Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Τοποθετήσεις από την Λαϊκή Συσπείρωση Λοκρών στα θέματα του Δ.Σ.

Η ανακοίνωση από την Λαϊκή Συσπείρωση Λοκρών:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο Δημ. Συμβούλιο στις 26/05/2021 ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν στην συνεδρίαση, ήταν η εγκατάσταση δύο νέων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 33ΜW και 15ΜW στις θέσεις «Βουλγάρα» και «Υψηλή Ράχη» του Δήμου Λοκρών. Ο Δήμαρχος εισηγήθηκε το σχέδιο ενός ψηφίσματος στο οποίο έκφραζε «την ανησυχία και την αντιθεσή του στην αλόγιστη αδειοδότηση και εγκατάσταση αιολικών πάρκων».

Ως Λαϊκή Συσπείρωση τοποθετηθήκαμε στην πρόταση του συγκεκριμένου ψηφίσματος ως εξής.
Το ψήφισμα που εισηγείται ο Δήμαρχος είναι βαθειά υποκριτικό, εμπαίζει και παραπλανά το Δημοτικό Συμβούλιο και το λαό του Δήμου μας. Ο Δήμαρχος από την μια δηλώνει τη δέσμευση να πορευθεί ο Δήμος Λοκρών, με βάση τις κατευθυντήριες αρχές του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου, στο οποίο προβλέπεται ότι και ο Δήμος Λοκρών αποτελεί πεδίο ανάπτυξης ενεργειακών μονάδων ΑΠΕ, από την άλλη επισημαίνει την αδιαπραγμάτευτη θέση του, ότι για την αδειοδότηση αιολικών πάρκων πρέπει να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτή εκφράζεται από τα Συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού και σε κάθε περίπτωση να εφαρμόζεται πλήρως το γράμμα, αλλά και το πνεύμα της κείμενης νομοθεσίας (χωροταξικής περιβαλλοντικής κ.λπ.).

Εδώ πραγματικά η υποκρισία περισσεύει, γιατί ο Δήμαρχος γνώριζε πριν ακόμα εκλεγεί τι προβλέπει ο χωροταξικός σχεδιασμός του 2008 για τον Δήμο Λοκρών, όπως και το γεγονός ότι η νομοθεσία που ευαγγελίζεται ο Δήμαρχος το μόνο που κάνει είναι να παρέχει διευκολύνσεις στα επενδυτικά κεφάλαια και όχι να ακούει τις τοπικές κοινωνίες. Άλλωστε αυτά τα είχε παραδεχτεί ο ίδιος στο Κοινοτικό Συμβούλιο του Μαρτίνου, με την υπόδειξη ότι όποιος εμποδίσει την εγκατάσταση της ανεμογεννήτριας απέναντι από το Μαρτίνο, το σίγουρο είναι ότι θα αντιμετωπίσει τον νόμο.
Οι κατευθύντήριες αρχές του Χωροταξικού Πλαισίου που το ψήφισμα του Δημάρχου δηλώνει δέσμευση, πραγματοποιούνται με βάση τις οδηγίες της Ε.Ε. και τους νόμους όλων των κυβερνήσεων (Ν.Δ.,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ), με γνώμονα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις ενεργειακές ανάγκες του λαού και του τόπου μας. Με το ψήφισμα αυτό ο Δήμαρχος προσπαθεί να επιδράσει στην συνείδηση των συμπολιτών μας και ειδικά των νέων ανθρώπων που έχουν περιβαλλοντικές ευαισθησίες για να καλύψει τα νώτα του, όταν ο λαός του τόπου μας διαπιστώσει την καταστροφή, στην οποία θα έχει βάλει πλάτη και η Δημοτική Αρχή. Πρέπει να γνωρίζουν οι Δημ. Σύμβουλοι και οι συμπολίτες μας ότι για την λειτουργία των αιολικών πάρκων που ήδη έχουν αδειοδοτηθεί θα εκχερσωθούν 26.587 στρ ορεινής και ημιορεινής έκτασης, για την εγκατάσταση πάνω από 100 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 239,16ΜW.

Με το συγκεκριμένο ψήφισμα αποσιωπάται το γεγονός πως έτσι παραδίδεται η ενέργεια, που είναι βασικό και αναγκαίο κοινωνικό αγαθό, στην κερδοσκοπική δραστηριότητα των κεφαλαιοκρατών….Πως παραδίδεται η παραγωγή και η εμπορία της στην εκμεταλλευτική διαδικασία του βάρβαρου συστήματος που ζούμε, με τις λαϊκές – εργατικές οικογένειες να ακριβοπληρώνουν και να στερούνται το ρεύμα. Αποσιωπάται το γεγονός ότι εκτάσεις γης αλλάζουν χρήση, ενώ στην συζήτηση για την προστασία του περιβάλλοντος, αποκρύπτουν σκόπιμα και σε αυτό το ζήτημα, πως, τίποτε δεν εμποδίζει όποιον έχει κεφάλαια και εξουσία να παρακάμπτει ή να διαμορφώνει τους όρους προστασίας του, σύμφωνα με τα συμφέροντα του, αξιοποιώντας κυβέρνηση πολιτικές δυνάμεις και τοπικούς παράγοντες.

Με βάση όλα αυτά και την σταθερή πολιτική μας θέση καταθέσαμε δικό μας ψήφισμα που έχει ως εξής
Η εγκατάσταση των νέων αιολικών πάρκων που γίνεται στην περιοχή μας δεν γίνεται στο πλαίσιο των ενεργειακών αναγκών του λαού. Το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η περιοχή γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο κλάδο της ενέργειας, στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας με σημαντικές συνέπειες για το περιβάλλον της περιοχής.Γι αυτό πιστεύουμε ότι ο αγώνας για να μην προχωρήσουν τα σχέδια αυτά πρέπει να στρέφεται συνολικά ενάντια στην απελευθέρωση δηλαδή την ιδιωτικοποίηση τηςενέργειας .

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
1. Κατάργηση του λεγόμενου πράσινου τέλους που πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών ρεύματος
2. Μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος .
3. Καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.
4. Συνθήκες εργασίας που να διασφαλίζουν την ασφάλεια των εργαζομένων, την τήρηση του 8ώρου και της πενθήμερης εργασίας.
5. Μέτρα για την προστασία της περιοχής και την απρόσκοπτη πρόσβαση των επισκεπτών.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Λοκρών όλο το προηγούμενο διάστημα στα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια, αλλά και σε συσκέψεις κατοίκων και φορέων της περιοχής, ενημέρωνε για τις εξελείξεις στην ενέργεια και καλούσε το λαό να αντιπαλέψει τα σχέδια που προβλέπονται για τον τόπο μας, όταν άλλοι προσπαθούσαν να κάμψουν τις όποιες αντιδράσεις προβάλλοντας τα «αντισταθμιστικά οφέλη».Στον δύσκολο δρόμο αυτό με όλες μας τις δυνάμεις θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να παραδώσουμε ένα φωτεινό μέλλον και έναν καλύτερο τόπο στις επόμενες γενιές.

Απαιτούμε εδώ και τώρα: Να σταματήσει κάθε διαδικασία υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων.

Καλούμε τους μαζικούς φορείς, τα εργατικά σωματεία, τους αγροτικούς Συλλόγους, τα πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία , τους κατοίκους συνολικά της περιοχής, να πούμε συλλογικά ένα βροντερό ΟΧΙ στα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια , ώστε ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ το επιχειρούμενο έγκλημα εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά της περιοχής μας

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΛΟΚΡΩΝ
ΘΩΜΑΣ ΚΑΡΑΤΡΑΝΤΟΣ- ΧΡΙΣΤΟΣ ΛΥΓΔΗΣ

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Η ΔΕΥΑ Λαμίας παρατείνει την ημερομηνία για ρύθμιση οφειλών

Ενημέρωση – δελτίο τύπου από την ΔΕΥΑ Λαμίας   “Παρατείνεται έως τις 24 Μαΐου 2024 …

Ένα σχόλιο

  1. Αταλαντιναίος

    Ορθα είναι αυτά που λέτε, αλλά με “ξύλινο λόγο”, όπως του Δημάρχου. Εάν όντως θέλετε μα μη γίνουν Αιολικά πάρκα στη περιοχή μας, να μας πείτε: 1ον τους λόγους που δεν τα θέλετε βάση ανάλογων μελετών (που υπάρχουν στο internet), 2ον: ποιά εναλλακτική “καθαρή” μορφή ενέργειας προτείνεται εσείς για το τόπο μας και 3ον: ποια η ανταποδοτικότητα που θα έχει ο κάθε συμπολίτης μου, σε ποιότητα ζωής καθώς και σε χρήματα?
    Ξεχάστε τις πολιτικές σας ίντριγκες λοιπόν και μιλήστε απλά, κατανοητά και με στοιχεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *