Friday , 10 July 2020
Home / featured / Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας στα Χανιά για την Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ)

Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας στα Χανιά για την Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ)

Η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) , φιλοξενείται το διήμερο 1-2 Νοεμβρίου στα Χανιά. Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας εκπροσωπεί το μέλος του ΔΣ & μέλος στην ΓΣ στην ΚΕΕΕ κ. Ζιάκας Νίκος και ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Αρβανίτης Παναγιώτης.

“Στη περίοδο της κρίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται ακόμη και σήμερα έντονα, ταυτόχρονα όμως οι προσπάθειες τους για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα, δεν σταμάτησαν ποτέ”, μας αναφέρει απο τα Χανιά ο Νίκος Ζιάκας και συνεχίζει, ότι “ο επιχειρηματικός κόσμος, όταν διαφάνηκαν συνθήκες σταθεροποίησης και ανάκαμψης αναζήτησε και επεδίωξε να διαμορφώσει ένα νέο, συλλογικό σχέδιο δράσεων και ενεργειών στήριξης της επιχειρηματικότητας. Όλες αυτές οι εξελίξεις και οι αλλαγές καταγράφονται και στη πορεία των Επιμελητηρίων της χώρας αλλά και του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, με μια συνεχή προσπάθεια που στόχο έχει την ενίσχυση και ενδυνάμωση των μελών μας”.

Στην συνέχεια απο το βήμα της ΓΣ, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χανίων για την άψογη διοργάνωση, την Διοίκηση του ΕΒΕ Χανίων αλλά και το διοικητικό προσωπικό για την υπέροχη φιλοξενία, την εξαιρετική εξυπηρέτηση και ευγένεια που παρείχαν όλες αυτές της ημέρες, αναφέρθηκε με εισήγηση του προς τους Προέδρους των Επιμελητηρίων Ελλάδας, τα μέλη αυτών αλλά και προς την Διοικούσα της ΚΕΕΕ για τον Μαθητικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας που αποτελεί μια πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων Στερεάς Ελλάδας με σκοπό η διερεύνηση της υιοθέτησης της διαδικασίας απο την ΚΕΕΕ, υλοποιούμενος με την αρωγή & την υποστήριξη του Υπουργείο Παιδείας.

      

Παρακάτω παρατίθεται η εισήγηση του κ Ζιάκα :

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο Μαθητικός Διαγωνισμός για την επιχειρηματικότητα & την καινοτομία, αποτελεί μία πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει από κοινού τα Επιμελητήρια της Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας & Φωκίδας).

Στα πλαίσια του κοινωνικού μας ρόλου που συμβαδίζει με την επιχειρηματική δραστηριοποίηση, συνδιοργανώνουμε τα τελευταία έξι (6) χρόνια, Μαθητικό Διαγωνισμό με κύριο στόχο να μπούμε στα σχολεία και να εμφυσήσουμε στους μαθητές μας την έννοια της συνεργασίας & της επιχειρηματικότητας.

Ξεκινήσαμε δειλά δειλά, τον 1ο  Μαθητικό Διαγωνισμό το 2011, με τον καιρό ο Διαγωνισμός «μεγάλωσε» – ξεκινώντας από τα Λύκεια και έπειτα στα Γυμνάσια – και απλώθηκε σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τη συνεργασία των Επιμελητηρίων Στερεάς, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων & του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας. Σε αυτό το σημείο, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω θερμά τη διοίκηση της ΚΕΕ για την ενεργή υποστήριξη των Επιμελητηρίων μας τα προηγούμενα χρόνια, που συνέβαλλε αρκετά στην επιτυχή υλοποίηση του διαγωνισμού.

Όλα αυτά τα χρόνια, πάνω από 400 μαθητές συμμετείχαν με εργασίες, αρκετοί από αυτούς διακρίθηκαν, βραβεύτηκαν και έλαβαν αναγνώριση για τον κόπο τους.

Φέτος είναι η 7η χρονιά που τον υλοποιούμε & είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που τα παιδιά συμμετέχουν κάθε χρόνο με έξυπνες ιδέες και επιχειρηματικά σχέδια με φαντασία.

Θέλουμε μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία, οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με το “επιχειρείν” και να αντιληφθούν ότι η υγιής επιχειρηματική δραστηριοποίηση είναι ικανή να προσφέρει ισχυρές δυνατότητες δημιουργικής & ικανοποιητικής ενασχόλησης.

Στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας είναι τεράστιος και σύντομα οι νέοι θα πρέπει να αναζητήσουν νέους δρόμους απασχόλησης. Είναι λοιπόν πολύ θετικό να μάθουν να αυτενεργούν, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να ωθούνται σε καινοτόμες ιδέες και δραστηριότητες.

Είναι σημαντικό να υπάρχει μια πρώτη επαφή του μαθητή με την έννοια της επιχειρηματικότητας, τις δυσκολίες αλλά και τις ανταμοιβές του «επιχειρείν», τη σημασία των επιχειρήσεων στην οικονομία και την κοινωνία και τέλος να γνωρίζει ότι υπάρχει και αυτή η εναλλακτική για κάθε νέο με γνώση και διάθεση.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) & Γ΄ Γυμνασίου, των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η εκπόνηση των εργασιών αφορά την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία καινοτόμων & βιώσιμων επιχειρήσεων, μέσω ενός δομημένου επιχειρηματικού σχεδίου ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου. Κάθε Περιφερειακή Ενότητα (Π. Ε.) φέρει την ευθύνη της ενημέρωσης και δημοσιοποίησης του διαγωνισμού σε όλα τα σχολεία.

Οι εργασίες είναι ατομικές ή ομαδικές (έως 3 άτομα) και αξιολογούνται από τοπική επιτροπή αξιολόγησης που απαρτίζεται από εκπροσώπους Επιμελητηρίων, της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, καθώς και του ΑΕΙ/ΤΕΙ, αφού παρουσιασθούν ενώπιον της επιτροπής.

Ήδη μετράμε 6 χρόνια υποστηρίζοντας & υλοποιώντας τη διοργάνωση και παράλληλα εργαζόμαστε για την περαιτέρω ενδυνάμωσή του. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε  τα παιδιά μας να έρθουν σε επαφή με το επιχειρείν, να αναπτύξουν διαπροσωπικές σχέσεις & να αναδείξουν τις δεξιότητες τους, να συνεργαστούν με άλλους ανθρώπους.

Η εκπαίδευση για εμάς, αποτελεί μοχλό της μελλοντικής ανάπτυξης και θα μας βοηθήσει να εμπνεύσουμε τους επιχειρηματίες του αύριο.

Εάν η πατρίδα μας επιθυμεί να είναι ανταγωνιστική, πρέπει να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό της, στις δεξιότητές του, στην ικανότητά του να προσαρμόζεται και να καινοτομεί.

Αυτό που θα επιθυμούσα να θέσω ως ζήτημα στο σώμα, είναι η διερεύνηση της υιοθέτησης της όλης διαδικασίας από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων έτσι ώστε υπό την σκέπη της, ο Διαγωνισμός να αποκτήσει Πανελλαδική εμβέλεια, προσδίδοντας του μεγαλύτερη αξία, στηρίζοντας τις προσπάθειες των νέων παιδιών απ’όλη τη χώρα, αναδεικνύοντας την αριστεία και επιβραβεύοντάς την.

Στόχος είναι η δημιουργία Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθητικής Επιχειρηματικότητας υλοποιούμενος από τους κατεξοχήν αρμόδιους φορείς όπως είναι τα Επιμελητήρια μας, με την αρωγή & την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας.

Συνοψίζοντας, επιθυμώ να τονίσω ότι τόσο το Επιμελητήριο της Φθιώτιδας, όσο και τα υπόλοιπα 4 Επιμελητήρια της Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτίας, Εύβοιας Φωκίδας & Ευρυτανίας), παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις.

 

About author

Check Also

“Να διορθωθεί η αδικία σε βάρος των αγροτών της Λοκρίδας”

Ερώτηση απέστειλαν βουλευτές του ΚΚΕ σχετικά με την μειωμένες ενισχύσεις των αγροτών τη Λοκρίδας. ΕΡΩΤΗΣΗ ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *