Ακολουθήστε μας στο facebook

Μια απόδραση στις Βρυξέλλες την περίοδο των γιορτών θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις

Βγαίνοντας από το αεροδρόμιο ο καιρός είναι μουντός και όσες μέρες και να παραμείνεις στις Βρυξέλλες θα διαπιστώσεις πως αυτό θα είναι το σκηνικό σου στην καρδιά του χειμώνα. Η ημέρα διαρκεί περίπου 5 ώρες, το κρύο είναι τσουχτερό, για αυτό θα αναζητήσεις τόσο ένα ζεστό ρόφημα σοκολάτας όσο και ζεστό γιορτινό κρασί στην υπέροχη υπαίθρια αγορά, που είναι σαν παραμύθι.

Οι Βρυξέλλες, από ένας μικρός αγροτικός οικισμός στον ποταμό Senne, κατάφεραν να γίνουν μια σημαντική πόλη-περιοχή της Ευρώπης, καθώς εκεί βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η περιφέρεια των Βρυξελλών βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της χώρας και αποτελεί μέρος τόσο της γαλλικής κοινότητας του Βελγίου όσο και της φλαμανδικής, με τα γαλλικά (κυρίως) και τα ολλανδικά να είναι οι κύριες γλώσσες που μιλάνε οι κάτοικοι. Φυσικά, με τα αγγλικά δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα για να συνεννοηθείς, άλλωστε είσαι στην καρδιά της Ευρώπης και θα το διαπιστώσεις από τη στιγμή που θα φτάσεις στην πόλη.

Οι Βρυξέλλες είναι γνωστές τόσο για τη γαστρονομία τους όσο και για την αρχιτεκτονική των κτιρίων, που παντρεύουν μοναδικά το χθες με το σήμερα. Κάνοντας μια βόλτα στην πόλη θα σε συντροφεύουν μυρωδιές από φρεσκοψημένες βάφλες, εντυπωσιακές βιτρίνες με σοκολατάκια, ενώ θα επιθυμείς να φωτογραφίσεις από τους μεσαιωνικούς πύργους μέχρι τα αστραφτερά μεταμοντέρνα οικοδομήματα που θα βρίσκονται στον δρόμο σου.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι πως τα Χριστούγεννα οι Βρυξέλλες είναι από τις πιο όμορφες πόλεις για να ζήσεις τη μαγεία των γιορτών και να περιπλανηθείς στα εντυπωσιακά Christmas markets. Η χριστουγεννιάτικη αγορά Winter Wonders, με την αστραφτερή ρόδα, θα σου δώσει την ευκαιρία να δεις την πόλη από ψηλά, η οποία είναι πιο όμορφη τώρα που έχει φορέσει τα γιορτινά της.

Τα παλαιά κτίρια παντρεύονται με τα μοντέρνα

Αξιοθέατα

Grand Place

Η επιβλητική πλατεία χτίστηκε τον 15ο αιώνα και θεωρείται από τις ωραιότερες του κόσμου. Μόλις φτάσετε εκεί, πραγματικά θα μαγευτείτε, έχοντας την αίσθηση πως βρίσκεστε σε σκηνικό περασμένων αιώνων. Η πλατεία Grand Place από το 1998 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο κόσμος συγκεντρώνεται στην κεντρική πλατεία όλες τις ώρες της ημέρας
Η πλατεία περιβάλλεται από κτίρια εκπληκτικής αρχιτεκτονικής, με μπαρόκ προσόψεις, διακοσμημένους θόλους και αετώματα και περίτεχνα πέτρινα αγάλματα. Στην πλατεία υπάρχουν 39 συντεχνιακά κτίρια όπου είχαν την έδρα τους οι εμπορικές συντεχνίες των Βρυξελλών. Στα κτίρια της Grand Place, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται το Δημαρχείο -καταλαμβάνει ολόκληρη τη νοτιοδυτική πλευρά της πλατείας, αποτελώντας το αρχιτεκτονικό αριστούργημα της πλατείας-, και ο «Οίκος του Βασιλιά», που πρωτοχτίστηκε το 1536. Πλέον έχει εγκατασταθεί σ’ αυτό το Μουσείο της Πόλης, όπου εκτίθενται πίνακες του 16ου αιώνα, ταπισερί, γκραβούρες και άλλα έργα τέχνης, καθώς και οι 400 φορεσιές του Manneken Pis, του θρυλικού αγαλματιδίου και συμβόλου των Βρυξελλών, που παριστάνει ένα αγοράκι που ουρεί σε μια λιμνούλα.

Στη μία πλευρά των κτιρίων βρίσκεται το «Άστρο», όπου υπάρχει το μπρούντζινο νεκρικό άγαλμα του Έβεραρντ Σερκλές, ο οποίος πέθανε υπερασπιζόμενος τις Βρυξέλλες τον 14ο αιώνα. Μάλιστα, κυριαρχεί η φήμη πως όποιος αγγίξει το μπράτσο του θα έχει καλοτυχία. Οπότε, μην απορήσεις γιατί όλοι οι επισκέπτες σχηματίζουν ουρά για να πιάσουν το μπρούντζινο αγαλματάκι.

Manneken Pis

Το σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το Manneken Pis (βρίσκεται πολύ κοντά στην Grand-Place), ένα μπρούντζινο άγαλμα ενός αγοριού που ουρεί και, ανάλογα την εποχή που θα πας, φοράει διαφορετική στολή. Αυτή την περίοδο φοράει τα γιορτινά του.

Το άγαλμα σχεδιάστηκε από τον Ζερόμ Ντυκενουά και τοποθετήθηκε στη θέση του το 1618 ή το 1619. Σήμερα, λόγω φθοράς, έχει αντικατασταθεί με ένα μπρούντζινο. Το άγαλμα έχει κλαπεί αρκετές φορές – το 1817 κλάπηκε ξανά από έναν φυλακισμένο και βρέθηκε σπασμένο, όπου τα κομμάτια χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του σημερινού αγάλματος.

Μια στάση στον Καθεδρικό Ναό αξίζει να την κάνετε, μόνο και μόνο για να δείτε από κοντά την εξαιρετική γοτθική αρχιτεκτονική της Βραβάντης. Οι οικοδομικές εργασίες του ναού ξεκίνησαν το 1226 και συνεχίστηκαν για περίπου 300 χρόνια.

Ωστόσο, το εσωτερικό του Καθεδρικού Ναού παραμένει το ίδιο εντυπωσιακό, με το κυριότερο αξιοθέατο να είναι το «Παράθυρο της Δευτέρας Παρουσίας» στο μπροστινό μέρος του ναού, με τα εκπληκτικά πολύχρωμα βιτρό που χρονολογούνται από το 1528, όπου εικονίζεται ο Χριστός να υποδέχεται τις ψυχές των νεκρών. Σε αυτόν τον ναό γίνονται οι στέψεις και όλες οι τελετουργίες της βασιλικής οικογένειας του Βελγίου.

www.iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Επίθεση Ρωσίας στην Οδησσό – Τεράστιες ζημιές στο «κάστρο του Χάρι Πότερ» [ΒΙΝΤΕΟ]

Η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση με πυραύλους στην Οδησσό Στις φλόγες τυλίχθηκε το εμβληματικό κάστρο της …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *