Πέμπτη , 25 Απριλίου 2024
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ανακοίνωση-κάλεσμα της Ο. Μ. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του Δήμου Μακρακώμης για τον εορτασμό της Καλύβας Στεφανή

Η ανακοίνωση-κάλεσμα της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του Δήμου Μακρακώμης για τον εορτασμό της Καλύβας Στεφανή

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΜΑΪΟΥ 2021, 11.30 πμ
79 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΒΑ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΗ

Μετά την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) το Σεπτέμβριο του 1941, ο Θανάσης Κλάρας, στέλεχος του ΚΚΕ και υπέρμαχος του αντάρτικου έρχεται στη Φθιώτιδα για να διερευνήσει την δυνατότητα να ξεκινήσει ένοπλη αντίσταση κατά των Γερμανών.
Από τη πρώτη στιγμή είδε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα για ανάπτυξη του αντάρτικου στον ορεινό όγκο της Ρούμελης.

Στις 14 Μαΐου 1942 έγινε στην Λαμία η ιστορική σύσκεψη των τριών υπεύθυνων στελεχών για την ανάπτυξη του αντάρτικου στη Ρούμελη του Θανάση Κλάρα, Γιώργη Γιαταγάνα και Γιώργου Χουλιάρα-Περικλή. Ο Κλάρας αναλαμβάνει να δημιουργήσει αντάρτικη ομάδα στις περιοχές της Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Δομοκού. Η σύσκεψη ενέκρινε και την πρώτη φλογερή διακήρυξη για το αντάρτικο προς το λαό της Ρούμελης γραμμένη από τον Θανάση Κλάρα με τον τίτλο «ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΜΑΤΟΛΙΚΙ» που καλεί τους Ρουμελιώτες να δημιουργήσουν τους καινούργιους αρματολούς και κλέφτες.

Αμέσως μετά ο Κλάρας πηγαίνει στο σπίτι του Φώτη Μαστροκώστα (Θάνου) στη Σπερχειάδα όπου απευθύνει το ερώτημα ‘Ποιος θαρθεί μαζί μου;’
Έτσι η πρώτη εθελοντική ομάδα του λαϊκού εθνικοαπελευθερωτικού στρατού μαζεύεται στην καλύβα του Στεφανή πριν βγει οριστικά στο βουνό. Την απαρτίζουν ο Θανάσης Κλάρας, ο Στέφανος Στεφανής (ιδιοκτήτης της καλύβας) ο Φώτης Μαστροκώστας από τη Σπερχειάδα, οι αδελφοί Νίκος και Βαγγέλης Λέβας από την Ομβριακή και ο Βασίλης Ξυνοτρούλιας από τους Βελεσιώτες με οπλισμό πέντε περίστροφα και έναν γκρά. Σιγά –σιγά άρχισαν να φτάνουν από τα γύρω χωριά και άλλοι αγωνιστές έγιναν όλοι- όλοι δεκατέσσαρες. Δέκατος πέμπτος λογαριάστηκε ο νεαρός Βασίλης Λαγός που ο Άρης θα χρησιμοποιούσε για σύνδεσμο με την οργάνωση της Σπερχειάδας.
Μάϊο του 1942 λοιπόν, η πρώτη ομάδα του ΕΛΑΣ υπό την αρχηγία του Θανάση Κλάρα ξεκίνησε από την καλύβα του Στεφανή στη Σπερχειάδα και κατευθύνθηκε στη Γουλινά. Εκεί ο Θανάσης Κλάρας (αγναντεύοντας απέναντι την χαρακτηριστική κορυφή του Τυμφρηστού, το Βελούχι) γίνεται ο θρυλικός Άρης Βελουχιώτης.

Εκεί, δίνουν τον όρκο του αντάρτη που ετοίμασε ο Άρης:
«Εγώ παιδί του εργαζόμενου ελληνικού λαού, ορκίζομαι να αγωνιστώ για να διώξω τον εχθρό της πατρίδας μου από τον τόπο, χύνοντας και την τελευταία ρανίδα του αίματός μου. Να αγωνιστώ μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ για τις ελευθερίες του λαού».

Ο Άρης με τους λιγοστούς αντάρτες του, κάνει την πρώτη εμφάνιση του στη Δομνίστα Ευρυτανίας στις 7 Ιουνίου ‘42. Παρελαύνουν μπροστά στα έκπληκτα μάτια των κατοίκων με την ελληνική σημαία, τραγουδώντας. Στη λαϊκή συγκέντρωση που ακολούθησε στην πλατεία του χωριού ο Άρης με λόγια απλά και πάθος εκλαϊκεύει τους στόχους του αγώνα. Μιλάει για το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ που συνεχίζει την Επανάσταση του 21, «κηρύσσει την Επανάσταση κατά των ξένων κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους» και ζητά την ενίσχυση τους στον αγώνα. Από στόμα σε στόμα η είδηση για εμφάνιση ανταρτών απλώθηκε αστραπιαία στην ύπαιθρο και φτάνει μέχρι τις πόλεις και σ’ όλη την Ελλάδα….

Έτσι ξεκίνησε ο ένοπλος αγώνας κατά των Γερμανών, στον οποίο εντάχθηκαν όχι μόνο οι αριστεροί, αλλά δημοκράτες και πατριώτες από όλο το πολιτικό φάσμα. Παλιοί Βενιζελικοί, φιλελεύθεροι, συντηρητικοί δεξιοί ακόμα και βασιλικοί, πατριώτες αστυνομικοί και στρατιωτικοί καριέρας, που αηδίασαν με την κυβέρνηση των συνεργατών και δωσιλόγων και είδαν στον ΕΛΑΣ την ελπίδα απελευθέρωσης της πατρίδας από τον ξένο κατακτητή και μιας δικαιότερης κοινωνίας. Και όλοι αυτοί συνέβαλλαν στο να γίνει ο ΕΛΑΣ η μόνη ένοπλη αντάρτικη οργάνωση με οργανωτική δομή τακτικού στρατού.
Και γι’ αυτό θεωρούμε θετικό, ότι σήμερα, συντηρητικοί και δεξιοί ακόμα πολιτικοί, βάζουν στην άκρη όσα ακολούθησαν μετά την απελευθέρωση με τον αδελφοκτόνο εμφύλιο που οι ξένοι μας επέβαλλαν και αναγνωρίζουν αυτήν την μεγαλειώδη αντιστασιακή εποποιΐα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και την συμβολή του στην γρηγορότερη Απελευθέρωση της χώρας μας από τις δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας.

Ο ΕΛΑΣ δημιουργήθηκε και πάλεψε για Απελευθέρωση, Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Σήμερα τόσο η Δημοκρατία όσο και η Κοινωνική Δικαιοσύνη δέχονται μια νέα επίθεση:
Με το αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο και μας γυρίζει 150 χρόνια πίσω. Με το αντιδημοκρατικό-καλπονοθευτικό-δημαρχοκεντρικό εκλογικό νομοσχέδιο για την ΤΑ. Με τα σχέδια για την ιδιωτική ασφάλιση, τα μέτρα υπέρ της ιδιωτική εκπαίδευσης, της ιδιωτικής υγείας. Με την καταστροφή της αρχαίας και νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Με την καταστροφή του περιβάλλοντος υπέρ των «εθνικών» εργολάβων των ΑΠΕ. Με μια πολιτική γενικά κατά του δημόσιου χώρου και τομέα, υπέρ των συμφερόντων των λίγων και κατά των πολλών.

Σήμερα χρειάζεται μια νέα αφύπνιση και ενωτική δράση των εργαζόμενων και της νεολαίας. Μια νέα Αντίσταση κατά της οπισθοδρόμησης, για μια νέα Νέα Ελλάδα της Προόδου, της Ισότητας, της Αλληλεγγύης και της Προκοπής για Όλες και Όλους.
Ζήτω το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ
Ζήτω ο Άρης Βελουχιώτης
Κάτω ο Φασισμός και ο Ναζισμός

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΜΑΪΟΥ 2021, 11.30 πμ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΒΑ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΗ
(Τηρούμε τα μέτρα προστασίας κατά του covid-19)

 

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
του Δήμου Μακρακώμης

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Εγκαίνια για το νέο γήπεδο μπάσκετ στο Γοργοπόταμο

  Ανακοίνωση – ενημέρωση από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ “Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ”   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *