Ακολουθήστε μας στο facebook

Βολιώτισσα δασκάλα, Φωτεινή Χούμα : Έζησα την υπόθεση του παιδικού καρκίνου από κοντά…

Με το βιβλίο της «Ο Κόκκινος Δράκος» (κυκλοφορεί απ΄τις εκδόσεις ΚΟΝΤΥΛΙ και παρουσιάστηκε χθες στον Βόλο) , η εκπαιδευτικός Φωτεινή Χούμα θέλησε να παρουσιάσει την ιστορία ενός παιδιού που πάλεψε με τον καρκίνο και νίκησε στο τέλος, ωστόσο θέλει να περάσει και άλλα μηνύματα, αυτά της φιλίας, της στήριξης και της οικογένειας, όπως τόνισε μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή.
«Η ιστορία του Δράκου είναι αληθινή, βιωματική… Συμμετείχα όλα αυτά τα χρόνια στις δράσεις της Φλόγας και γνώρισα «φλογάκια» όλων των ηλικιών. Ο ήρωας της ιστορίας είναι ένα από αυτά τα παιδιά, την περιπέτεια του οποίου έζησα από πολύ κοντά, οπότε προέκυψε ο Δράκος» ανέφερε.

Τα κρούσματα στην πόλη μας

Όπως σημειώνει η κα Χούμα, πρόκειται για ένα παραμύθι που μπορεί να διαβαστεί από ηλικίες πέντε ετών μέχρι και ενήλικες. Παρά το ότι είναι ένα ευαίσθητο και λεπτό θέμα, θεωρεί ότι τα παιδιά μπορούν και πρέπει να το διαχειριστούν. Άλλωστε μέσα από την αλληγορία και το παραμύθι κινητοποιείται η φαντασία, ως μηχανισμός μάθησης.
«Τα παιδιά ταυτίζονται με τον ήρωα, απαντώνται απορίες και ανακουφίζονται από άγχη που τα ταλαιπωρούν και σιγά σιγά και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς θα πρέπει να εισάγουν το παιδί σε μία κατάσταση αβίαστα. Όχι με σκοπό να τρομάξουμε τα παιδιά, αλλά να τα ευαισθητοποιήσουμε και ν’ αναπτύξουν την ενσυναίσθησή τους. Τα κρούσματα στην πόλη μας δυστυχώς είναι τόσο αυξητικά που κάποια στιγμή πολλά παιδιά έρχονται αντιμέτωπα στο στενό τους ή ευρύτερο περιβάλλον με παιδιά που νοσούν» επισημαίνει.

Μήνυμα είναι αισιοδοξίας και νίκης

Η κα Χούμα τόνισε επίσης, ότι επειδή έζησε την υπόθεση από κοντά, τα συναισθήματα ήταν πολύ έντονα και ήθελε μεγάλη προσπάθεια να συγκροτήσει τη σκέψη της και να μην φανεί κάποια υπερβολή και για να μην αποδοθεί η ιστορία με τρόπο που θα μπορούσε να τρομάξει τα μικρά παιδιά. «Φυσικά το μήνυμα είναι αισιοδοξίας και νίκης. Η ιστορία που βίωσα στα αλήθεια, κατέληξε με νίκη του Δράκου και θέλουμε να περάσουμε ότι όταν υπάρχει αγάπη, η οικογένεια και οι φίλοι που παίζουν καθοριστικό ρόλο, τότε μπορεί να νικηθεί (σ.σ. η ασθένεια)» ανέφερε και τόνισε παράλληλα ότι τα παιδιά αυτά αγωνίζονται μέρα νύχτα και αυτό που αποτυπώθηκε στο παραμύθι ισχύει στην πραγματικότητα.

«Να ξεπεραστεί το ταμπού»

«Έχουν πάντα δίπλα τους φίλους και πρέπει να ξεπεραστεί το ταμπού. Τα παιδιά δεν πρέπει να τα φέρνουμε μόνο σε ευχάριστες καταστάσεις, αλλά θα κριθούν ν’ αντιμετωπίσουν σε φίλους τους τέτοιες δυσκολίες και θα πρέπει να είναι δίπλα τους» σημείωσε επίσης. Μάλιστα, η κα Χούμα επεσήμανε ότι μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τις ανάγκες της Φλόγας διότι είναι μία οικογένεια που δεν παύει να είναι δίπλα σ’ αυτά τα παιδιά. Από εκεί και πέρα, θεωρεί ότι το συγγραφικό μικρόβιο παραμένει διότι υπάρχουν τόσα πολλά θέματα ν’ αντιμετωπίσει κανείς και η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στα παιδιά είναι κληρονομιά από τους μεγαλύτερους προς αυτά, καθώς μόνο έτσι θα μπορούν ν’ αντιληφθούν έννοιες και να περάσουν μηνύματα και αξίες.

magnesianews.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Στεφάνι στο μνημείο των εκτελεσθέντων την Πρωτομαγιά του 1944, κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης

Νίκος Ανδρουλάκης: «Η θυσία των 200 πατριωτών για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί πυξίδα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *