Friday , 14 August 2020
Home / featured / Irish Times: Θυμίζει Ocean’s 11 το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται δυο Έλληνες

Irish Times: Θυμίζει Ocean’s 11 το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται δυο Έλληνες

Σε ένα άρθρο σχεδόν 1.000 λέξεων η εφημερίδα Irish Times ακολουθεί το δρόμο δεκάδων άλλων μεγάλων ΜΜΕ που ασχολούνται με το σκάνδαλο που συγκλονίζει τις ΗΠΑ και με δυο Έλληνες ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. Ο αρθρογράφος των Irish Times παρομοιάζει όσα έχουν γίνει με το νέο σενάριο της διάσημης σειράς ταινιών Ocean’s 11.

Γράφει: «Οι πραγωνιστές της ιστορίας μας είναι σαν το καστ από μια νέα ταινία σαν το Ocean’s 11: ένας Έλληνας ιδιοκτήτης αλυσίδας εστιατορίων στο Μανχάταν (Γιώργος Νίκας), ο γιος μέλους ΔΣ μεγάλης φαρμακευτικής (Τηλέμαχος Λαβίδας), ένας χρηματιστής με αδυναμία στο πόκερ στο Μονακό, ένας αντιπρόεδρος της Goldman Sachs και ένα ζευγάρι σύμβουλοι επενδύσεων και οι δυο στο Λονδίνο που αποκαλούν ο ένας τον άλλον “Pops” και “Popsy”.

Όλοι τους κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε ένα μεγάλο διεθνές κύκλωμα εσωτερικής πληροφόρησης. Αμερικανοί εισαγγελείς αποκάλυψαν την δράση του κυκλώματος απαγγέλοντας κατηγορίες και ακολουθώντας συναδέλφους τους που είχαν κανει το ίδιο σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο».

Και αν τα βάλει όλα αυτά μαζί κανείς, γράφουν οι Irish Times, τότε πρόκειται για μια σοβαρή επίθεση σε ένα δίκτυο τραπεζιτών και χρηματιστών που δρούσαν και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού και φέρονται να αποκόμισαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια με παράνομο τρόπο.

Ψάχνουν τον εγκέφαλο

Το άρθρο αναφέρει ότι ίσως όλο αυτό να είναι η κορυφή του παγόβουνου. Παραμένει ακόμα άγνωστο αν κάποιος είναι ο εγκέφαλος αυτού του κυκλώματος. Ένας χρηματιστής στην Ελβετία στον οποίο δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εμφανίζεται σε πολλά αδικήματα αλλά δεν έχει κατονομασθεί.

Κι ενώ τα κέρδη φέρεται να είναι μεγάλα και το κύκλωμα να είχε τάσεις επέκτασης τα βασικά γύρω από αυτό είναι απλά…

Σύμβουλοι επενδύσεων εργαζόμενοι σε τράπεζες μάθαιναν από την πηγή πληροφορίες για επικείμενες συγχωνεύσεις και εξαγορές σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στην συνέχεια πωλούσαν τις πληροφορίες αυτές σε μεσάζοντες οι οποίοι στην συνέχεια τις πωλούσαν σε χρηματιστές. Οι πρώτοι πληρώνονταν με μετρητά, πολυτελείς διακοπές, πανάκριβα ρολόγια και άλλα δώρα σύμφωνα με τις δικογραφίες.

Το κύκλωμα είχε πρόσβαση σε δεκάδες εμπιστευτικές πληροφορίες και η μεταφορά τους στους ενδιαφερόμενους γινόταν είτε δια ζώσης, είτε με κινητά μιας χρήσης για να μην εντοπιστούν.

Για να καλύψουν ακόμα περισσότερο τα ίχνη τους οι εμπλεκόμενοι εμπορεύονταν παράγωγα που είναι παράνομα στις ΗΠΑ και είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τις ρυθμιστικές αρχές.

Άλλα μέλη του κυκλώματος έκαναν διαρροές στον Τύπο για συγκεκριμένες εταιρείες χρησιμοποιώντας εν αγνοία τους  τεράστιους εκδοτικούς οργανισμούς αφού οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν το ρεπορτάζ να μεταδίδουν την πληροφόρηση που τους παρείχαν και έτσι το κύκλωμα να χειραγωγεί μετοχές.

Ο Γιώργος Νίκας

Οι Irish Times αναφέρονται εκτενώς στον Έλληνα Γιώργο Νίκα. Γράφουν: «Ανάμεσα στους “Oceans 11” είναι ο Γιώργος Νίκας, ο Έλληνας που αναζητείται στις ΗΠΑ και πιθανότατα βρίσκεται στην πατρίδα του. Φέρεται να έκανε όλες του τις συναλλαγές με CFDs*.

Ο 54χρονος επιχειρηματίας έχει επιχειρήσεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ μεταξύ των οποίων και τα εστιατόρια GRK Fresh, μια αλυσίδα στη Νέα Υόρκη ελληνικού γρήγορου φαγητού.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Γιώργος Νίκας είχε εσωτερική πληροφόρηση από τον Μπράιαν Κοέν τον αντιπρόεδρο της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα πάντα με τους εισαγγελείς, ενώ βρισκόταν σε ένα από τα εστιατόρια του κ. Νίκα ο 33χρονος Κοέν λάμβανε πληροφορίες για επικείμενες εξαγορές χρησιμοποιώντας κινητά μιας χρήσης και στην συνέχεια έλεγε στο Νίκα για συμφωνίες όπως αυτή που είχε να κάνει με το Buffalo Wild Wings.

Ο Μπράιαν Κοέν δήλωσε αθώος ενώπιον δικαστηρίου του Μανχάταν την περασμένη Τρίτη.

Σύμφωνα πάντα με τους εισαγγελείς ο Γιώργος Νίκας είχε κι άλλη πηγή πληροφόρησης. Τον συμπατριώτη του, τον 38χρονο Τηλέμαχο Λαβίδα του οποίου ο πατέρας ήταν στο ΔΣ της φαρμακευτικής Ariad.

Ο Λαβίδας φέρεται να μάθαινε πληροφορίες μέσα από την φαρμακευτική τόσο για κλινικές μελέτες όσο και για πωλήσεις από τον πατέρα του και τις μετέφερε στο Νίκα ο οποίος έβγαλε εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα πάντα με τους εισαγγελείς.

Ο Τηλέμαχος Λαβίδας συνελήφθη στη Νέα Υόρκη και ζητήθηκε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ισχυριζόμενος ότι ο ρόλος του στις συνομωσίες ήταν σχετικά μικρός.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

About author

Check Also

Κορονοϊός: Βγήκαν τα αποτελέσματα των 82 τεστ στο Δήμο Καμένων Βούρλων

Βγήκαν τα αποτελέσματα των τεστ για κορονοϊό που έκανε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε προληπτικό του ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *