Friday , 10 July 2020
Home / featured / Τράπεζα Αίματος με ορθολογική διαχείριση στον Δήμο Μακρακώμης…

Τράπεζα Αίματος με ορθολογική διαχείριση στον Δήμο Μακρακώμης…

Untitled-2 Σε φαύλο κύκλο αναποτελεσματικότητας  θα καταλήξει  η κατάσταση για το θέμα της Τράπεζας Αίματος στον Δήμο Μακρακώμης αν οι υπεύθυνοι δεν το αντιμετωπίσουν ορθολογικά.

Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Μακρακώμης, συζητήθηκε ο τρόπος λειτουργίας και οργάνωσης της Τράπεζας Αίματος με την τροποποίηση του καταστατικού της.

Η πρόταση Μαγουλά για την τροποποίηση της Τράπεζας Αίματος με εννιαμελή  διοίκηση,   υπό την  συμμετοχή φορέων και εκπροσώπων ύστερα όμως από κληρωτίδα, απέχει κατά πολύ της λογικής, της προσφοράς  και της ευχρηστίας του έργου του Δήμου στη συγκεκριμένη δράση.

Είναι λογικό ότι  ο «κατακερματισμός»  των τραπεζών αίματος σε ένα Δήμο, παρά το βασικό ευεργετικό έργο, δεν μπορεί να αποδώσει καθώς δεν δημιουργούνται  ευνοϊκές συνθήκες για καθολική προσφορά σωστή ανακατανομή.

Με άλλα λόγια, και αυτό προτείνει ο Φωνογράφος, πρέπει να δημιουργηθεί μια τριμελής επιτροπή- διοίκηση, η οποία θα αναλάβει εξ ολοκλήρου την διαχείριση του συνολικού όγκου του αίματος που προσφέρεται από όλους τους φορείς και Συλλόγους, προς όφελος και διάθεση σε οποιονδήποτε δημότη, κατά αναγκαιότητα. Χωρίς διακρίσεις ή άλλες μικροπροτεραιότητες…

Να θυμίσουμε ένα πρόσφατο γεγονός (το καλοκαίρι του 2013) όταν μετά από πάρτυ  των Νέων Σπερχειάδας, συνέβη ατύχημα με έναν νέο  που χρειάστηκε επειγόντως αίμα. Ο Δήμος όμως δεν είχε αίμα διότι δεν είχε προβλεπτεί όπως στην παραπάνω πρόταση, παρά τις πολλές αιμοδοσίες στον Δήμο εκείνο το διάστημα, αλλά χωρίς αιμοδότες. Με πρωτοβουλία  μέλους της Διοικησης της Τράπεζας Αίματος, του  κ. Μέρρα, και ορθά έπραξε, κινητοποιήθηκαν δημότες μέσω τηλεφώνου και ενημέρωσής τους από το facebook  και ευτυχώς η προσφορά ήταν πολύ ικανοποιητική. Μόνο που το αίμα των δημοτών του Δ. Μακρακώμης δεν πήγε στην τράπεζα του.

κατάλογοςΓια να αποφευχθούν τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να γίνει ορθολογική διαχείριση της Τράπεζας Αίματος, με επίκεντρο τον δημότη.

Αυτό φαίνεται να αδυνατεί να αντιληφθεί ο αντιδήμαρχος κ. Μαγουλάς. Πως ο Δήμος ως ο ύψιστος τοπικός κοινωνικός φορέας, πρέπει να θέτει σε προτεραιότητα την εξυπηρέτηση του δημότη και  όχι να κατηγοριοποιείται ανάλογα με την εκάστοτε προσφορά και συμμετοχή κάποιου φορέα ή Συλλόγου. Το κοινωφελές  και φιλάνθρωπο έργο πρέπει να παράγεται από τον  Δήμο, με την συνδρομή των τοπικών φορέων και συνιστωσών, που θα συντονίζει όμως ο Δήμος. Διότι ο Δήμος είναι αυτός που θα πρέπει να προσφέρει αδιάκριτα, αξιοκρατικά και ανιδιοτελώς στον κάθε δημότη! Κάθε άλλη πρακτική, τροφοδοτεί «ανταγωνιστικές» τάσεις που αποδυναμώνουν κάθε αγνή πρόθεση για προσφορά.

Οι αρμόδιοι πρέπει επιτέλους να σκέφτονται συλλογικά και οι αποφάσεις τους να έχουν ως βάση τη μέριμνα για το όφελος όλων των δημοτών αδιακρίτως. Ειδικά για την Τράπεζα Αίματος και με το πώς λειτουργεί η διαδικασία αιμοδοσία-αιμοληψία -αποθήκευση στο Νοσοκομείο, ο Δήμος είναι αυτός που θα πρέπει να την διαχειρίζεται, να είναι αρωγός στις δράσεις αιμοδοσίας, να συντονίζει και να προσφέρει σε στους δημότες του αλλά και γενικότερα στον κάθε συνάνθρωπο. Διαφορετικά, με τέτοιες λογικές που επικρατούν στην Δημοτική Αρχή, μειώνεται η και υποβαθμίζεται αδικαιολόγητα η φιλάνθρωπη δράση των δημοτών λόγω αδυναμίας  σωστής διαχείρισης που προέρχεται από πολιτική αστοχία και ανικανότητα…

Δείτε το βίντεο από την συζήτηση στην συνεδρίαση του Δ.Σ> του Δήμου Μακρακώμης για την Τράπεζα  Αίματος

About author

Check Also

Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα για τις εκκλησίες

Παρατείνεται η ισχύς των περιοριστικών μέτρων στις εκκλησίες και γενικότερα σε όλους τους χώρους λατρείας ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *