίες δεν στάθηκε δυνατό να αναγνωρισθούν λόγω της μεγάλης πολεοδομικής αλλαγής της φυσιογνωμίας της Λάρισας. Καταβλήθηκαν προσπάθειες να ταυτοποιηθούν με πολλούς τρόπους, αλλά δεν κατέστη εφικτό. Επιπλέον υπάρχουν και πολλές φωτογραφίες με Γερμανούς στρατιώτες έξω από την πόλη. Εδώ αποτυπώνονται: ο βαρύς πολεμικός τους εξοπλισμός, αεροπλάνα, τεθωρακισμένα πυροβόλα και άλλα μηχανοκίνητα μέσα, ιδιωτικές στιγμές χαλάρωσης με στρατιωτικές μπάντες και μουσικά όργανα».

Στις φωτογραφίες της Συλλογής Μήτου προστέθηκαν και οι φωτογραφίες της συλλογής της Φωτοθήκης, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, της συλλογής Pierluigi Zamperin και της συλλογής Τλούπα και άλλων μεμονωμένων ατόμων. Η παράθεση των φωτογραφιών ολοκληρώνεται με το οριστικό τέλος αυτής της «μαύρης» περιόδου, αποτυπώνοντας την είσοδο των ανταρτών του ΕΛΑΣ στη Λάρισα στις 23 Οκτωβρίου 1944 και τις εκδηλώσεις που ακολούθησαν.

ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

About Author

Check Also

Το πρόγραμμα ψεκασμών για τα κουνούπια  (13 – 17  Ιουλίου 2020)

  Δείτε το πρόγραμμα  των ψεκασμών για τα κουνούπια την εβδομάδα  13 – 17  Ιουλίου ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *