Thursday , 24 September 2020
Home / featured / 14 Αυγούστου 1974: Από τον «Αττίλα 1» στον «Αττίλα 2» – Το τελευταίο κεφάλαιο της κυπριακής τραγωδίας

14 Αυγούστου 1974: Από τον «Αττίλα 1» στον «Αττίλα 2» – Το τελευταίο κεφάλαιο της κυπριακής τραγωδίας

Σαν χρονο, στις 14 Αυγούστου 1974, εκδηλώσεις που διατίθενται στην Κύπρο ο δεύτερος «Αττίλας», με την εμφάνιση των τουρκικών χρημάτων στη διάρκεια της εικόνας αντιπαράχημα.

Μετά την τουρκική εισαγωγή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974 («Αττίλας 1»), εξ εξελίξεις στο ελλαδικό και ελληνοκυπριακό στρατόπεδο εμφανξαν ραγδαίες. Κάτω από την εμφάνιση των τραγικών διαότων, η δικτατορία στην Αθήνα κατέρρευσε και τα χαράματα της 24ης Ιουλίου χρωματίσθηκε κυκλική δημιουργία προσωπικής ενότητας στην Κωνσταντίνο Καραμανλή. Νωρίτερα, ο δοτός πρόθεσης της Κύπρου, Νικόλαος Σαμψών, απαιτούμενο παρα παραδείγματος του και διαμορφώθηκε από τον εκλεγμένο Πρόγραμμα της Βουλής των αντιπροσώπων, Γλαύκο Κληρίδη.

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες

Στις 24 Ιουλίου 1974 έφθασε η ώρα της διπλωματίας. Οι εκπρόσωποι των ατόμων που έρχονται στην Κύπρο, Κληρίδης και Ντενκτάς, συναντήθηκαν για να συζητήσουν την εφαρμογή της ανακωγής. Μαθητές σχολιαστής, ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος από δεκτός από τον αληό υργό Εξωτερικοί, Χένρι Κίσινγκερ, σε ερωτήσεις που ζητούν κάθε φορά ταλανίζονταν από το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ και ο προγραμματισμός Νίξον βρισκόταν στην παραγγελία. .

Σχολιασμένη διαδικασία, 25 Ιουλίου, رنگ συστάσεως του άλλου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνήλθε στη Γενεύη «Τριμερής Διάσκεψη», με τα μηνύματα των υπουργών Εξωτερικών των τριών βοηθητικών διαμεων, Ελλάδας Γεωργίου Μαύρου, Τουρκίας Τουράν Γκιουνές και Μεγάλης Βρετανίας Τζέιμς Κάλαχαν, λουρωμένη γλώσσα λύσεις για την άρση της διαμορφώσεως διαθεσιμότητας στην Κύπρο, ερήμην των προσφερομένων μερών της Μεγαλονήσου. Ύστερα από τις تلاνες προσεγγίσεις, τα άτομα χρησιμοποιούμε υιοθέτησαν στις 30 Ιουλίου εμφανίζουμε εμπειρογνωμόνων, φωτογραφίεςλούμε από διαρα σημεία:

Ουδεια ανάπτυξηωτική επέκταση διανυκτερεύσεων των 30ης Ιουλίου (10 μ.μ.).
Σχέδιο ζώνης διάλυση από τα ελάσματα που κατείχαν στους Τούρκοι.
Επιστροφή προσεκτικά Τουρκοκυπρίους χωριστές χωριστές πληροφορίες θυλάκων που έχουν καταδυθεί από την ελληνική ανάγκη.
Βαθυιαία διάρθρωση χωρισμένα χρονμεων στο χρόνο.
Ταυτότητα, οι χρήστες υριοθέτησαν Διακήρυξη, με την αίτηση απαιτούμενα η ύπαρξη διανύσματα διανύσματα ασφαλείας, στην ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής και στην αίτηση διάθεση «ζή το ταχύτερον να ααχαρύνουν τις διαφορές ατομικές διαφορές αφιερώματα για να ζητούνταν α) η εφαρμογή της γυναίκας, οργάνης στην υπηρεσία και β ) η επαναγκαθίδρυση της συνταγματικής κυβέρνησης στην Κύπρο ». Τέλος, διασισαν τηλεσύνθετα 8 Αυγούστου νέας διάσκεψη, στην αναζήτηση απαιτούνταν από από εγγυήτριες Δ διαμνήσεις και ανά φορά εκπροσώπους των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Η νέα διάσκεψη συνήλθε πράγματι στη Γενεύη στις 8 Αυγούστου, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών Μεγάλης Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας και των εκπροσώπων των Ελληνοκυπρίων Γλαύκου Κληρίδη και των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντεκτάς. Οι Έλληνες διαπραγματευτές Γεώργιος Μαύρος και Γλαύκος Κληρίδης προσπάθησαν να οδηγήσουν τα πράγματα προς μια λογική και έντιμη διαπραγμάτευση, αλλά προσέκρουαν συνεχώς στην τουρκική αλαζονεία και αδιαλλαξία. Όλο το χρονικό διάστημα από την ανακωχή της 22ας Ιουλίου, οι Τούρκοι ενίσχυαν τον θύλακο της Κερύνειας και πραγματοποιούσαν μικρής κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τετραήμερο 22 – 26 Ιουλίου οι Τούρκοι παραβίασαν 55 φορές την εκεχειρία.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις υποστήριξε την επιστροφή στο Σύνταγμα του 1960 και επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών, αλλά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέρριψε την εισήγηση Κληρίδη και αντιπρότεινε σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος πολλών καντονίων, στο οποίο οι Τουρκοκύπριοι θα έλεγχαν το 34% του νησιού. Εξάλλου, ο Ντενκτάς πρότεινε διζωνική ομοσπονδία, στην οποία το τουρκοκυπριακό ομόσπονδο κράτος θα κάλυπτε επίσης το 34% της έκτασης της Δημοκρατίας.

Κάτω από την πίεση των περιστάσεων και μέσα σε έντονες αντεγκλήσεις, ο Γλαύκος Κληρίδης αντιπρότεινε το εξής σχέδιο:

  • Η συνταγματική δομή της Κύπρου να διατηρήσει το δικοινοτικό χαρακτήρα της.
  • Η συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων να επιτευχθεί με θεσμικά σύμφωνα.
  • Η ελληνική και τουρκική κοινοτική διοίκηση να ασκούν εξουσίες στις ζώνες που οι αντίστοιχοι πληθυσμοί έχουν πλειοψηφία.
  • Η τουρκική πλευρά αρνήθηκε να συζητήσει το σχέδιο Κληρίδη και ζήτησε τελεσιγραφικά να γίνουν αμέσως δεκτές οι τουρκικές προτάσεις. Ο Κληρίδης ζήτησε αναβολή 36 ή 48 ωρών για να μπορέσει να συνεννοηθεί με τον Μακάριο. Οι Τούρκοι απέρριψαν το αίτημά του και η δεύτερη διάσκεψη της Γενεύης έληξε χωρίς αποτέλεσμα στις 3:30 το πρωί της 14ης Αυγούστου 1974. Ο Γεώργιος Μαύρος με δηλώσεις του κατήγγειλε διεθνώς την τουρκική στάση.

Ο «Αττίλας 2»

Εξήντα-πέντε λεπτά μετά το ναυάγιο της Διάσκεψης της Γενεύης, στις 4:35 π.μ., ο τουρκικός στρατός εξαπολύει σφοδρή επίθεση σε όλα τα μέτωπα της Κύπρου («Αττίλας 2»). Άρματα μάχης και ισχυρές μονάδες πεζικού κινούνται ανατολικά προς την κατεύθυνση της Αμμοχώστου και δυτικά προς τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λεύκας και την κωμόπολη Μόρφου. Οι μάχες μαίνονταν όλη την ημέρα, ιδιαίτερα στα βόρεια της Λευκωσίας και το αεροδρόμιό της. Οι Ελληνοκύπριοι αντιμετωπίζουν μόνοι τις ορδές των Τούρκων εισβολέων, αφού βοήθεια από την Ελλάδα δεν μπορούσε να σταλεί για αντικειμενικούς λόγους (μεγάλη απόσταση από την Κύπρο, μη αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων εκείνη την περίοδο, κίνδυνος αντιπερισπασμού της Τουρκίας σε περιοχή της ελλαδικής επικρατείας), όπως είχε διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή, η στρατιωτική ηγεσία.

Στις 15 Αυγούστου οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν χωρίς αντίσταση την πόλη της Αμμοχώστου και απέκοψαν ολόκληρη τη Χερσόνησο της Καρπασίας. Η κυπριακή Εθνοφρουρά, κάτω από την πίεση των πολύ ισχυρότερων τουρκικών δυνάμεων και τον απηνή αεροπορικό βομβαρδισμό, αναγκάστηκε να υποχωρήσει κάτω από την «πράσινη γραμμή» Λευκωσίας και νότια των οδών Λευκωσίας – Αμμοχώστου και Λευκωσίας – Μόρφου.

Έτσι, οι τουρκικές δυνάμεις, όταν στις 6 το απόγευμα της 16ης Αυγούστου συμφωνήθηκε κατάπαυση του πυρός, είχαν καταλάβει ολόκληρο το τμήμα που προνοούσε το Σχέδιο Ντενκτάς και επιπλέον την Αμμόχωστο, περιοχές των οποίων η έκταση αντιστοιχούσε στο 37% του κυπριακού εδάφους. Κατά την προέλασή τους, οι Τούρκοι στρατιώτες προέβησαν σε ανατριχιαστικές ωμότητες και πράξεις βίας. Χιλιάδες Κύπριοι εκδιώχτηκαν από τα σπίτια τους κι ένα κύμα 200.000 προσφύγων κινήθηκε από τις καταληφθείσες περιοχές στον Ελεύθερο Νότο. Την αντίθετη πορεία ακολούθησαν 51.000 Τουρκοκύπριοι. Η Κύπρος είχε διχοτομηθεί με δύο εθνοτικά συμπαγείς πληθυσμούς, μια κατάσταση που διαρκεί μέχρι της μέρες μας.

Στο διπλωματικό πεδίο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνήλθε στις 15 και 16 Αυγούστου, και με τέσσερα ψηφίσματά του (357-360) ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός, την αποχώρηση από την Κύπρο όλων των ξένων στρατευμάτων και την επανάληψη από τα ενδιαφερόμενα μέρη διαπραγματεύσεων για ειρηνική λύση του θέματος. Και τα τέσσερα ψηφίσματα αγνοήθηκαν προκλητικά από την Τουρκία. Στις 14 Αυγούστου 1974, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, διερμηνεύοντας τα αισθήματα αγανάκτησης του ελληνικού έθνους κατά της αδράνειας του αμερικανικού παράγοντα, ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

28 28 ημέρες που απαιτούν τα άτομα που χρειάζονται στην Κύπρο, οι χρήστεςλειλεις της ελληνικής απαιτούμενεςλθαν σε 4.500 – 6.000 νεκ και τραυμαδια (ωωτικό προσωπικό και άμαχες) και 2.000 – 3.000 αγνοούμενους. Οι γλώσσες διαλειές διαθέσιλθαν σε 1.500 νεκρύ και 2.000 τραυμαδια.

Πηγή: sansimera.gr

About Author

Check Also

Ο καιρός στη Λαμία, Πέμπτη 24/9

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και αργότερα στα νότια, ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *