Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Τα έργα «βιτρίνας» και η περιβαλλοντική μόλυνση στον Δήμο Διονύσου

Μια υπόθεση που αφορά περιβαλλοντική μόλυνση στην περιοχή του Διονύσου αλλά και τεράστια αδιαφορία σε έργο αγωγού λυμάτων, με υπαίτιους στελέχη του Δήμου και τις τεχνικές του υπηρεσίες, φέρνει στη δημοσιότητα η «Ζούγκλα».

Όλα άρχισαν τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου του 2023 , όταν στην οδό Ευμένους κάτοικοι διαπίστωσαν πως από έναν αγωγό λυμάτων έρρεαν ανεξέλεγκτα αστικά απόβλητα. Η δυσοσμία στην περιοχή ήταν τόσο μεγάλη με αποτέλεσμα να ανησυχήσει τους πολίτες οι οποίοι απευθύνθηκαν αμέσως στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για να λυθεί το πρόβλημα.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «Ζούγκλας», ο Δήμος Διονύσου στη συγκεκριμένη περιοχή που υπάρχει το πρόβλημα, έχει δώσει εντολή οι κατοικίες να συνδεθούν με τον συγκεκριμένο αγωγό. Την εντολή αυτή την έχει δώσει εκ μέρους του δημάρχου η κα. Νίκα από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί το έργο!

(Στο παρακάτω βίντεο φαίνονται τα λύματα που βγαίνουν από το καπάκι του αγωγού για τον οποίο έχει δοθεί εντολή από την κα Νίκα να χρησιμοποιηθεί χωρίς να έχει παραδοθεί το έργο)

Αν και μέχρι σήμερα δεν έχουν συνδεθεί όλες οι οικίες αλλά κάποιες, τουλάχιστον τους τελευταίους 7 μήνες εντός του αγωγού χύνονται λύματα.

Κάτοικος της περιοχής όπως ανέφερε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, επικοινώνησε με την κα Δήμητρα Νίκα, υπάλληλο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου προκειμένου να διαμαρτυρηθεί και να ενημερώσει για το πρόβλημα με τη διαρροή των λυμάτων. Η υπάλληλος από την πλευρά της ενημέρωσε πως ο αγωγός είναι μια χαρά και πως μπορούν όλοι να συνδεθούν.

Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στο σημείο που παρουσιάζεται το πρόβλημα με τον αγωγό, ήρθε αποφρακτικό το οποίο έστειλε ο ανάδοχος του έργου σε συνεργασία με τον Δήμο. Παρ’ όλα αυτά, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, δεν μπόρεσε να διορθώσει το πρόβλημα με τα λύματα να συνεχίζουν να ρέουν στον δρόμο και τη δυσοσμία να είναι ανυπόφορη.

(Στο παρακάτω φαίνεται ότι μετά την απομάκρυνση των λυμάτων από βυτιοφόρο, οι σωλήνες του αγωγού ήταν κλειστοί με καπάκι το οποίο αναγκάστηκαν να σπάσουν οι άνθρωποι του έργου για να αποφορτιστεί ο αγωγός)

Την επόμενη ημέρα, δηλαδή την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, το σημείο προσέγγισαν εκ νέου ένα βυτιοφόρο και ένα ειδικό αποφρακτικό προκειμένου να διορθώσουν το πρόβλημα. Τελικά μάζεψαν τα λύματα αλλά καθαρίζοντας τον αγωγό αποκαλύφθηκε το μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα και το κατασκευαστικό πρόβλημα.

(Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται κομμάτι του αγωγού το οποίο είναι ελεύθερο με τοποθετημένους κανονικά τους σωλήνες των λυμάτων και χωρίς τάπες) !

Σύμφωνα με μαρτυρία πολίτη ο οποίος ήταν παρών στην επιχείρηση καθαρισμού και μίλησε στο «Ζούγκλα», διαπιστώθηκε από τα συνεργεία ότι ο αγωγός ήταν βουλωμένος με την τάπα από την κατασκευή του. Έτσι λοιπόν αναγκάστηκαν και έσπασαν την τάπα για να μπορέσει ο αγωγός να αποφορτιστεί!

Όπως επίσης επικαλείται στη «Ζούγκλα» ο αυτόπτης μάρτυρας, οι τεχνικοί που έλυσαν προσωρινά το πρόβλημα του είπαν πως «δεν έχει γίνει σωστή κατασκευή στον αγωγό με αποτέλεσμα να εισρέει χώμα και να τον βουλώνει».

(Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται καθαρά η καταστροφή που έχει υποστεί ο δρόμος πάνω από τον αγωγό εξαιτίας της αδιαφορίας των υπευθύνων)

«Η τάπα του αγωγού ήταν κλεισμένη. Την είδα. Ήταν μπροστά αυτοί που έκαναν την απόφραξη και ένας υπεύθυνος του έργου. Όπως μου είπε ο άνθρωπος του έργου, “δώσαμε το οκ για τον αγωγό και δεν ελέγξαμε εάν βγάλαμε τις τάπες.”», αποκαλύπτει ο μάρτυρας και προσθέτει:

«Φανταστείτε πήραν ένα ξύλο και χτύπαγαν την τάπα πάνω στον σωλήνα και έφυγε η τάπα μόνη της. Δηλαδή η σωλήνα έφτυσε την τάπα και η τάπα έμεινε μέσα. Μετά άδειασαν ό,τι είχε ρουφήξει το βυτίο πάλι μέσα στον αγωγό για να δει ότι τα λύματα ρέουν. Και ανοίξαμε κι άλλο φρεάτιο πιο πέρα. Μου είπε ο άνθρωπος του έργου ότι δεν έχει γίνει σωστή δουλειά. Όπως ανέφεραν έπρεπε να μπει τσιμέντο για να μην βουλώνει ο υπόγειος αγωγός με το χώμα».

Κι εδώ αρχίζουν λοιπόν τα σοβαρά ερωτήματα για τον Δήμο Διονύσου και τις τεχνικές του υπηρεσίες:

Καταρχάς η εκροή λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή αλλά και υπογείως αποτελεί μια μεγάλη περιβαλλοντική μόλυνση η οποία ακόμα δεν έχει υπολογιστεί. Αυτό που διαπιστώνεται είναι πως τα λύματα απορροφούνται τουλάχιστον εδώ και 7 μήνες από τον υδροφόρο ορίζοντα.
Εάν λοιπόν εκεί έχει γίνει έργο και έχει παραληφθεί από τον Δήμο, πώς είναι δυνατόν να μην έχει ελεγχθεί ;
Πως είναι δυνατόν ο Δήμος διαμέσου της κας Νίκα να λέει στους κατοίκους να συνδεθούν με τον αγωγό, ενώ ο αγωγός ήταν βουλωμένος με την τάπα από την κατασκευή ;
Ποιος έδωσε εντολή να συνδεθούν οι κάτοικοι με αυτόν τον αγωγό ο οποίος όπως προέκυψε δεν είναι έτοιμος για χρήση ;
Έλεγξε ο Δήμος ότι ο αγωγός δουλεύει ;
Τι απαντούν οι αρμόδιοι

Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με ανώτατο παράγοντα του Δήμου Διονύσου ο οποίος παραδέχθηκε πως όντως στον συγκεκριμένο αγωγό υπάρχει πρόβλημα και πως το έργο δεν έχει ακόμα παραληφθεί. «Το έργο ελέγχεται και παρουσιάζει κάποια προβλήματα», λέει, και προσθέτει: «Το έργο ήταν προβληματικό και έχει πάρει παρατάσεις όσον αφορά την παράδοσή του. Αρμόδια υπηρεσία για τον έλεγχο και την τελική παράδοση σε αυτόν τον αγωγό είναι η ΕΥΔΑΠ και στη συνέχεια η εποπτική διαδικασία πριν την παράδοση προς λειτουργία. Είναι ένα πολύπαθο έργο που κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει. Ξέρω γενικότερα πως η ΕΥΔΑΠ ελέγχει τα σημεία με κάμερα αλλά στο συγκεκριμένο σημείο μπορεί να μην έχει γίνει ακόμα».

Από την πλευρά της η κα Νίκα αρνήθηκε αρχικά να δώσει στους ρεπόρτερ της «Ζούγκλας» οποιαδήποτε πληροφορία και μας συνέστησε να κάνουμε αίτηση προκειμένου να μάθουμε εάν η ΕΥΔΑΠ και ο Δήμος έχουν ελέγξει το έργο πριν το παραδώσουν. Δηλαδή δεν ενδιαφέρθηκε καν για το πρόβλημα προκειμένου να λυθεί άμεσα αλλά λειτούργησε γραφειοκρατικά προφανώς θέλοντας να αποφύγει τις ευθύνες που της αναλογούν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, Στέφανος Κριεμάδης ο οποίος δεν απάντησε ποτέ σε τηλεφωνήματα των ρεπόρτερ της «Ζούγκλας». Προφανώς ο κος Κριεμάδης είχε ενημερωθεί για το πρόβλημα και προτίμησε να μην κάνει κάποιες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας για να μην εκτεθεί. Βέβαια παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα για ποιο λόγο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δεν θέλει να τοποθετηθεί για το θέμα. Τι έχει να κρύψει ο κος Κριεμάδης που δεν δέχεται να απαντήσει σε ερωτήματα των δημοσιογράφων ;

Ο δρόμος πάνω από τον αγωγό υπέστη τελικά καθίζηση

Σαν να μην έφταναν λοιπόν όλα τα παραπάνω, κι ενώ ο χρόνος περνάει χωρίς να γίνεται καμία ενέργεια από την πλευρά του Δήμου Διονύσου, νέο βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας και έχει τραβηχτεί στις 13 Μαρτίου, δείχνει πως ο δρόμος πάνω από τον συγκεκριμένο αγωγό έχει υποστεί και καθίζηση.

Τα πράγματα λοιπόν αντί να καλυτερεύουν φαίνεται πως χειροτερεύουν με τους πολίτες της περιοχής ακόμα να προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους και με τις υπηρεσίες του Δήμου να «σφυρίζουν» αδιάφορα. Κι όλα αυτά λίγους μήνες πριν τις εκλογές.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως σε δεύτερη επικοινωνία που είχε η «Ζούγκλα» στις 14 Μαρτίου με την κα. Νίκα, η ίδια ανέφερε πως «ο αγωγός δεν έχει παραδοθεί ως έργο και πως δεν γνωρίζει εάν η ΕΥΔΑΠ έχει κάνει κάποιον έλεγχο».

Τώρα βέβαια έχει έρθει η σειρά της εισαγγελίας Περιβάλλοντος και όπως φαίνεται θα έχει πολύ δουλειά το επόμενο διάστημα.

zougla.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Η Μεγάλη Δευτέρα στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας [ΒΙΝΤΕΟ]

Στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παρνασσού, στην Αγία Μαρίνα Λοκρίδος, στις παρυφές του Παρνασσού …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *