Τετάρτη , 30 Νοεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Υπάρχει η άποψη ότι η γονιμότητα των γυναικών κατακρεμνίζεται όταν φτάσουν στα 35 έτη

Ζήσης Ψάλλας

Η αλήθεια για τη φυσική γονιμότητα και την ηλικία είναι ότι ενώ οι γυναίκες κάτω των 30 ετών έχουν περίπου 25% πιθανότητες να μείνουν έγκυες σε κάθε κύκλο, αυτή η πιθανότητα πέφτει στο 20% για γυναίκες άνω των 30 ετών, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής. Μέχρι τα 40, η πιθανότητα να μείνουν έγκυες με φυσικό τρόπο κάθε μήνα είναι 5%.

Είναι όμως σημαντικό να αναφερθεί ότι η γονιμότητα κάθε γυναίκας είναι διαφορετική ανά ηλικία και, σε κάποιο βαθμό, δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Μεταξύ 782 ζευγαριών από επτά ευρωπαϊκά κέντρα σε γυναίκες ηλικίας 18–40 ετών, η στειρότητα υπολογίστηκε περίπου στο 1%, ένα ποσοστό που δεν άλλαξε με την ηλικία. Το ποσοστό υπογονιμότητας υπολογίστηκε σε 8% για τις γυναίκες ηλικίας 19–26 ετών, 13,5% για τις γυναίκες ηλικίας 27–34 ετών και 18% για τις γυναίκες ηλικίας 35–39 ετών.

Όταν εξετάζουμε την ηλικία, δεν πρέπει να λάβουμε υπόψη μόνο τη γονιμότητα αλλά και την έκβαση της εγκυμοσύνης. Οι μητρικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη αυξάνονται, ειδικά σε γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω, όταν υπάρχει αυξημένη πιθανότητα θανάτου. Ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου είναι η υπερτασική νόσος (καρδιακά προβλήματα που εμφανίζονται λόγω της υψηλής αρτηριακής πίεσης) η οποία είναι δύο φορές συχνότερη μεταξύ των γυναικών ηλικίας 40 ετών και άνω σε σύγκριση με τις νεότερες γυναίκες.

Ο κίνδυνος γέννησης χαμηλού βάρους ή πρόωρου βρέφους είναι αυξημένος σε γυναίκες στα 40 έτη τους και περίπου το 1% των μωρών γεννιούνται νεκρά. Ωστόσο, οι περισσότερες εγκυμοσύνες προχωρούν χωρίς προβλήματα και οι γυναίκες θα πρέπει να καθησυχάζονται ότι ακόμη και μετά τα 40 η πλειοψηφία δεν θα έχει επιπλοκές και θα γεννήσει υγιές μωρό.

Για τις γυναίκες που επιτυγχάνουν εγκυμοσύνη, η πιθανότητα γενετικής ανωμαλίας -με αποτέλεσμα αποβολή ή διαταραχές όπως το σύνδρομο Down- αυξάνεται εκθετικά καθώς μια γυναίκα γερνάει, από 0,2% στα 20 έτη σε 5% στα 40 έτη. Ο κίνδυνος εμβρύου με γενετική ανωμαλία σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη είναι 1 στις 475 για μια γυναίκα ηλικίας 25 ετών, 1 στις 178 στα 35 έτη, 1 στα 62 στα 40 έτη, και 1 στα 18 στα 45 έτη.

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου αν ρίχνετε λιγότερο αλάτι στο φαγητό σας

Η προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας σε χαμηλότερη συχνότητα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *