Tuesday , 31 March 2020
Home / featured / Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας ευχήθηκε καλή και παραγωγική χρονιά – Φωτογραφίες από την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας

Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας ευχήθηκε καλή και παραγωγική χρονιά – Φωτογραφίες από την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας

Πολλοί φίλοι και μέλη του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας το Σάββατο 9/2/2019.

 

Το  Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου καλωσόρισε  τους παρευρισκόμενους και ο Πρόεδρος του κ. Θανάσης Κυρίτσης  ευχήθηκε για μία παραγωγική χρονιά ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δράσεις του φορέα αλλά και βασικά ζητήματα – προβλήματα της περιοχής όπως η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας. Επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Δημήτρης Μπουραντάς.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση ενώ ακολουθεί η ομιλία-χαιρετισμός  του προέδρου του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας:

       

 

 

  

 

Χαιρετισμός Προέδρου Επιμελητηρίου Φθιώτιδος:

Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην αποψινή καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή πίτας του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας.

Το Επιμελητήριο μας σήμερα κόβει την πίτα του για την έλευση του νέου έτους, αποχαιρετώντας παράλληλα το 2018 που ήταν μια χρονιά με πολλά κοινά με τις προηγούμενες, αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης της Ελληνικής οικονομίας.

Η νέα χρονιά που ανατέλλει δείχνει ότι τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία ίσως να βρίσκονται πλέον πίσω μας. Το ερώτημα όμως είναι πότε και αν θα μπορέσουμε να πάμε πραγματικά καλύτερα. Γιατί μπορεί τα μνημόνια να έφυγαν, αλλά η κρίση συνεχίζεται και δείχνει να έχει «ριζώσει» στον τόπο μας…

Ας μη γελιόμαστε:

για μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί κατά 25% και πλέον τα τελευταία χρόνια, δεν αρκεί απλώς να βγει από το φάσμα της ύφεσης. Επιθυμία βεβαίως όλων μας είναι η βελτίωση της οικονομίας η οποία έχει οδηγήσει συντριπτική μερίδα συναδέλφων και συμπολιτών μας στα όρια της φτώχιας, στερούμενοι βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Μετά από οκτώ και πλέον δύσκολα χρόνια, και σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), τη χρονιά που μας πέρασε, καταγράφηκεθετικό πρόσημοστην ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων σε πανελλαδική κλίμακα, ενώ περιορίστηκαν σημαντικά τα λεγόμενα λουκέτα.

Με αφορμή τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΜΗ, οι συστάσειςνέων επιχειρήσεων το 2018έφτασαν σε πανελλαδική κλίμακα τις 32.400, ενώ αντίθετα, οι διαγραφέςεπιχειρήσεων ανήλθαν στις 18.600. Πάνω από το 50%των νεοσυσταθέντων επιχειρήσεων είναι ατομικές, ενώ ιδιαίτερη δυναμική παρουσίασαν κατά την προηγούμενη χρονιά οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές εταιρίες (ΙΚΕ), των οποίων οι συστάσεις ανήλθαν περίπου στις 8800.

Σε ότι αφορά στα στοιχεία του ΓΕΜΗ για το Επιμελητήριο της Φθιώτιδας, η εικόνα είναι διαφορετικήμε το ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών να είναι ελαφρώς αρνητικό. Συγκεκριμένα, το 2018στην περιοχή μας συστάθηκαν286επιχειρήσεις, ενώ έκλεισαν310.

Αντίστοιχα και το 2017στο Νομό μας είχαμε τη δημιουργία 364νέων επιχειρήσεων και τη διαγραφή 458. Διαφαίνεται ότι περισσότερες επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε παύση της δραστηριότητάς τους σε σχέση με τις εγγραφές σε επίπεδο διετίας. Οι διαγραφές συνεχίζουν να υπερτερούν έναντι των ενάρξεων, αλλά σταδιακά το φαινόμενο δείχνει να αποκλιμακώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς όμως (συγκριτικά με την περίοδο 2012 – 2016).

Την πρωτοκαθεδρία τόσο στις ενάρξεις όσο και στις διαγραφές κατέχει ο τομέας των υπηρεσιών, ακολουθεί το εμπόριο, έπειτα ο κλάδος της μεταποίησης και τέλος ο τομέας των τουριστικών επιχειρήσεων.

Βέβαια, τα στοιχεία αυτά καθεαυτά, απλά αντικατοπτρίζουν μία αριθμητική αποτύπωση της υπάρχουσας πραγματικότητας.

Ο δρόμος μπροστά είναι κάθε άλλο παρά εύκολος και η χώρα χρειάζεται να θέσει στέρεες βάσεις, να βρει σταθερό βηματισμό και να πετύχει διαχειρίσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Για την οριστική έξοδο από την ύφεση απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο και πολιτική συναίνεση στοχεύοντας στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και επενδύσεων.

Καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση των δεικτών φαίνεται να διαδραματίζει η πορεία των εξαγωγών, δείχνοντας μας, ότι υπάρχει μια εξαιρετική δυναμική.

Ένα από τα κύρια ζητούμενα για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης μετά την κρίση, είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Για να γίνει πραγματικότητα ο εξωστρεφής μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, χρειάζεται ακόμη πολλή προσπάθεια.

Μια προσπάθειαπου περνά μέσα από συγκεκριμένους στόχους:

– την αύξηση της συμμετοχής των εξαγώγιμων προϊόντων και υπηρεσιών στο ΑΕΠ

– τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας

– τη βελτίωση της διαφοροποίησης και του τεχνολογικού περιεχομένου των εξαγόμενων προϊόντων.

Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων:

– Με ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα και κίνητρα για την ενσωμάτωση της καινοτομίας.

– Με τη δημιουργία υποστηρικτικών και συμβουλευτικών δομών σε θέματα τυποποίησης – πιστοποίησης, καινοτομίας.

– Με κίνητρα για την ανάπτυξη συνεργατικών επιχειρηματικών σχημάτων.

Η χώρα μας όμως σήμερα, έχει σημαντικές αποκλίσεις από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε 3 βασικά σημεία:

 1. στο σκέλος της δεύτερης ευκαιρίας και της επανένταξης στην αγορά εργασίας
 2. στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και καινοτομίας &
 3. στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση

Ειδικά η πρόσβαση στη χρηματοδότηση παραμένει ο πιο αδύναμος κρίκος για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρά τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σκέλος όπως ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, οι ρυθμίσεις κόκκινων δανείων, ζητήματα στα οποία πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις.

Τι μας δείχνουν όμως τα παραπάνω στοιχεία και πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προοπτικές ώστε να μπούμε σε μία σταθερή και ομαλή τροχιά ανάπτυξης;

Η σταθεροποίηση και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος αρχικά, πρέπει να βασιστεί στην αύξηση της παραγωγικότηταςκαι την μείωση των δημοσίων δαπανώνκαι όχι στην εύκολη λύση της αύξησης των φορολογικών συντελεστών.

Με λιγότερη φορολογία παράλληλα με εντατικοποίηση των ελέγχων και αυξημένη ανταγωνιστικότητα ο καταναλωτής θα ενισχυθεί και μαζί του θα ενισχυθούν και οι επιχειρήσεις μας για να προσφέρουν υπηρεσίες και προϊόντα ικανά για να καλύψουν κάθε καταναλωτική ανάγκη.

Χρειαζόμαστε περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια και σοβαρές επενδύσεις. Επενδύσεις σε φυσικό και ανθρώπινο κεφάλαιο.

Είναι ανάγκη να σχεδιαστούν πολιτικές για την υποστήριξη της επιχειρηματικής ανάπτυξης και την προσέλκυση επενδύσεων τόσο σε περιφερειακό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Ο ρόλος των Επιμελητηρίων στην προσπάθεια αυτή είναι καίριος και ουσιαστικός.

Εμείς σαν διοίκηση του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε με προτάσεις και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της τοπικής, περιφερειακής αλλά και εθνικής μας οικονομίας. Με ουσιαστικές και ρεαλιστικές συνέργειες με όλους τους φορείς του τόπου μας.

Είναι υποχρέωσή μας, να μην καταστούμε αδρανείς θεσμοί όπως θα βόλευε ίσως πολλούς, αλλά αποτελεί ουσιαστική ανάγκη να αντιμετωπιζόμαστε ως ίσοι εταίροι και συνομιλητές στο εθνικό σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Η Κεντρική Ένωση και όλα τα Επιμελητήρια πρέπει να έχουμε πιο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών.

Έχουμε στα χέρια μας, όπως σας προανέφερα και παραπάνω, ένα δυναμικό εργαλείο, το ΓΕΜΗ. Κύριος στόχος είναι να αποτελέσει ένα σύγχρονο και πλήρες μητρώο προς όφελος των επιχειρήσεων και της διοίκησης. Σκοπός είναι η μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις μέσω της μείωσης των διοικητικών βαρών. Είναι ανάγκη το Γ.Ε.ΜΗ. να αποτελέσει ένα εργαλείο για τη Δημόσια Διοίκηση για τη συλλογή και ανάλυση στοιχείων και πληροφοριών, για την τεκμηρίωση και εξαγωγή συμπερασμάτων προς όφελος των επιχειρήσεων, ώστε να καταστεί ένα αξιόπιστο παρατηρητήριο επιχειρηματικότητας.

 

Με ισχυρά επιμελητήρια δυναμώνουμετη φωνή του μικρού και μεσαίου επιχειρηματία, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών και αποτελούμε βασικό μηχανισμό στήριξης των οικονομιών μας.

Όλοι οι φορείς, ενώσεις, επιμελητήρια, Δήμοι, Περιφέρειες, χρειάζεται να συνδιαμορφώνουμε στρατηγικές αλλά και να συναποφασίζουμε, μέσα από γρήγορες και ευέλικτες διαδικασίες.

Άλλωστε εμείς ως διοίκηση πιστεύουμε στη συνεργασία και την επιδιώκουμε.

Με την Περιφέρεια, το Δήμο Λαμίας και τους υπόλοιπους Δήμους της Φθιώτιδας, τις ενώσεις, τους οργανισμούς, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συνδιαμορφώνουμε δράσεις γύρω από ζητήματα καινοτομίας, καλλιέργειας επιχειρηματικής κουλτούρας καθώς και εκπαίδευσης – κατάρτισης.

Επιγραμματικά επιθυμώ να αναφερθώ, στις δράσεις του Επιμελητηρίου μας μέχρι σήμερα, αυτά που κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε στην προσπάθεια μας να είμαστε ανταποδοτικοί & αποτελεσματικοί:

 1. Εξακτίνωση του Επιμελητηρίου. Καθιερώσαμε συνεδριάσεις ΔΣ σε όλες τις πόλεις του Νομού μας ώστε να βρισκόμαστε δίπλα στα μέλη μας και να ακούμε τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.
 2. Προχωρήσαμε στον εκσυγχρονισμό του portalκαι των υπηρεσιών του Επιμελητηρίου μας.
 3. Ξεκινήσαμε τη διαδικασία εμπλουτισμού και επικαιροποίησης των στοιχείων των μελών μας.Για να μπορούμε να τους ενημερώνουμε άμεσα, γρήγορα και αποτελεσματικά.
 4. Ενεργοποιήσαμε το πρωτόκολλο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.Διοργανώνουμε σεμινάρια επιμόρφωσης για την κατάρτιση των επιχειρήσεων μας.
 5. Συνεχίζουμε για 6ηχρονιά τον Περιφερειακό Μαθητικό Διαγωνισμό για την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία, δίνοντας κίνητρο στη νεολαία να αναπτύξει καινοτόμες ιδέες και προτάσεις.
 6. Συμμετέχουμε σε εκθέσεις και επιχειρηματικές αποστολές. Υποστηρίζουμε τα μέλη μας ως προς τις εξαγωγικές τους διαδικασίες. Επιδοτούμε τη συμμετοχή σε εκθέσεις όπως και σε επιχειρηματικές αποστολές και υποστηρίζουμε επιχειρηματικές συμφωνίες.
 7. Μελετάμε την υποβολή φακέλων υποψηφιότητας σε Εθνικά & Ευρωπαϊκά προγράμματα.Ήδη υποβάλλαμε σε συνεργασία με το Δ. Λαμιέων πρόταση στο πλαίσιο πρόσκλησης «ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ» του ΕΠΑνΕΚ συνολικού Π/Υ 1.800.000,00€με τίτλο: «TRIAGONONΛΑΜΙΑ OPENMALL». Επίσης, προχωρούμε τη διαδικασία υποβολής φακέλων υποψηφιότητας στο πλαίσιο πρόσκλησης του ERASMUS+ το οποίο αφορά την μετεκπαίδευση – επίσκεψη ομάδων επιχειρηματιών σε αντίστοιχες επιχειρήσεις του εξωτερικού για την απόκτηση επιπλέον τεχνογνωσίας.
 8. Συμμετέχουμε σε κοινές δράσεις, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας και συλλογικούς φορείς.

Μέσα από το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Στερεάς, μελετάμε δράσεις σύμφωνα με τη στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης, βασισμένοι στα δυνατά σημεία επενδυτικού ενδιαφέροντος που πρέπει να αναδείξουμε.

Άμεσες προτεραιότητες μας:

 • Η υποστήριξη του πρωτογενούς μας τομέα
 • η διερεύνηση τμήματος αγροτικής επιχειρηματικότητας καθώς και
 • η καλλιέργεια κουλτούρας για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του τουριστικού αποθέματος τόσο του Νομού μας, όσο και της Περιφέρειας μας.

 

Όμως δεν θέλω να σας κουράσω άλλο…

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Ολοκληρώνοντας την ομιλία μου θα ήθελα να κάνω μία σύντομη αναφορά στο ζήτημα της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Η βούληση των φορέων για να περάσει η ΠΕΛ στα χέρια της τοπικής κοινωνίας ήταν επιθυμία όλων μας.Με τα συσσωρευμένα και γνωστά όμως σημερινά προβλήματα και στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, η ΠΕΛ αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της.

Όλοι εμείς που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, έχουμε καταστήσει σαφές στην Κεντρική Διοίκηση ότι χωρίς σοβαρό σχέδιο ανάπτυξης, χωρίς διευθέτηση των χρεών και χωρίς τη διαμόρφωση ενός στρατηγικού πλαισίου λειτουργίας, ο συγκεκριμένος χώρος θα παραμένει για καιρό ένα άδειο και εγκαταλελειμμένο «κουφάρι» στην είσοδο της πόλης μας.

Συνοψίζοντας, θεωρώ πως οι δύσκολοι οικονομικοί και επιχειρηματικοί καιροί που περνάμε, μας υποχρεώνουν να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για ένα κοινό σκοπό: την ανάκαμψη της οικονομίας και την βελτίωση  του επιχειρηματικού κλίματος.

Πρέπει να πιστέψουμε ότι η ανάπτυξη της επόμενης μέρας θα προκύψει μόνο μέσα από τις προσπάθειες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε όλη τη χώρα. Το Επιμελητήριο είναι ο θεσμός που βρίσκεται κοντά στις επιχειρήσεις και όλοι εσείς τα μέλη μας καλείστε να αξιοποιήσετε τις δομές και την εμπειρία μας.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τον κ. Δημήτρη Μπουραντά, καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για την τιμή που μας κάνει με τη σημερινή του παρουσία στην εκδήλωσή μας.

Ο κ. Μπουραντάς «φέρει» ένα πλούσιο εκπαιδευτικό, επιστημονικό & συγγραφικό έργο έχοντας παράλληλα εργαστεί ως στέλεχος, σύμβουλος και εκπαιδευτής για Ελληνικούς και διεθνείς Οργανισμούς για μεγάλο αριθμό ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων. Τον καλωσορίζουμε λοιπόν και αναμένουμε τα άκρως ενδιαφέροντα-θεωρώ-που έχει να μας πει στη συνέχεια…

Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που τιμήσατε με την παρουσία σας την καθιερωμένη γιορτή του Επιμελητηρίου μας.

Εύχομαι ολόψυχα, εκ μέρους όλου του Δ.Σ. και των υπαλλήλων, χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους εσάς και τις οικογένειές σας.

Καλή και παραγωγική χρονιά σε όλους!

 

About author

Check Also

Πυροσβεστική: Νέα προκήρυξη για 1.300 προσλήψεις – Θέσεις στη Λαμία – Όλες οι πληροφορίες

Η Πυροσβεστική εξέδωσε την προκήρυξη για 1.300 προσλήψεις εποχικών Πυροσβεστών. Με κούριερ θα σταλούν αιτήσεις ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *