Wednesday , 27 May 2020
Home / featured / Τα σύγχρονα «παιδιά» των φαναριών στο Βόλο

Τα σύγχρονα «παιδιά» των φαναριών στο Βόλο

Βρίσκεται καθημερινά στα φανάρια στη διασταύρωση των οδών Ανθίμου Γαζή και Παγασών. Οποιες κι αν είναι οι καιρικές συνθήκες, δίνει το «παρών». Με κρύο, ζέστη, βροχή, αέρα… Κουβάς με νερό και σαπούνι και υαλοκαθαριστήρας αυτοκινήτου είναι τα εργαλεία της δουλειάς του. Μόλις το φανάρι ανάψει κόκκινο και η κίνηση των αυτοκινήτων σταματήσει, εκείνος ξεκινά…

Πάντα χαμογελαστός, περνά δίπλα από τα αυτοκίνητα από την πλευρά του οδηγού, καλημερίζει στα ελληνικά σηκώνοντας σε ένδειξη χαιρετισμού το χέρι. «Καλημέρα. Πώς είστε;» ο χαιρετισμός του, που στις περιόδους των γιορτών γίνεται πιο… πλούσιος απευθύνοντας ευχές για «χρόνια πολλά». Οσοι το επιθυμούν, του επιτρέπουν να τους καθαρίσει τα τζάμια του αυτοκίνητου με αντάλλαγμα λίγα κέρματα του ευρώ. Με γρήγορες κινήσεις καθαρίζει για να μην καθυστερήσει την κίνηση μόλις ανάψει ο «Γρηγόρης». Για όσους δεν θέλουν, δεν είναι πιεστικός, προχωρά παρακάτω και μόλις το φανάρι δείξει πράσινο εκείνος αποσύρεται και πάλι στο πεζοδρόμιο. Πότε – πότε προσπαθεί να κερδίσει το μεροκάματο πουλώντας πακέτα με χαρτομάντιλα.

Ο Μοχάμεντ είναι από τα σύγχρονα «παιδιά» των φαναριών, που συναντούμε σε κεντρικές σηματοδοτούμενες διασταυρώσεις. Οπως λέει ο ίδιος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, έφθασε στην Ελλάδα πριν από οκτώ χρόνια και σπεύδει να διευκρινίσει «με όλα τα χαρτιά», τουτέστιν διαμένει νόμιμα στην Ελλάδα έχοντας στην κατοχή του άδεια παραμονής.

Για τον ίδιο η μετανάστευση στην Ελλάδα ήταν συνειδητή επιλογή. «Αγαπώ πολύ την Ελλάδα. Οι άνθρωποι εδώ είναι καλοί», λέει. Οικονομικοί ήταν οι λόγοι που τον οδήγησαν μακριά από την πατρίδα του, αφήνοντας πίσω την οικογένειά του. Όταν, όμως, ήρθε στη χώρα δεν αναζήτησε απλώς εργασία. Φρόντισε να γραφτεί στο Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου, όταν ακόμη γίνονταν δεκτοί οι μετανάστες και φοίτησε εκεί όπως και αρκετοί ακόμη συμπατριώτες του, αλλά και μετανάστες από άλλες χώρες, για περίπου τρία χρόνια. Εμαθε τη γλώσσα, γνώρισε ήθη και έθιμα, την κουλτούρα του τόπου που επέλεξε να κάνει δεύτερη πατρίδα του.

Δεν στάθηκε, όμως, τυχερός εργασιακά. Τόσο ο ίδιος, όσο και άλλοι συμπατριώτες του, αλλά και Πακιστανοί είναι τα… σύγχρονα παιδιά των φαναριών, που προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζην και να στείλουν χρήματα και στις οικογένειές τους. Από τα φανάρια φεύγουν μόνο όταν υπάρχουν μεροκάματα στα χωράφια για αγροτικές εργασίες. «Δεν έχω παράπονο. Ολοι μου φέρονται καλά. Ο κόσμος είναι πολύ καλός», λέει. Παρά το γεγονός ότι το μεροκάματο είναι δύσκολο και περιορισμένο, εκείνος είναι ευχαριστημένος. «Είναι πολύ καλά στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

150 μετανάστες στο Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου

Ο Μοχάμεντ συναντά στη διασταύρωση τον διευθυντή του σχολείου του, του Εσπερινού Γυμνασίου Βόλου, Γιώργο Χάρλα. Οπως αναφέρει ο κ. Χάρλας, περί τους 130 – 150 μετανάστες από τις δομές της Παιδόπολης στην Αγριάς και της «Αρσις» στη Μακρινίτσα έχουν φοιτήσει στο σχολείο.

Πολλοί από τους πρώην μαθητές του εξακολουθούν να διεκδικούν το μεροκάματο στα φανάρια. Υπάρχουν όμως κι άλλοι που κατάφεραν να ολοκληρώσουν το Γυμνάσιο και εργάζονται ως μεταφραστές στις δομές. «Αλλοι επανανενώθηκαν με τις οικογένειές τους και βρίσκονται στην Ευρώπη όπου ζουν και εργάζονται. Κάποιοι από αυτούς μας καλούν για να μας μιλήσουν. Θυμούνται τον δάσκαλό τους, έτσι μας λένε και είναι συγκινητικό», επισημαίνει ο κ. Χάρλας.

Πηγή: tayxdromos.gr 

About Author

Check Also

Στα “δίχτυα” της αστυνομίας ο κλέφτης των σούπερ μάρκετ – Η αδυναμία του στα ποτά και τα… εντομοαπωθητικά

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισε χθες, κατηγορούμενος για κλοπές, ένας 55χρονος Αλβανός υπήκοος γνωστός και ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *