«Το αλκοόλ στη ζωή των εφήβων, υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει, γιατί σ’ αυτή την ηλικία βιώνουν μια δύσκολη φάση στη ζωή τους, έχουν μια τάση στο να… πειραματίζονται με διάφορες ουσίες όπως είναι και το αλκοόλ και είναι σίγουρο ότι θα περάσουν και απ’ αυτόν το δρόμο. Ωστόσο ο ρόλος της οικογένειας είναι πολύ σημαντικός, καθώς πρέπει να μεγαλώνει τα παιδιά με όρια, ώστε να μπορούν να πουν «όχι» όταν τους προσφέρεται, κάτι που θα τους βλάψει».
Τα παραπάνω ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, η Δήμητρα Σωτηροπούλου κοινωνική λειτουργός και στέλεχος πρόληψης της «Πρότασης Ζωής», που μίλησε για το αλκοόλ στα παιδιά και τους εφήβους, με αφορμή τα τελευταία περιστατικά που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη.
Έχουν κατέβει τα όρια ηλικίας, στην κατανάλωση αλκοόλ
Όπως είπε, από το 1998 που ιδρύθηκε η «Πρόταση Ζωής», κάνει συνεχώς δράσεις στους νέους για την πρόληψη όλων των ουσιών, επικεντρώνοντας στα αίτια και σ’ αυτά πάνω δουλεύει, κυρίως για να προλάβει τέτοια φαινόμενα όπως είναι το αλκοόλ.
Επίσης έχουν κατέβει τα όρια, καθώς τα παιδιά ξεκινούν να πίνουν και να καπνίζουν από τα 11 έτη τα αγόρια και για τα κορίτσια τα 13 έτη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ το 30% των εφήβων στην Ελλάδα, δηλώνει ότι πίνει κάποιο αλκοολούχο ποτό μια ή δύο φορές την εβδομάδα. Η μελέτη του Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) αναφέρει ότι το 20% των εφήβων παραδέχεται ότι έχει μεθύσει πάνω από τρεις φορές μέσα σε μια χρονιά.
Η κ. Σωτηροπούλου ανέφερε ότι είναι ανησυχητικά τα αποτελέσματα ειδικά στις χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για το 30% των εφήβων μας.
Πολλά τα αίτια για την εξάρτηση
Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό τα αίτια μπορεί να είναι κοινά και να συντρέχουν πάρα πολλοί λόγοι για να οδηγηθεί κάποιος στην εξάρτηση, που είναι άλλο πράγμα από τον πειραματισμό των εφήβων. «Ο πειραματισμός είναι το πρώτο στάδιο, για να φτάσουμε στο τελευταίο στάδιο που είναι η εξάρτηση και οι νέοι σε αυτή την ηλικία πειραματίζονται», ανέφερε η κ. Σωτηροπούλου.
Η ίδια τόνισε ότι για να φτάσει κάποιος στο τελευταίο στάδιο, πρέπει να συντρέχουν αρκετοί λόγοι. Ένας βασικός λόγος είναι η έλλειψη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης του νέου, η έλλειψη επικοινωνίας που υπάρχει μέσα στην οικογένειά του, το ότι δυσκολεύεται να διαχειριστεί και να εκφράσει τα συναισθήματά του, σίγουρα θέλει να φανεί … «κάπως» στα μάτια των υπολοίπων, γι’ αυτό και επηρεάζεται εύκολα από τέτοιες συμπεριφορές.
«Ο ρόλος της οικογένειας, πάρα πολύ σημαντικός»
«Η οικογένεια είναι ένας βασικός πυρήνας που όλα αυτά ξεκινούν και είναι υπεύθυνη στο να μεγαλώσει ένα παιδί με αυτοεκτίμηση, που σημαίνει, να μπορεί να πει «όχι» στη σωστή στιγμή, όταν δηλαδή κάτι του προσφερθεί και θα το βλάψει», ανέφερε η κ. Σωτηροπούλου.
Η κοινωνική λειτουργός τόνισε ότι ο ρόλος της οικογένειας είναι πάρα πολύ σημαντικός και από κει ξεκινούν όλα, πως το κάθε παιδί θα προετοιμαστεί και θα θωρακιστεί μέσα στην οικογένειά του, από την ώρα που θα γεννηθεί. Από την ώρα που θα μπει στην οικογένεια, οι γονείς είναι υπεύθυνοι να το μεγαλώσουν σωστά με όρια κυρίως.
Το στέλεχος πρόληψης της Πρότασης Ζωής ανέφερε ότι όλα αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, τα μνημόνια, η πανδημία, η κρίση έχουν δυσκολέψει τους γονείς, που δεν πρέπει να ξεχνούν τον ρόλο τους ως γονείς, να είναι πάνω από τα παιδιά τους, ειδικά σ’ αυτή την ηλικία που είναι δύσκολη και είναι μια ηλικία που επαναστατούν και κάνουν ριψοκίνδυνα πράγματα. Οι γονείς θα πρέπει να είναι «καταπάνω», να μιλούν μαζί τους, να βάζουν τα όρια και να τα επαναδιαπραγματεύονται σ’ αυτή την ηλικία και να είναι δίπλα τους, ώστε να μην φοβούνται να μιλήσουν, αλλά να κρατούν επικοινωνία, να ακούνε τα παιδιά και το συναίσθημά τους, να δείχνουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους, ώστε τα παιδιά να μη φοβούνται, ούτε να μην μιλούν στους γονείς τους, ανέφερε η κ. Σωτηροπούλου.
Οι γονείς, στην περιοχή μας συμμετέχουν σε ενημερωτικές δράσεις των Συλλόγων Γονέων και σε ομάδες γονέων που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, ενώ η Πρόταση Ζωής ξεκίνησε ενημέρωση γονέων και μαθητών σε όλες τις βαθμίδες και σε όλο το Ν. Μαγνησίας.
magnesianews.gr