Breaking News

Ανιστόρητος, με ανακρίβειες και μεγάλες παραλείψεις ο Αντιδήμαρχος Μακρακώμης Π. Κοντογεώργος για την ιστορία του Δήμου ’41-’44… Τι παρέλειψε

Διαβάστε τι υπογράφει  σε κείμενο του ο ανιστόρητος Αντιδήμαρχος Μακρακώμης… – Τι επισημαίνεται για τις ανακρίβειες και τις μεγάλες παραλείψεις του…

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Γ. Ανδρουλιδάκη «Μνήμες Κατοχής. Ανοιχτές πληγές στον χρόνο» (εκδόσεις Κάπα Εκδοτική) –  αποτελεί μία καταγραφή και μεταφέρει  “πτυχές” της Κατοχής σε περιοχές της Ελλάδας και επικεντρώνεται στις Μαρτυρικές πόλεις και χωριά, το βιβλίο το αγοράσαμε και επειδή τα βιβλία είναι για διάβασμα και όχι μόνο να μπαίνουν σε βιβλιοθήκη, το διαβάσαμε και σημειώνουμε τα παρακάτω αναφορικά με την Φθιώτιδα.

Από τις σελίδες 263 έως 271 υπάρχει σχετικό αφιέρωμα στη Φθιώτιδα. Συγκεκριμένα το Μαρτυρικό χωριό της Υπάτης στο Δήμο Λαμιέων και τον Τυμφρηστό στο Δήμο Μακρακώμης, όπως αναγράφεται.

Για την Υπάτη γράφει και υπογράφει ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Θύμιος Καραϊσκος όπως θα διαβάσετε στις παρακάτω σελίδες.

Όσο για τον Δήμο  Μακρακώμης, γράφει και υπογράφει ο Αντιδήμαρχος Μακρακώμης κ. Πάνος Κοντογεώργος. Στο κείμενο, μεγάλη έκπληξη αποτελεί ότι δεν έχει αναφερθεί καθόλου στο Μαρτυρικό χωριό Τυμφρηστός!  Δεν μιλά για τα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας, δεν αναφέρει την μεγάλη Μάχη της Μακρακώμης 6/10/1943 και το κάψιμο της με τους Γερμανούς να οπισθοχωρούν ύστερα από 12 ώρες μάχης, για το οποίο γνωρίζουμε ότι η Μακρακώμη επιθυμεί να χαρακτηριστεί Μαρτυρική Πόλη.

Ανιστόρητος ο κ. Κοντογεώργος, αναφέρεται μόνο στην Σπερχειάδα κατά την διάρκεια της Κατοχής και ιδιαίτερα στην διετία ‘43-’44.

Ειδικά η Δυτική Φθιώτιδα και πολύ περισσότερο η Σπερχειάδα είχε έντονη  δράση λόγω του αντιστασιακού της αγώνα και ιδιαίτερα την έναρξη της ένοπλης Εθνικής Αντίστασης στην Καλύβα Στεφανή τον Μάη ‘42 με αρχικαπετάνιο τον Άρη Βελουχιώτη.  Με την ανατίναξη του Γοργοποτάμου, ο Γερμανός κατακτητής, πληγωμένος ξεκίνησε τα αντίποινα σε περιοχές και χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας. (Τάγμα της Βέρμαχτ μάλιστα εγκαταστάθηκε μαζί με την ΓΚΕΣΤΑΠΟ στο χωριό Καστρί)

Για τις επιδρομές και όσα σημειώνει ο Αντιδήμαρχος Μακρακώμης και σήμερα Αναπληρωτής Δημάρχου, καταδεικνύουμε τι έχει συμβεί πραγματικά με βάση ιστορικά στοιχεία και όχι όσα παραλείπει με αποτέλεσμα να διχάζει χωριά και κωμοπόλεις της Δυτικής Φθιώτιδας….

Δεν αναφέρει ότι στην 1η επιδρομή στις 10 Απριλίου 1943 στη Σπερχειάδα, κάηκαν 150 σπίτια, το 1/3 της Σπερχειάδας. Για την 2η επιδρομή τον Νοέμβριο του 1943 στη Σπερχειάδα,  προσπερνά την μεγάλη Μάχη της Μακρακώμης (6/10/1943). Γιατί τέτοια παράλειψη;

Μετά την ολική καταστροφή της Υπάτης (17/6/1944), τα ξημερώματα της 18/6/1944 η Σπερχειάδα γνώρισε  τη Ναζιστική θηριωδία που την έκαψαν ολοκληρωτικά. Έκαψαν 489 από τα 536 σπίτια καίγοντας ξανά ότι είχε απομείνει από τα 150 όπως επίσης και πάρα πολλές αποθήκες. 400 αιχμαλωτίστηκαν και γλίτωσαν την εκτέλεση. Ότι απέμεινε από αυτή την μεγάλη επιδρομή, στην επόμενη επιδρομή, Αύγουστος 1944, οι Ναζί την αποτελείωσαν,  όπως και  το χωριό Κλωνί και άλλα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας.

Ο Αντιδήμαρχος δεν αναφέρει ότι οι άμαχοι που σκοτώθηκαν την περίοδο ‘41-’44 ήταν 32 όπως και αναγράφονται ονομαστικά στο Ηρώο στη Σπερχειάδα.

Το μεγαλύτερο λάθος είναι ότι υπάρχουν τρεις φωτογραφίες μετά το κείμενο του, που αντιστοιχούν υποτίθεται στο Δήμο Μακρακώμης. Η φωτογραφία με το καμπαναριό, δεν έχει καμία σχέση με τον ερειπωμένο Άγιο Νικόλαο Σπερχειάδας. Όπως επίσης η φωτογραφία με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Μακρακώμη καθώς δεν υπήρχε καν η εκκλησία τότε αφού χτίστηκε την δεκαετία του ’70. Οι Γερμανοί βομβάρδισαν τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας όπως και πολλά σπίτια στην Μακρακώμη.

Τα παραπάνω όπως θα διαπιστώσετε δεν είναι  ούτε καν η μισή αλήθεια. Και ειδικότερα για την Σπερχειάδα και την Μακρακώμη που διεκδικούν να χαρακτηριστούν Μαρτυρικές Πόλεις…. Με «θεσμική» υπογραφή οπότε και επίσημα, ο τότε Αντιδήμαρχος μεταφέρει αυτές τις ανακρίβειες… Ο ανιστόρητος Αντιδήμαρχος δημιουργεί έτσι μεγάλο  πρόβλημα στον Δήμο Μακρακώμης για την ιστορία του όσο και για τις ξεχωριστές διεκδικήσεις Σπερχειάδας και Μακρακώμης.

Αυτές οι ιστορικές ανακρίβειες που υπογράφτηκαν από Αντιδήμαρχο – αν υπέγραφε ως ιδιώτης δεν θα υπήρχε θέμα θα ήταν καθαρά υποκειμενικό- αποτέλεσαν την αφορμή του επεισοδίου στις 19/1/2022 στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής  του Δήμου Μακρακώμης. Ο σήμερα Αναπληρωτής Δημάρχου όχι μόνο δεν αντιλήφθηκε το λάθος του και να το διορθώσει σε επομένη έκδοση του βιβλίου, αλλά όλο αλαζονεία δήλωσε «ότι γουστάρω θα κάνω και θα γράφω» και επιτέθηκε φραστικά σε αυτόν που επισήμανε τα λάθη του και με την σειρά του χαρακτήρισε τον Αναπληρωτή Δημάρχου,  εκ των υστέρων, ανιστόρητο και ανισόρροπο ως προς την συμπεριφορά του.

Αυτή την στάση κράτησε ο ανιστόρητος, σήμερα Αναπληρωτής Δημάρχου Δήμου Μακρακώμης…

Μην ξεχνάμε και την ρήση, «Ο λαός που ξεχνά την Ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει»… Η εκάστοτε εξουσία θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί και είναι υπόλογη σε όσα δηλώνει, γράφει και αποφασίζει.

Τα ονόματα στο Ηρώο στη Σπερχειάδα

Δείτε τις σχετικές σελίδες του βιβλίου και βγάλτε τα συμπεράσματα σας για το ποιος και πως μας εκπροσωπεί την ιστορία του Δήμου:

fonografos.net

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Νεκρή μία 26χρονη, από επιπλοκές μετά από επέμβαση για απώλεια βάρους

Μία νεαρή γυναίκα μόλις 26 χρόνων, άφησε την τελευταία της πνοή από επιπλοκές που είχε μετά …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *