Πέμπτη , 25 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

ΖΗΤΑΜΕ:  Πάγωμα τώρα όλων των διαδικασιών αδειοδότησης των Αιολικών Πάρκων 

Βίντεο απο την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Μακρακώμης 23/10/2020 

Υπογράφουμε και θα αγωνιστούμε  για να μην βρούν δρόμο να έρθουν οι Ανεμογεννήτριες στον Δήμο Μακρακώμης! 

 

Προς

  1. Την Διεύθυνση Δασών Νομού Φθιώτιδας,
  2. Το Δασαρχείο Σπερχειάδας, Νομού Φθιώτιδας

 

Με το παρόν, θέλουμε να θέσουμε μερικά καίρια ερωτήματα και να εκφράσουμε την άποψή μας για την δημοσιοποιηθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής  ενέργειας ισχύος 55,8 ΜW της «ΑΙΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε.» στις θέσεις, Καστρί-Κοκκάλια, Καράβι-Αλογοβούνι, Τύμπανο-Τρυπήρι, την οποία ζητάμε να πάρετε υπ’ όψη σας στην σύνταξη της γνωμάτευσης-απόφασής σας.

Κατ’ αρχήν να θυμίσουμε ότι η υπόθεση αυτού του ΑΣΠΗΕ ξεκινά από το 2002 και έχει κοινή πορεία με τον γειτονικό  ΑΣΠΗΕ στο Πικροβούνι, αφού όλοι θα καταλήγουν σε ένα κοινό Υ/Σ στα Κοκκάλια.

Με την νέα ΜΠΕ, συνοπτικά, ζητείται ξανά η έγκριση του ίδιου δρόμου προσπέλασης που είχε περιγραφεί στην πρόσφατη ΜΠΕ για το Πικροβούνι (η οποία έχει ήδη απορριφθεί από την Περιφέρεια) και αντικαθίστανται οι 62 Α/Γ ισχύος 0,9MW με τελικό ύψος 70 περ. μέτρων  η καθεμιά, με 17 υπερμεγέθεις τριπλάσιας ισχύος 3,45 MW  με τελικό ύψος 130 περ. μέτρων.

Η νέα ΜΠΕ κατατίθεται από την  «ΑΙΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε.», ενώ όλες οι μέχρι τώρα άδειες για τους εν λόγω Αιολικούς Σταθμούς είναι στο όνομα  άλλης εταιρείας, της «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ». Είναι νόμιμο και σωστό αυτό; Τελικά ποιός είναι ο φορέας του έργου; Ποιά είναι αυτή η νέα εταιρεία, ποιό το μετοχικό της κεφάλαιο, ο τεχνικός εξοπλισμός, το ανθρώπινο δυναμικό, η εμπειρία και τελικά ποιά εχέγγυα παρέχει;

Γιατί άλλαξε η κατηγορία του έργου από Α1 σε Α2; Γιατί το έργο απεντάχθηκε από την Α1, αφού οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι πολύ σημαντικές και μη αναστρέψιμες είτε μπουν 62 μικρές είτε οι 17 μεγάλες Α/Γ;

Γιατί έγινε αυτό, αφού τα έργα της διάνοιξης των δρόμων προσπέλασης για την πρόσβαση στον ΑΣΠΗΕ με τις παρακάμψεις τριών οικισμών κλπ. την εσωτερική οδοποιΐα και τα έργα διασύνδεσης, είναι ίδια  και με τα επί πλέον συνοδά έργα (τρία εργοτάξια, οικίσκοι ελέγχου, Υ/Σ Κοκκαλίων, 17 πυλώνες υψηλής τάσης) θα καταστραφεί η ίδια περίπου έκταση δάσους και αλπικής βλάστησης, με τις ίδιες επιπτώσεις;

Γιατί στον πίνακα 1-1 σελ. 2 (που επαναλαμβάνεται τακτικά, 2-2 κλπ) «Τεχνικά χαρακτηριστικά περιβαλλοντικά αδειοδοτημένου και προτεινόμενου έργου» ισχυρίζονται  ότι μειώνουν την έκταση των πολυγώνων των Αιολικών Πάρκων και καταργούν δύο οικίσκους ελέγχου (από τρείς γίνονται ένας λένε), ενώ στην σελ. 13 αντίθετα αποκαλύπτουν ότι «Τα αδειοδοτημένα πολύγωνα εγκατάστασης των Α/Π, οι οικίσκοι ελέγχου, ο υποσταθμός (Υ/Σ) 20/150 kV και η γραμμή διασύνδεσης ΥΤ δεν τροποποιούνται.». Μήπως αυτό έγινε για να αλλάξουν κατηγορία για να γίνει η Περιβαλλοντική τους αδειοδότηση πιο εύκολη και ταυτόχρονα για να καθησυχάσουν την δικαιολογημένη ανησυχία που εκφράσαμε στην ΜΠΕ για το Πικροβούνι ότι «με το που θα ανοίξει ο δρόμος πρόσβασης (που ήταν και το κύριο πρόβλημα) θα «αξιοποιηθεί» στο έπακρο, με νέες ευκολότερες πλέον άδειες,  όλος ο χώρος. Και όχι μόνο στο Πικροβούνι αλλά και σε όλη την οροσειρά της Οξυάς-Σαράνταινας που μάλλον θα φθάσει στον προηγούμενο σχεδιασμό των 72 Α/Γ (μεγάλων όμως τώρα), αν όχι στον αρχικό των 122!»

Αλλά αυτή η ανησυχία μας ισχύει ακόμα, με την εκτίμηση της ΜΠΕ (& 6.4.3.1 σελ. 150 παρ. 1η) ότι «εντός των ορίων της Δ.Ε. Σπερχειάδος του Δήμου Μακρακώμης, η ποσοστιαία κάλυψη της επιτρεπόμενης φέρουσας ικανότητας ανέρχεται μόλις στο 1,95%, δηλαδή υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλο περιθώριο για την ανάπτυξη και την εγκατάσταση αιολικών πάρκων» καθώς και το αναφερόμενο ως πλεονέκτημα της αιολικής ενέργειας (ΜΠΕ & 2.5 σελ. 27) «οι οικονομίες κλίμακας, όταν κατασκευάζονται αιολικά πάρκα με σημαντικό αριθμό ανεμογεννητριών».

 

Είμαστε υπέρ των ΑΠΕ αλλά με όρους και προϋποθέσεις και εδώ στην Οξυά δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις:

  • Διότι μπαίνουν σε υψόμετρα από 1500 έως 1900μ., που για άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι απαγορευτικά, όπως στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ιταλία που έχουν όριο τα 800μ.
  • Διότι τα έργα και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν για την κατασκευή (διάνοιξη δρόμων πρόσβασης, εσωτερική οδοποιία, διαμόρφωση πλατειών Α/Γ, προσωρινή εγκατάσταση εργοταξίων, ανέγερση οικίσκου ελέγχου ανέγερση υποσταθμού ανύψωσης τάσης, υπόγειο και εναέριο δίκτυο μεταφοράς με 17 πυλώνες για τη σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας,) αλλά και η ίδια η λειτουργία των Αιολικών, θα προκαλέσουν:
  1. Μη αναστρέψιμη καταστροφή δασικής έκτασης και  διάβρωση της αλπικής ζώνης
  2. Κατολισθήσεις και καθιζήσεις που μπορούν να προκληθούν από μια απλή βροχόπτωση (δεν θέλουμε να φαντασθούμε τι θα κατεβάζει ο Ρουστιανίτης και ο Ίναχος σε μια καταιγίδα ανάλογη του «Ιανού») αφού το κυρίαρχο πέτρωμα είναι ο φλύσχης …
  3. Αλλαγή του κλίματος, των βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων στην περιοχή, με καταστροφικές συνέπειες στα υποκείμενα δάση και ιδιαίτερα στο μοναδικό Αισθητικό Δάσος Οξυάς, το νοτιότερο δάσος Οξυάς στη Βαλκανική χερσόνησο.
  4. Είναι απειλή για τις πηγές των νερών που υδρεύουν τα γύρω χωριά αλλά και καταλήγουν τόσο στον Σπερχειό, από τον οποίο αρδεύεται ο κάμπος, αλλά και στον Εύηνο και Μόρνο που υδρεύουν την Αθήνα.
  • Διότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών εκεί πάνω στα αλπικά λιβάδια, στερεί ζωτικό χώρο από την κτηνοτροφία, κακοποιεί το ορεινό τοπίο, υπονομεύει τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό της περιοχής και βλάπτει τις προοπτικές μελλοντικής βιώσιμης ανάπτυξης διώχνοντας ουσιαστικά όσους θα ήθελαν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να επενδύσουν στα χωριά τους αξιοποιώντας αυτές τις δυνατότητες.
  • Διότι όλες οι Ανεμογεννήτριες βρίσκονται κατά μήκος του Ορεινού μονοπατιού της Οξυάς (από το Καταφύγιο Οξυάς μέχρι τα Κοκκάλια) και οι πυλώνες πάνω στον ιστορικό-αρχαιολογικό χώρο «ΚΟΚΚΑΛΙΑ»
  • Διότι το έργο αυτό δεν είναι συμβατό με τις κατευθύνσεις ανάπτυξης ειδικά στους ορεινούς όγκους του Περιφερειακού Σχεδιασμού ( ΠΧΠ-ΠΣΕ-2018).

Εμείς αντίθετα ζητάμε από την Περιφέρεια και τους δύο Δήμους (Μακρακώμης και Καρπενησίου), να οργανώσουν την εκπόνηση Μελέτης με την οποία θα αναδεικνύονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ομαλής κορυφογραμμής της Οξυάς που διατρέχεται από το Ορεινό μονοπάτι, με το μοναδικό Αισθητικό Δάσος Οξυάς, και θα στοχεύουν στην  προστασία της περιοχής και στην ήπια βιώσιμη ανάπτυξη σε όφελος των κατοίκων των γύρω κοινοτήτων και Δήμων.

Ήδη η ΓΕΝΙΚΉ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Π.Υ.Τ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ γνωμάτευσε αρνητικά, αναγνωρίζοντας τις αρνητικές συνέπειες στο διαμορφωμένο στην περιοχή «….μοντέλο ανάπτυξης που έχει βασικά στοιχεία αειφόρας και μακροπρόθεσμης ήπιας ανάπτυξης, όπου ο τουρισμός συνυπάρχει αρμονικά με τις υπόλοιπες παραγωγικές δραστηριότητες και όπου η έντονη ανθρώπινη παρέμβαση, όπως η ίδρυση ενός αιολικού πάρκου, θα διατάρασσε την ανάπτυξη αυτή…..»

ΖΗΤΑΜΕ:  Πάγωμα τώρα όλων των διαδικασιών αδειοδότησης των Αιολικών Πάρκων  και

άμεση αναθεώρηση  του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ,   στο οποίο πρέπει επί τέλους  να  τεθούν  όροι και προϋποθέσεις,  με πρώτο και κύριο,  τον  αποκλεισμό τους  για  υψόμετρα  πάνω από 800 μέτρα.

Διότι  πρέπει να θεσμοθετήσουμε και μείς αυτό που έχουν καταλάβει οι Ευρωπαίοι. Ότι τα βουνά πρέπει να τα αφήνουμε αδιατάρακτα και να τα σεβόμαστε. Γιατί στα βουνά αναγεννιέται η Φύση, καθορίζεται το Κλίμα και οποιαδήποτε επέμβασή μας, φέρνει πιο κοντά την κλιματική αλλαγή και την ερημοποίηση που απειλούν ιδιαίτερα τις νότιες χώρες της Ευρώπης και την χώρα μας.

Υπογραφουμε και θα αγωνιστουμε  για να μην βρουν δρομο να ερθουν οι Ανεμογγενητριεσ ουτε στο πικροβουνι, ουτε στα κοκκαλια, ουτε στην οξυα, ουτε στην σαρανταινα, ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΓΙΔΟΒΟΥΝΙ

βίντεο: ΟΧΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΟΞΥΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Κυριακή 2/8/2020 ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΑΡΑΝΤΑΙΝΑΣ – Όλες οι ομιλίες

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Εκδήλωση με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία την Παρασκευή 26 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας

Εκδήλωση με θέμα «Ενδοοικογενειακή βία: Ενημέρωση-Διαχείριση-Νομική Προσέγγιση» πρόκειται να λάβει χώρα την Παρασκευή 26 Απριλίου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *