Σάββατο , 13 Αυγούστου 2022
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

Βάσεις 2022: Στις στρατιωτικές, αστυνομικές και άλλες σχολές, η βάση θα είναι αρκετά χαμηλότερη από πέρυσι

Βάσεις 2022: Οι χαμηλότερες βαθμολογίες των υποψηφίων και οι περισσότερες θέσεις, χαμηλώνουν τον πήχη για τις στρατιωτικές σχολές.

Την Τετάρτη (6/7) ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων και πλέον έχει ξεκινήσει η τελική ευθεία για την ανακοίνωση των βάσεων. Η γενική εκτίμηση που υπάρχει είναι πως θα υπάρξει πτώση στις περισσότερες σχολές, σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο εκπαιδευτικός αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων «Ομόκεντρο», Αντώνης Φλωρόπουλος, εξηγεί γιατί θα υπάρξει μεγάλη πτώση των βάσεων και στις στρατιωτικές σχολές. Εξαιρέσεις, βέβαια, υπάρχουν, όπως υπάρχουν και σχολές που εμφανίζονται για πρώτη φορά και δεν είναι εφικτή η εκτίμηση για το που θα κυμανθεί η βάση εισαγωγής σε αυτές.

«Στις στρατιωτικές, αστυνομικές και άλλες σχολές, η βάση θα είναι αρκετά χαμηλότερη από πέρυσι, γιατί εκτός από τις χειρότερες βαθμολογίες στα βασικά μαθήματα, έχουμε και αύξηση των προσφερόμενων θέσεων, με εξαίρεση τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων που φέτος εισάγονται 304 έναντι 369 που εισήχθηκαν πέρυσι (65 λιγότεροι). Φέτος το απαιτούμενο ύψος για τις γυναίκες μειώθηκε από το 1,70 στο 1,63, ενώ στην Πυροσβεστική καταργήθηκε», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Φλωρόπουλος.

«Η πτωτική πορεία των βάσεων σε όλα σχεδόν τα πεδία με ναυαρχίδα το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, ακολουθούμενο από το 2ο και το 1ο με μικρότερους κλυδωνισμούς και αυξομειώσεις στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Υγείας), συμπληρώνεται με αντίστοιχες κατολισθήσεις στις στρατιωτικές σχολές και στις σχολές που οι υποψήφιοι εξετάστηκαν και σε κάποιο ή κάποια ειδικά μαθήματα», σημειώνει.

Βάσεις 2022: Πτώση στα τρία από τα τέσσερα πεδία
Για μία ακόμη χρονιά, το Νewsbomb.gr ήταν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των υποψηφίων. Το Νewsbomb.gr, σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «ΝEO», ενημέρωσε έγκυρα και έγκαιρα για τα θέματα των Πανελληνίων 2022 και τις απαντήσεις τους, ενώ δημοσιεύει τις πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2022, έως ότου ανακοινωθούν.

Ο κ. Βασίλης Θεοδώρου, Φιλόλογος και υπεύθυνος Σπουδών του Νέο Φροντιστήριο, εκτίμησε για λογαριασμό του Newsbomb.gr ότι θα υπάρξει πτώση βάσεων σε όλα τα Πεδία εκτός του τρίτου. Όπως εξήγησε, ιδιαίτερη σημασία θα έχει η συμπλήρωση του μηχανογραφικού για τους σπουδαστές. Η ανάλυση του κ. Θεοδώρου:

Στο 1ο πεδίο το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών και ιδιαίτερα το αδίδακτο κείμενο του Θουκυδίδη, οδήγησε σε χαμηλές επιδόσεις. Επίσης στα Λατινικά οι άριστες επιδόσεις είναι λιγότερες σε σχέση με την κοινωνιολογία το 2021, οπότε αναμένεται πτώση των βάσεων σε όλες τις σχολές. Στα Νέα Ελληνικά και την Ιστορία οι επιδόσεις ήταν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα.

Στο 2ο Πεδίο (θετικές σπουδές) Τα Μαθηματικά αναδείχθηκαν στον παράγοντα που θα οδηγήσει και το πεδίο αυτό σε μικρή πτώση των βάσεων. Οι επιδόσεις σε Μαθηματικά και Χημεία είναι χειρότερες από το 2021, ενώ στην Φυσική και την Ν. Γλώσσα είναι περίπου όμοιες με αυτές των υποψηφίων του 2021.

Στο 3ο Πεδίο (σπουδές υγείας) αναμένονται μικρές αυξομειώσεις, αφού μόνο στην Βιολογία καταγράφηκαν χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ στην Ν.Γλώσσα υπήρξαν ελαφρώς περισσότερα άριστα γραπτά στο πεδίο αυτό. Σε Φυσική και Χημεία δεν παρατηρούνται σοβαρές μεταβολές/εκπλήξεις.

Τέλος, στο 4ο Πεδίο (Οικονομία και Πληροφορική) θα υπάρξει αξιοπρόσεκτη πτώση των βάσεων, ειδικά σε σχολές της περιφέρειας, αφού οι επιδόσεις στα Μαθηματικά είναι αποκαρδιωτικές, οι χειρότερες των τελευταίων ετών. Στα άλλα μαθήματα (ΑΟΘ, ΑΕΠΠ, ΓΛΩΣΣΑ/ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ) δεν υπάρχουν μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το 2021.

Συνεπώς, αναμένονται πτώσεις των βάσεων σε όλα τα Πεδία εκτός του 3ου. Το σημαντικό βήμα για τους μαθητές τώρα είναι η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού, αφού υπάρχουν παγίδες και ευκαιρίες στο μηχανογραφικό 2022. Στο Νέο φροντιστήριο , ο επαγγελματικός προσανατολισμός και η συμπλήρωση του μηχανογραφικού ξεχωριστά με τον κάθε μαθητή μας αποτελούν προτεραιότητες. Ας χαρούν , ας προβληματιστούν για τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Σε 2 μήνες από τώρα όμως αυτό που θα θυμούνται είναι η σχολή που πέρασαν! Καλά αποτελέσματα λοιπόν και συνετή συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

Πανελλήνιες 2022: Οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων
Τις βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων των Πανελληνίων 2022, των δύο μουσικών μαθημάτων και των βαθμών επίδοσης στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα) των υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη (06/07) το υπουργείο Παιδείας.

Οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερωθούν για τη βαθμολογία που έλαβαν σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στην ειδική εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους χαρακτήρες.

Οι υποψήφιοι έλαβαν τη βαθμολογία τους για τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα) με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον το είχαν ήδη αιτηθεί στο gov.gr. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), Φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Εκπαίδευσης.

Το επόμενο βήμα που θα γίνει προσεχώς θα είναι η ανακοίνωση για τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ) που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε να αρχίσει η ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου.

Πανελλήνιες 2022: Πότε ανακοινώνται οι βάσεις
Σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, πριν τις 15 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ της Ελλάδας. Η υπουργός μίλησε το πρωί της Παρασκευής στην εκπομπή της ΕΡΤ εξηγώντας ότι από την στιγμή που κατάφεραν να ανακοινώσουν πιο νωρίς τις βαθμολογίες, το ίδιο θα κάνουν και με τις βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

«Οι βαθμολογίες ανακοινώθηκαν και μάλιστα πιο νωρίς από το αναμενόμενο. Το ίδιο είναι και στόχος να γίνει με τα αποτελέσματα των βάσεων όπου γίνεται προσπάθεια να ανακοινωθούν και πριν τον 15αυγουστο», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως.

Πανελλήνιες 2022: Πότε υποβάλλονται τα μηχανογραφικά
Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών για τα ειδικά μαθήματα το επόμενο βήμα για τους υποψηφίους θα είναι η υποβολή των μηχανογραφικών τους.

Όπως έχει δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλεξάνδρος Κόπτσης, οι υποψήφιοι θα μπορούν να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους στα μέσα του Ιουλίου (ανάμεσα στις 15-20 του μήνα) ώστε στη συνέχεια να γίνει και η ανακοίνωση των βάσεων.

Πώς θα υπολογίσετε τα μόρια
Για να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι στον υπολογισμό των μορίων τους, το Υπουργείο Παιδείας ανέπτυξε ειδική εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι εισάγοντας τους γραπτούς τους βαθμούς, μπορούν να δουν αυτόματα τα μόριά τους για κάθε Τμήμα/Σχολή του Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν.

Διαβάστε τα στατιστικά βαθμολογικών επιδόσεων

ΓΕΛ (gel statistika.xls | 32.50 KB | application/vnd.ms-excel)ΕΠΑ (epal.xls | 32.50 KB | application/vnd.ms-excel)Συνολικά στατιστικά (sunolika.xls | 32.50 KB | application/vnd.ms-excel)

Η εφαρμογή ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΡΙΩΝ είναι διαθέσιμη στην ακόλουθη ιστοσελίδα https://markcalc.it.minedu.gov.gr/.

Πηγή

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Κριάρια χτυπούσαν τα κεφάλια τους με δύναμη στη μέση του δρόμου στα Σφακιά

Αντιμέτωποι με ένα πρωτόγνωρο θέαμα ήρθαν περαστικοί στο χωριό Ασκύφου στα Σφακιά οι οποίοι είδαν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *