Tuesday , 4 August 2020
Home / ΦΘΙΩΤΙΔΑ - ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ / Δήμος Αμφίκλειας - Ελάτειας / Το μήνυμα του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας για την έναρξη της νέας Σχολικής Χρονιάς

Το μήνυμα του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας για την έναρξη της νέας Σχολικής Χρονιάς

sxoleio_fonografos_lamia (1)

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

”Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, γονείς και συνάδελφοι, Η υψηλού επιπέδου παιδεία εξακολουθεί να αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των σύγχρονων κοινωνιών προς τους κυβερνώντες τους, καθώς η κοινή αντίληψη διεθνώς περί προόδου συνδέεται στενά με την εκπαίδευση ως βασικό προαπαιτούμενο ατομικής και συλλογικής ευημερίας.

Οι λαοί παγκοσμίως αναγνωρίζουν ότι το μέλλον τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το περιεχόμενο και την αποτελεσματικότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους νέους. Αναφορικά με τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα επικρατεί η πεποίθηση ότι η παιδεία μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη εξόδου της ελληνικής κοινωνίας από τη μακροχρόνια πολυμερή κρίση που τη βαραίνει.

Για τον λόγο αυτό οι μαθητευόμενοι και οι οικογένειές τους, δείχνοντας εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς θεσμούς και τους φορείς τους, κατατάσσουν τη μόρφωση στην πρώτη θέση των προτεραιοτήτων και των αξιών τους, κυρίως λόγω της επίδρασης που έχει το επίπεδο εκπαίδευσης στην απασχόληση. Αν το εκπαιδευτικό πρότυπο που ακολουθήθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες στην Ελλάδα διαμόρφωσε μια κοινωνική αντίληψη συνυφασμένη με ένα μη βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, σήμερα – μέσα στις φορτικές συνθήκες της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής πραγματικότητας – επιβάλλεται η αναπροσαρμογή σε ένα αναθεωρημένο εκπαιδευτικό πλαίσιο, απαλλαγμένο από τις παθογένειες του παρελθόντος και προσαρμοσμένο στις πιεστικές ανάγκες του παρόντος.

Με έμφαση στα προγράμματα σπουδών, στη σωστή επαγγελματική προετοιμασία και απασχόληση των νέων, στην επιστημονική έρευνα και στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, στη δια βίου πρόσβαση στις εκπαιδευτικές διαδικασίες και στον περιορισμό της σχολικής διαρροής και με προσήλωση στην άμβλυνση των κοινωνικών αντιθέσεων, στην ένταξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αλλά και στη λείανση των αιχμών που λογχεύουν τον εκπαιδευτικό του 21ου αιώνα, η εκπαίδευση μπορεί να αποτελέσει δυναμικό μοχλό επανεκκίνησης της χώρας.

Στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αποτελεί αισιόδοξη και παράλληλα ευοίωνη εξέλιξη για το μέλλον μας η αυξανόμενη ζήτηση που παρατηρείται για μόρφωση και επιμόρφωση. Άλλωστε η γνώση είναι το μέσο που θα μας οδηγήσει στην επίγνωση των αιτιών που διαμόρφωσαν τις στρεβλώσεις αποδόμησης της παρούσας συγκυρίας. Για τον λόγο αυτό ο ρόλος εμάς των εκπαιδευτικών, δεν θα έλεγα επιβαρύνεται, αλλά μάλλον εμπλουτίζεται και διευρύνεται από ένα παραπανίσιο χρέος. Να λάβουμε δράση συνειδητά και με αίσθημα προσωπικής ευθύνης στις επιχειρούμενες προσπάθειες ανάκαμψης. Να επωμιστούμε, με τον τρόπο που μας αρμόζει, το έργο της διανοητικής και ηθικής ανύψωσης της χώρας, συνεχίζοντας να διδάσκουμε καθημερινά, όχι μόνο γνώσεις, αλλά και ήθος συνετού και υπεύθυνου πολίτη. Να προσφέρουμε ξανά οράματα και ελπίδες σε εσάς τα παιδιά και τους νέους μας. Σας το οφείλουμε όχι ως υποχρέωση, αλλά ως αυτοπραγμάτωση και υψηλό ιδανικό! Με θερμές ευχές για ένα δημιουργικό και ευχάριστο σχολικό έτος.”

Ο Διευθυντής ΔΕ Φθιώτιδας,

Σπύρος Πιλιτζίδης

About author

Check Also

«Εξοικονομώ»: Πότε ανοίγει – Επιδότηση έως 85% – Αναλυτικές πληροφορίες

Αυξημένα τα ποσοστά των επιδοτήσεων – «Τα προγράμματα-μαμούθ που θα ακολουθήσουν στηρίζουν νοικοκυριά και κατασκευές ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *