Κυριακή , 28 Απριλίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Στο Κέντρο Τεχνών Μετς, ο Αριστομένης Κατσούλας παρουσιάζει την ατομική του έκθεση «Εν σώματι»

Κατεβαίνοντας στο μετρό της Ακρόπολης, σε απόσταση 5-10 λεπτών, βρισκόμαστε στο Κέντρο Τεχνών Μετς, όπου ο Αριστομένης Κατσούλας παρουσιάζει την ατομική του έκθεση «Εν σώματι». Το γυμνό σώμα, εξπρεσιονιστικά δοσμένο, μέσα από αισθησιακές μορφές και έντονη χρωματική παλέτα, αποθεώνεται και ξυπνά τον αισθησιασμό του επισκέπτη.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Νιόβη Κρητικού, η οποία εξηγεί πως τα έργα του Αρ. Κατσούλα αναδεικνύουν «την ανθρώπινη μορφή με έντονη χειρονομία, ελευθεριακή θέαση και εκρηκτική διάθεση που προκύπτει μέσω της χρωματικής του παλέτας και της προσωπικής του γραφής, που κινείται γύρω από το ρεύμα του εξπρεσιονισμού. Η έκθεση αποκρυσταλλώνει τον τρόπο με τον οποίο ο καλλιτέχνης ερεθίζει τις αισθήσεις μας μέσα από τον αισθησιασμό και την ευαισθησία των γυμνών σωμάτων».

 

Από τα πρώτα πράγματα που παρατηρεί κανείς στα έργα είναι οι αντιθέσεις και η αντίστιξη των χρωμάτων και των σωμάτων, σε ένα μυστικό παιχνίδι πραγματικότητας και φαντασίας. «Η χρήση των χρωμάτων στο έργο είναι σαν μια συμφωνία κοντράστων, όπου οι αντιθέσεις και οι έντονες αποχρώσεις συνδυάζονται για να δημιουργήσουν πλούσιες εικόνες με συναισθηματική φόρτιση, συγκινησιακή ατμόσφαιρα και τη μυσταγωγία που διέπει τον ερωτισμό».

Ο καλλιτέχνης αποδίδει τα γυμνά σώματα των μοντέλων του ως πορτρέτα. Όπως επισημαίνει η υπεύθυνη της έκθεσης, «κάθε σώμα φέρει τα δικά του χαρακτηριστικά που μας μεταδίδουν τον αυτόνομο χαρακτήρα τους», μοναχικά ή πολλά μαζί, τα σώματα καλούν τον θεατή να βιώσει τη σεξουαλικότητά του. «Κάθε πινελιά, κάθε χειρονομία, συντελείται με λεπτομερή προσοχή και δυναμισμό, προσδίδοντας στα έργα μια ζωντανή διάσταση με κίνηση που προσδίδει μια αίσθηση τραχύτητας ή δόνησης. Η χειρονομία, εδώ, γίνεται γλώσσα και το σώμα γίνεται μέσο έκφρασης ενός παρατηρητή που αιχμαλωτίζει εικαστικές στιγμές», μας λέει η Νιόβη Κρητικού.

Εξερευνώντας τις ανθρώπινες σκέψεις, την ανθρώπινη ομορφιά και μορφή, ο καλλιτέχνης βλέπει το σώμα ως κάτι θεϊκό και ταυτόχρονα γήινο, χωμάτινο, αιμάτινο. Δεν ορίζει τη σχέση των ανθρώπων με το σώμα τους, αντίθετα προσπαθεί να την απελευθερώσει.

«Στο σώμα ο Αριστομένης Κατσούλας βλέπει παράθυρα της ψυχής, της έκφρασης και του αισθησιασμού, προσκαλώντας τον θεατή να εξερευνήσει ο ίδιος την ευαισθησία που κρύβεται πίσω από κάθε πινελιά», επισημαίνει η Νιόβη Κρητικού.

Κάιν: Ένα bar βιβλικών προδιαγραφών
Σε απόσταση λίγων λεπτών με τα πόδια βρίσκεται ένα μπαρ… βιβλικών προδιαγραφών για ένα καλό ποτό μετά τη μοναδική αυτήν έκθεση! Ο λόγος για το Κάιν bar που στήθηκε το 2015 στην πιο «απρόβλεπτη» περιοχή της Αθήνας, επί της οδού Αναπαύσεως 22, στο Μετς. Το όνομα έχει τη δική του ιστορία και, όπως όλοι γνωρίζουμε, ανήκει στον πρώτο δολοφόνο της δημιουργίας!

Κι ενώ το όνομά του προήλθε από τους βιβλικούς τσακωμούς των γιων του Αδάμ, του Κάιν και του Άβελ, οι οποίοι κατέληξαν με τη δολοφονία του Άβελ από τον αδερφό του, οι ιδιοκτήτες μπορεί και να διαφωνήσουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν βρίσκονται στα… μαχαίρια! Ο Λεωνίδας Δεληγιάννης και η Άρτεμης Καμπέρη έριξαν πολλές ιδέες στο τραπέζι, διαφορετικές μεταξύ τους, και πολλές φορές διαφώνησαν, μα ποτέ δεν κλονίστηκε η συνεργασία τους!

Όταν δημιουργήθηκε το Κάιν bar η περιοχή του Μετς ήταν ακόμα παρθένος τόπος, χωρίς πολλές προοπτικές να υποστηρίξει ένα στέκι. Το Κάιν bar το άλλαξε αυτό. Μπορεί να ευθύνεται η αύρα του που σε μαγνητίζει ή το ότι η Αναπαύσεως βρίσκεται ακριβώς πάνω από το Ζάππειο και ίσως τα δέντρα, ίσως η αύρα της περιοχής να είναι ένας λόγος που αυτό το σημείο έχει κάτι το μαγικό. Σίγουρα την προσοχή θα σας τραβήξει η εντυπωσιακή τοιχογραφία του street artist Δημήτρη Ταξή, που αναπαριστά τη δολοφονία του Άβελ από τον αδερφό του, Κάιν.

Είναι από τα μέρη που έχουν τον δικό τους έντονο χαρακτήρα και κάπως έτσι κατάφερε να καθιερωθεί ως ένας από τους τοπ αθηναϊκούς προορισμούς. Με art deco αισθητική, σύγχρονες πινελιές και vintage έπιπλα, δημιουργεί ένα confort μέρος που μπορείς να επισκεφτείς από το πρωί έως το βράδυ.

Το πρωί ώς το απόγευμα μπορείς να απολαύσεις homemade sandwiches και γλυκά ημέρας και βέβαια καλοψημένο καφέ από τους ταλαντούχους baristas, ενώ όταν πέσει ο ήλιος και τα φώτα χαμηλώσουν, ανεβαίνει η μουσική με resident djs και πίσω από την μπάρα τα shakers παίρνουν φωτιά, ενώ υπάρχει και το απαραίτητο comfort food. Με βάση πάντα καθαρά ποτά και χειροποίητα σιρόπια, τα cocktails είναι τόσο ευφάνταστα όσο και εύγευστα, βαφτισμένα με τα πιο πρωτότυπα ονόματα.

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Φωτογραφική έκθεση στη Λάρισα, με τίτλο «Έντεκα και Εικοσιένα», αφιερωμένη στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Με την έκθεση αυτή, η ΕΦΕ επιδιώκει να βάλει ένα λιθαράκι ώστε τα συναισθήματα θλίψης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *