Δευτέρα , 16 Μαΐου 2022
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

Ζήτημα χρόνου η de facto υπολειτουργία να μετατραπεί σε κλείσιμο,του εργαστηριακού τομέα του Νοσοκομείου Αγρινίου

Περίπου το 60% του προσωπικού στον εργαστηριακό τομέα έχει τεθεί για διάφορους λόγους εκτός υπηρεσίας
Ζήτημα χρόνου η de facto υπολειτουργία να μετατραπεί σε κλείσιμο, αν δεν υπάρξει παρέμβαση για την ενίσχυση του προσωπικού
Τεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργήσει η έξαρση της πανδημίας, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού στη λειτουργία του εργαστηριακού τομέα του Νοσοκομείου Αγρινίου απειλώντας και την εν γένει λειτουργία του Νοσοκομείου.

Τα Τμήματα των εργαστηρίων του Νοσοκομείου Αγρινίου (μικροβιολογικό, βιοχημικό, αιματολογικό), όπως πληροφορείται η «Συνείδηση», το τελευταίο διάστημα λειτουργούν -για την ακρίβεια υπολειτουργούν- καθώς περίπου το 60% του προσωπικού τους να έχει βρεθεί για διάφορους λόγους εκτός υπηρεσίας. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα εργαστήρια να έχουν φρακάρει, οι βάρδιες να μην «βγαίνουν» και να είναι θέμα χρόνου ουσιαστικά να κλείσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέντε γιατροί το τελευταίο διάστημα έχουν βρεθεί εκτός υπηρεσίας, καθώς τρεις γιατροί έχει συνταξιοδοτηθεί, ένας επικουρικός παραιτήθηκε και ένας ακόμη έχει τεθεί σε αναστολή ως ανεμβολίαστος. Επιπλέον στο λοιπό προσωπικό των εργαστηριακών τμημάτων (νοσηλευτές, παρασκευαστές κτλ) οι απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό είναι ακόμη μεγαλύτερες, καθώς τρία άτομα έχουν συνταξιοδοτηθεί, ακόμη τρία βρίσκονται ως ανεμβολίαστοι σε αναστολή εργασίας και πέντε νοσούν από covid και βρίσκονται σε καραντίνα.

Είναι ωστόσο άξιο παρατήρησης ότι τα κενά των συνταξιοδοτήσεων, που λίγο – πολύ είναι προβλέψιμα, είναι πολύ περισσότερα από τα κενά που προέκυψαν από αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων υγειονομικών ή τα κενά των νοσούντων (που αντικειμενικά κανείς δεν μπορεί να τα προβλέψει) γεγονός που αναδεικνύει ότι δεν έχουν γίνει έγκαιρα από τους αρμοδίους οι διαδικασίες για την αναπλήρωσή τους. Έτσι αυτά τα νευραλγικά τμήματα για τη λειτουργία του οποιουδήποτε νοσοκομείου έχουν βρεθεί «γυμνά» σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία και η έξαρση της πανδημίας με τους νοσούντες υγειονομικούς, που προκύπτουν, τα αποδεκατίζει ακόμη περισσότερο. Σημειωτέον ότι μιλάμε για τμήματα, που ούτως ή άλλως και πριν από την έλευση της πανδημίας η στελέχωσή τους κάθε άλλο παρά ιδανική ήταν…

Πλέον τα εργαστήρια του Νοσοκομείου Αγρινίου, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί αδυνατούν να εξυπηρετήσουν και την πάγια υποστήριξη, που παρέχουν στη λειτουργία των κλινικών του Νοσοκομείου με πάσης φύσεως εξετάσεις. Εντωμεταξύ θα πρέπει να τονιστεί ότι μεταξύ άλλων υπάρχει και μια γκάμα εξειδικευμένων εξετάσεων, που εκτελούν μόνο τα εργαστήρια του Νοσοκομείου Αγρινίου στην Αιτωλοακαρνανία υποστηρίζοντας και το Νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Όσον αφορά τον covid ειδικότερα θα πρέπει να τονιστεί ότι ούτως ή άλλως ο αριθμός των pcr test που γίνονται στο Νοσοκομείο Αγρινίου είναι πεπερασμένος και είναι αδύνατον να καλυφθεί η ζήτηση που υπάρχει αυτή την εποχή. Πολλά δείγματα στέλνονται προς εξέταση στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και με την έξαρση που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες, όπου τα κρούσματα μετρούνται σε δεκάδες χιλιάδες, παρατηρούνται συχνά καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι τις μέρες αυτές αναβλήθηκαν προγραμματισμένα οφθαλμολογικά χειρουργεία καθώς, άργησαν τα αποτελέσματα να έρθουν…. Και επειδή χωρίς εξέταση covid «σπάει» το υγειονομικό πρωτόκολλο, ήταν μονόδρομος η αναβολή των χειρουργείων….

Plan B στα νοσοκομεία και στο βάθος κλείσιμο Τμημάτων

Με την ώθηση της μετάλλαξης “Όμικρον” ο covid επελαύνει και απειλεί να βραχυκυκλώσει τη λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς ήδη 2.000 υγειονομικοί, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, βρίσκονται σε καραντίνα. Έτσι συνολικά ο δημόσιος τομέας, αλλά και για ένα λόγο παραπάνω τα Νοσοκομεία της χώρας, καταρτίζουν κατόπιν εντολών που έλαβαν, ένα επιχειρησιακό σχέδιο, ένα έκτακτο Plan B δηλαδή για να καλυφθούν τυχόν μαζικά κενά που θα προκύψουν σε υπηρεσίες, από προσωπικό που νοσεί.

Η περίπτωση του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός όπου σχεδόν 100 υγειονομικοί βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες θετικοί στον covid και έτσι καταρτίζεται άμεσα ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης. Αυτό βασικά προβλέπει τον προσδιορισμό του ανθρώπινου δυναμικού, ανά κλάδο και ειδικότητα, που είναι το κατ’ ελάχιστον απαιτούμενο προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει μια υπηρεσία «αιχμής».

Η εντολή για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης βρίσκει ήδη πολλά επιμέρους τμήματα του Νοσοκομείου, καθώς χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που περιγράφτηκε νωρίτερα στον εργαστηριακό τομέα, σχεδόν αποδεκατισμένα… Όχι όμως μόνο λόγω των νοσούντων υγειονομικών, αλλά ίσως κυρίως λόγω των κενών που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και δεν έχουν καλυφθεί… Αν φυσικά η έξαρση της πανδημίας συνεχιστεί, τότε νομοτελειακά κάποια τμήματα ή και κάποιες κλινικές, όσα δηλαδή δεν θεωρούνται «αιχμής», θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν, προκειμένου να μην κλείσουν οι κλινικές αιχμής (covid, παθολογική, καρδιολογική κτλ).

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Εγγραφείτε στο κανάλι fonografos στο You Tube

Δες επίσης

5η Οικογιορτή Λάρισας «Νοιάζομαι για το περιβάλλον – Επαναχρησιμοποίηση – Μεταποίηση – Ανακύκλωση – Μείωση»

Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών και φορέων συνεχίστηκε και σήμερα η 5η Οικογιορτή Λάρισας στο χώρο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *