Κυριακή , 9 Μαΐου 2021
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

Βενέτικος ποταμός, από τα ομορφότερα ποτάμια της Ελλάδας!

Ένα από τα ομορφότερα ποτάμια της Ελλάδας βρίσκεται στον Νομό Γρεβενών.

Ο Βενέτικος ποταμός είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Αλιάκμονα και περνάει εξ’ ολοκλήρου από τα Γρεβενά.

Σε αυτό το σημείο είναι η γέφυρα που συνδέει την Καλαμπάκα με τα Γρεβενά.

Ο ποταμός με τα καταπράσινα νερά ρέει ανάμεσα στους εντυπωσιακούς βράχους, περίφημους και ως “Πύλες του Βενέτικου” και το σκηνικό μοιάζει σαν σε συνέχεια των επιβλητικών βράχων των Μετεώρων.

Ένας από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Αλιάκμονα, ο Βενέτικος στο νομό Γρεβενών κοντά στο χωριό Ελευθεροχώρι, ρέοντας στα βουνά και στα πεδινά των Γρεβενών δημιουργεί μια πραγματικά μοναδική διαδρομή.

Πηγάζει από τους ορεινούς όγκους του Σμόλικα, της Βασιλίτσας, του Όρλιακα και της Βάλια Κάλντα και ρέει ανατολικά μέσα από κατακόρυφους βράχους σχηματίζοντας σε ένα σημείο τις περίφημες Πύλες του Βενέτικου.

Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι στο μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου τα νερά του έχουν έντονο γαλαζοπράσινο χρώμα, εκτός από τις περιόδους έντονων βροχοπτώσεων οπότε τα νερά του γεμίζουν λάσπη από τους παρακείμενους χείμαρρους.

Βενέτικος: Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι στο μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου τα νερά του έχουν έντονο γαλαζοπράσινο χρώμα
Ο Βενέτικος ποταμός προσφέρεται για δραστηριότητες όπως ράφτινγκ και καγιάκ και αποτελεί ένα από τα δημοφιλή ποτάμια σε όσους αγαπούν την περιπέτεια.

Σε όλη τη διαδρομή του, ο ποταμός σχηματίζει πολλούς και διαφορετικούς βιοτόπους. Ήρεμες κοιλάδες, μεγάλα φαράγγια και πυκνά παραποτάμια δάση εναλλάσσονται σε μια μοναδική διαδρομή, που κάποιος μπορεί να τη ζήσει και μέσω της δραστηριότητας του ράφτινγκ.

Σε όλη τη διαδρομή του, ο ποταμός Βενέτικος σχηματίζει πολλούς και διαφορετικούς βιοτόπους.
Ο ποταμός Βενέτικος είναι επίσης διάσημος για τα πολλά πέτρινα τοξωτά γεφύρια, όπως το γεφύρι της Πορτίτσας, του Αζίζ Αγά, του Σταυροπόταμου, του Καλογήρου και του Καγκέλια. Οι όχθες του γεφυρώνονταν στο παρελθόν από 19 γεφύρια, με τα περισσότερα εξ αυτών να σώζονται μέχρι σήμερα.

Σε κάποια σημεία το ποτάμι κυλά με απανωτούς ελιγμούς και αφρισμένα νερά ανάμεσα σε κροκαλοπαγή πετρώματα και διασχίζει έναν από τους σημαντικότερους παρόχθιους βιότοπους της Βόρειας Ελλάδας.

ποταμός Βενέτικος στο φαράγγι της Πορτίτσας
Όλες οι εποχές του χρόνου έχουν τη δική τους χάρη στο Βενέτικο. Το καλοκαίρι μπορεί κανείς να απολαύσει το μπάνιο του στα ασφαλή σημεία, την άνοιξη να δει τη φύση να οργιάζει και το χειμώνα να συναντήσει ένα πιο άγριο τοπίο.

Ιδανική εποχή να επισκεφτείτε την περιοχή και την πόλη των Γρεβενών, επίσης, είναι το φθινόπωρο καθώς τα υγρά δάση των δασών αφθονούν τα φημισμένα μανιτάρια.

Ένας περίπατος με τους ειδικούς που θα σας μυήσουν στα μυστικά τους θα σας μείνει αξέχαστος…

Εγγραφείτε στο κανάλι fonografos στο You Tube

Δες επίσης

32 νέα κρούσματα στη Φθιώτιδα κατέγραψε ο ΕΟΔΥ

Με βάση την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ σήμερα Κυριακή 9/5/2021,  που κατέγραψε 1.428 νέα κρούσματα συνολικά για την  χώρα, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *