Σάββατο , 1 Απριλίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Το Βατικανό θα επιστρέψει στην Ελλάδα τρία θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Τα πάντα είναι έτοιμα, ακόμα και η εταιρεία μεταφοράς και ασφάλισης των τριών θραυσμάτων των Γλυπτών του Παρθενώνα που ο Πάπας Φραγκίσκος δεσμεύθηκε ότι θα επιστρέψει στην Αθήνα. Από σήμερα βρίσκονται στη Ρώμη πολιτική ηγεσία, ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης και εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου.

Εγινε παγκόσμια είδηση και μοχλός επιπλέον πίεσης στο Βρετανικό Μουσείο η ανακοίνωση του Πάπα Φραγκίσκου τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θα επιστρέψει στην Ελλάδα τρία θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα που ως σήμερα ανήκαν στα Μουσεία του Βατικανού. Τρεις κεφαλές, αυτή ενός αλόγου, ενός παιδιού και ενός γενειοφόρου άνδρα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι αρχαιότητες θα περάσουν στην ιδιοκτησία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Ετσι, αν και τυπικά θα ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδας, θα εκτίθενται κανονικά, στην αρχική τους θέση, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η κεφαλή του γενειοφόρου άνδρα
Από σήμερα έφτασαν στη Ρώμη η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης (τους τελευταίους μήνες ο ίδιος έκανε πολλές επισκέψεις στη Ρώμη δρομολογώντας την επανένωση), πλήθος συνεργατών τους καθώς και ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ταυτόχρονα έχουν κλειδώσει όλα τα διαδικαστικά της μεταφοράς και ασφάλισης των γλυπτών από την ιταλική, εξειδικευμένη εταιρεία «Società Cooperativa Archeologica A.R.A.». To κόστος που αγγίζει τα 10.000 ευρώ, φαίνεται ότι βαραίνει το Μουσείο της Ακρόπολης, σύμφωνα με τη Διαύγεια.

Η κεφαλή του αλόγου

Ο Giandomenico Spinola, επικεφαλής του αρχαιολογικού τμήματος των Μουσείων του Βατικανού, δήλωσε ότι ενώ αρχικά γινόταν συζήτηση για μακροχρόνια δανεισμό, τελικά ο Πάπας, μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, αποφάσισε να δωρίσει τις αρχαιότητες. Εσπευσε μάλιστα να προσδιορίσει ότι αυτή η δωρεά δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως αναφορά στη διένεξη Ελλάδας Βρετανίας για τον Επαναπατρισμό των Γλυπτών.

Η κεφαλή του αγοριού που είχε έρθει ξανά στην Αθήνα το 2018
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κεφαλή του νεαρού αγοριού είχε έρθει ξανά στην Ελλάδα ως δάνειο για έκθεση στο Μουσείο της Ακρόπολης το 2008. Ενώ αρχικά ο χρόνος δανεισμού είχε προσδιοριστεί στο ένα έτος, τελικά πήρε παράταση για τα δύο έτη. Τους τελευταίους μήνες και τα τρία θραύσματα βρίσκονταν στα εργαστήρια των Μουσείων του Βατικανού για να μελετηθούν και για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες καθαρισμού και συντήρησης.

Ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2023

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της επιστροφής των τριών αυτών θραυσμάτων είχε θέσει πρώτη στο Βατικανό η ίδια η Μελίνα Μερκούρη. Και πόσο ενδιαφέρον έχει ότι σήμερα, ημέρα επετείου 29 ετών από τον θάνατό της, τα θραύσματα είναι έτοιμα να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Η 24η αγωνιστική της Α’ Φθιώτιδας

Δείτε τα παιχνίδια της  24ης αγωνιστικής της Α’ Φθιώτιδας της ΕΠΣΦ που διεξάγεται Σάββατο 1/4/2023 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *