Wednesday , 27 May 2020
Home / featured / Η απάντηση και η θέση του προέδρου Λευκάδας κ. Ν. Παπαδήμα σε δημοσίευμα για τον χείμαρρο Ρουστιανίτη

Η απάντηση και η θέση του προέδρου Λευκάδας κ. Ν. Παπαδήμα σε δημοσίευμα για τον χείμαρρο Ρουστιανίτη

Μετά την δημοσιοποίηση του άρθρου του κ. Σ. Σ. “Η οικολογική παροχή νερού στο Μικρό ΥδροΗλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ) του Ρουστιανίτη” στο www.fonografos.net, (δείτε το άρθρο εδώ ) ο Πρόεδρος της Λευκάδας κ. Νίκος Παπαδήμας μας απέστειλε άρθρο προς δημοσίευση, όπου επεξηγεί  γιατί το ποτάμι για  απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου δεν έχει νερό.

Να σημειωθεί ότι ο  www.fonografos.net αφού πρώτα δημοσίευσε το άρθρο του κ. Σταμέλλου την Τρίτη 4/6/2019, δέχτηκε τηλεφωνήματα και μηνύματα όπου μας ενημέρωσαν ότι δεν είναι έτσι όπως περιγράφονται τα πράγματα και για αυτό ο www.fonografos.net πήγε και κατέγραψε τι συμβαίνει.

Διαβάστε το άρθρο του Προέδρου της Λευκάδας

Ως πρόεδρος της κοινότητας Λευκάδας θα ήθελα να πάρω θέση σε ένα δημοσίευμα που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες σε ειδησεογραφικά site στο internet και αναφέρεται στην κατάσταση του χειμάρρου Ρουστιανίτη και στο υδροηλεκτρικο εργοστάσιο.

Ο χείμαρρος Ρουστιανίτης αρδεύει τους δυο τομείς της Λευκάδας και ένα τομέα της κοινότητας Φτέρης. Η συλλογή του νερού πραγματοποιείται με τεχνικά ορύγματα εντός του χειμάρρου που γίνονται από μηχανήματα μισθωμένα από τους παραγωγούς αγρότες- κτηνοτρόφους κάθε χρόνο για να αρδεύσουμε τα κτήματα μας.

Το ένα όρυγμα βρίσκεται μετά την υδροληψία του εργοστασίου και τροφοδοτείται από ειδική βάνα στο μέσον του αγωγού προσαγωγής και το δεύτερο μετά την έξοδο του εργοστασίου κάτω από την γέφυρα, ενώ η μεταφορά του γίνεται με τσιμεντένια κανάλια Αυτό γινόταν από τουρκοκρατίας με άλλα φυσικά μέσα και σε χωμάτινα τότε κανάλια.

Το δεύτερο όρυγμα που σήμερα είναι κάτω από την γέφυρα μετά το Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο παλιότερα γινότανε 300 μ. κατάντη από τη σημερινή υδροληψία του εργοστασίου, αλλά μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και τις ανεπανόρθωτες ζημιές στα τσιμεντένια κανάλια άρδευσης και μετά από ένα έργο προ 15ετιας το οποίο δεν δούλεψε ούτε για μια ημέρα λόγο κακής κατασκευής, χρησιμοποιούμε τον αγωγό του εργοστασίου σαν αγωγό άρδευσης οπότε είναι περισσότερο από αναγκαίο για την άρδευση των κτημάτων.

Κατά διαστήματα και ανάλογα τις αρδευτικές ανάγκες χρησιμοποιείται και μέρος της οικολογικής παροχής για την άρδευση των κτημάτων με αποτέλεσμα να υπάρχει μείωση της ποσότητας νερού. Παλαιότερα πριν την κατασκευή του έργου χρησιμοποιούνταν σχεδόν όλη η ποσότητα του ρέματος μια και λόγω της μεγάλης διαδρομής σε ανοιχτό αγωγό υπήρχαν μεγάλες απώλειες από εξάτμιση και διαρροές.

Επιπρόσθετα αναφέρω ότι τα σαρζανέτ που κατασκευάστηκαν παλιότερα από τη Δασική Υπηρεσία και μετέπειτα από την εταιρεία του έργου δεν προστατεύουν μόνο τον αγωγό αλλά και τα δίκτια και φρεάτια ύδρευσης και άρδευσης, ενώ υπάρχει από την περιφέρεια ύψους 70.000€ σε στάδιο δημοπράτησης έργο για τη συντήρηση και επέκταση των παλαιών σαρζανετ.

Τέλος θα ήθελα να αναφέρω ότι υπάρχει όφελος οικονομικό τόσο στον Δήμο και στην Τοπική Κοινότητα από τις νόμιμες κρατήσεις με σκοπό την ανάπτυξη όσο και στους κατοίκους με μείωση στην τιμή του ρεύματος, ενώ επιπρόσθετα όφελος στο περιβάλλον μια και η εγκατάσταση είναι μια πηγή ενέργειας η οποία δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με δεκάδες χιλιάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα όπως τα εργοστάσια καυσης ορυκτών…

Αυτά προς αποκατάσταση της πραγματικότητας και της αλήθειας από έναν άνθρωπο που ζει και εργάζεται στο χωριό σαν αγρότης και κτηνοτρόφος.

Με εκτίμηση Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Λευκάδας

Παπαδημας Νικόλαος

Διαβάστε το άρθρο

Η οικολογική παροχή νερού στο Μικρό ΥδροΗλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ) του Ρουστιανίτη

About author

Check Also

Έβρος: Η Ελλάδα ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις – Για «θερμό καλοκαίρι» μιλά ο Παναγιωτόπουλος

Πώς σχεδιάζει η ελληνική ηγεσία να «αποκρούσει» τις προπαγανδιστικές ενέργειες της ‘Αγκυρας στα ελληνικά σύνορα ...

One comment

  1. Αν και έχω χρόνια να πάω στο στο χωριό μου και να επισκεφτώ το ποτάμι, έχω να κάνω την εξής παρατήρηση. Κάποτε πριν 25 χρόνια η βοή από την ορμή του ποταμού ακουγόταν στο χωριό μου (Κανάλια) και αν θυμάμαι καλά, όταν ήμουν πολύ μικρή, έτσι σαν όνειρο….κάποτε ο πατέρας μου είχε φέρει και 3 – 4 ψάρια τα οποία είχε πιάσει από το ποτάμι. Δεν μπορώ να καταλάβω που πήγε τόοοοοσο νερό μέσα σε 25-30 χρόνια. Αυτή είναι η απορία μου.
    Επίσης δεν γνωρίζω πότε άρχισε η λειτουργία του ΜΥΗΕ και αν όντως είναι υπεύθυνο για την σημερινή εικόνα που παρουσιάζει η κοίτη του ποταμού.
    Μία άλλη παρατήρηση είναι ότι με την ανοδική πορεία του ορεινού τουρισμού τα τελευταία χρόνια, αν η εικόνα του ποταμού ήταν όπως αυτή που ήταν παλιά, τα χωριά που βρίσκονται ανάντι και κατάντι της όχθης του ποταμού θα είχαν μια αλματώδη ανάπτυξη, λόγω και της άγριας φύσης αλλά και της κομβικής θέσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *