Πέμπτη , 1 Ιουνίου 2023
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Vergos Auctions: Ο «Μάης» του Τσαρούχη θα δημοπρατηθεί στο Ζάππειο με τιμή εκκίνησης από €200.000

Πλειάδα καλλιτεχνών που θεωρούνται από τους θεμελιωτές της ελληνικής ζωγραφικής καθώς και μια ευρεία συλλογή από έργα δημιουργών που έχουν αφήσει το στίγμα τους στη σύγχρονη ελληνική τέχνη περιλαμβάνει η μεγάλη δημοπρασία Νεοελληνικής Ζωγραφικής και Γλυπτικής 19oυ και 20ού αιώνα του Vergos Auctions η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 1η Ιουνίου και ώρα 6:30 μ.μ. στο χώρο του Ζαππείου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τον τελευταίο μήνα της άνοιξης, τον μήνα της νεότητας, της καρποφορίας και της αναγέννησης, καθώς απεικονίζει το έργο του Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989), «Μάης», το έργο με την υψηλότερη τιμή εκκίνησης (200.000-300.000 ευρώ) και το οποίο ανήκει σε μία αριστουργηματική σειρά από 12 πίνακες, έναν για κάθε μήνα του έτους όπως τους εμπνεύστηκε ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος. Σύμφωνα με τον ίδιο τον καλλιτέχνη: «Εμπνεύστηκα γι΄αυτές τις 12 εικόνες, όχι από τα βυζαντινά, όπως ενόμισαν πολλοί, αλλά από τις διακοσμήσεις Louis Philippe με φόντο χρυσό, όσο και τις γαλλικές εικόνες της Σταυρώσεως του 15ου αιώνος, που βάζουν στο Χριστό ένα ζώσμα από διαφανές μεταξωτό ύφασμα. Κι αυτές με φόντο χρυσό κατ΄απομίμηση των βυζαντινών», αναφέρει μεταξύ άλλων, σχετικά με το σύνολο αυτών των έργων.

 

Ένα από τα αντιπροσωπευτικά έργα της δεκαετίας του ΄80 της διεθνούς φήμης ζωγράφου και γλύπτριας Chryssa (1933-2013), το «Newspaper», αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των συλλεκτών. Η ίδια αντλούσε την έμπνευσή της από τα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ κατά τη διάρκεια των εικαστικών της αναζητήσεων, το ενδιαφέρον της εστιάζεται στη δύναμη της μη αναγνωρίσιμης έννοιας των γραμμάτων. Κατόπιν δημιουργεί πίνακες με έμπνευση από τη δομή της εφημερίδας.

Δύο ακόμη έργα της δημοπρασίας ξεχωρίζουν για την πολιτιστική τους αξία τελώντας υπό την προστασία του ελληνικού κράτους: α) το έργο του Θεόφιλου (1871 – 1934), «Οι οπλαρχηγοί Χρ. Αναγνωσταράς και Ηλίας Μαυρομιχάλης καταστρέφουν τους Τούρκους περί το Βαλτέτσι το 1821», εμπνέεται από τα ιδιαίτερα προσφιλή προς τον καλλιτέχνη θέματα της ελληνικής Επανάστασης και β) η «Σύνθεση» με γυναικείες φιγούρες και άγγελο και το προσχέδιο που τη συνοδεύει του Κωνσταντίνου Παρθένη (1878 – 1967), με τις ονειρικές μορφές που είναι χαρακτηριστικές του προσωπικού του ύφους.

Τη δημοπρασία εμπλουτίζουν επίσης εξαιρετικές δημιουργίες των: Φώτη Κόντογλου, Θεόφιλου (Χατζημιχαήλ), Κωνσταντίνου Παρθένη, Γκίκα (Χατζηκυριάκος), Σπύρου Βασιλείου, Γεώργιου Ιακωβίδη, Θεόδωρου Ράλλη, Γιάννη Σπυρόπουλου, Σπύρου Παπαλουκά, Γιάννη Μόραλη, Γιάννη Τσαρούχη, Παναγιώτη Τέτση, Γιάννη Γαΐτη, Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Χρίστου Καρά, Αλέκου Φασιανού, Παύλου Σάμιου, Γιάννη Κόττη, Θανάση Τσίγκου, Δημήτρη Μυταρά, Μποστ (X. Mποσταντζόγλου), Μάριου Πράσινου, Γιώργου Λαζόνγκα, Μάκη Θεοφυλακτόπουλου, Τάσου Μαντζαβίνου, Χρήστου Μποκόρου, Θεόδωρου Παπαγιάννη, Takis (Βασιλάκης), Pavlos (Διονυσόπουλος), Γιώργου Ρόρρη, Βασίλη Φωτόπουλου, Τζων Χριστοφόρου, Απόστολου Γεωργίου, Γιάννη Ψυχοπαίδη κ.ά.

Έκθεση ανοιχτή για το κοινό

Δευτέρα 29 Μαΐου, 12:00 πμ – 9:00 μμ

Τρίτη 30 Μαΐου, 10:00 πμ – 9:00 μμ

Τετάρτη 31 Μαΐου, 10:00 πμ – έως 9:00 μμ.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη δημοπρασία και τους τρόπους συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.vergosauctions.com.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Χρ. Σταϊκούρας προς μαθητές: “Τίποτε δεν κρίνεται στη ζωή από το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας, αλλά από την πίστη στο στόχο”

  Μήνυμα του Χρήστου Σταϊκούρα για την Έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2023 Αγαπητές υποψήφιες, αγαπητοί …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *