Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Κύπρος: Τουλάχιστον 12 Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι στα Βαρώσια

Στη σκιά των εξελίξεων γύρω από το άνοιγμα των Βαρωσίων από την Τουρκία αποσιωπάται ο κίνδυνος να περάσει σε δεύτερη μοίρα τo πιο σημαντικό ανθρωπιστικό δράμα της κυπριακής τραγωδίας. Υπάρχουν τουλάχιστον 12 Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι, ενώ εξετάζεται και η περίπτωση να υπάρχουν και ομαδικοί τάφοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι στη διάθεση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), μέσα στη σφραγισμένη από τον τουρκικό στρατό περιοχή, τοποθετούνται οι εξαφανίσεις τουλάχιστον δώδεκα Ελληνοκύπριων αγνοουμένων του 1974. Πρόκειται για πολίτες, κυρίως ηλικιωμένους άντρες αλλά και γυναίκες, η τύχη των οποίων αγνοείται από τις 15 Αυγούστου 1974, οπότε δηλαδή ο τουρκικός στρατός μπήκε στην Αμμόχωστο.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο FACEBOOK

Τα τελευταία σημεία ζωής των ανθρώπων αυτών καταγράφονται στην περιοχή της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού και ως εκ τούτου, η έρευνα της ΔΕΑ για τον εντοπισμό των οστών τους κατευθύνεται στην περιοχή που κράτησε σφραγισμένη ο τουρκικός στρατός από τον Αύγουστο του 1974 μέχρι και το 2020 όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Τα στοιχεία της ΔΕΑ, η οποία λειτουργεί από τη δεκαετία του 1980 ως δικοινοτική τεχνική επιτροπή με τρεις εκπροσώπους, ένα από κάθε κοινότητα και το τρίτο μέλος εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, προκύπτουν τόσο από μαρτυρίες επιζώντων Ελληνοκυπρίων όσο και από τις καταγραφές που έγιναν από το σουηδικό απόσπασμα της UNFICYP, το οποίο το 1974 είχε ως τομέα ευθύνης την περιοχή της Αμμοχώστου.

Περισσότερα στο newsit.gr

 

Δείτε ΟΛΑ τα νέα του  FONOGRAFOS.NET στο GOOGLE NEWS

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Συνελήφθη αρχηγικό μέλος του «Ρουβίκωνα»

Το  αρχηγικό μέλος του «Ρουβίκωνα» συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου 18/5/2024 από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *