Η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θα καλωσορίσουμε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Καλώς ήρθατε κ. Πρόεδρε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλώς σας βρήκα, κυρία Κοσιώνη.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κι ευχαριστώ που είστε εδώ την επομένη της παρουσίασης ή της εκ νέου παρουσίασης του προγράμματός σας, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από αυτό, γιατί αναρωτήθηκα ότι έμαθα ότι θα κάνετε αυτή την εκδήλωση. Γιατί την κάνετε; Γιατί ξαναπαρουσιάζετε το πρόγραμμά σας; Ή μήπως έχει αλλάξει κάτι σε αυτό;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, δεν έχει αλλάξει, είναι το ίδιο πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα το οποίο έχει σαν στόχο και σαν όραμα το 2027, σε τέσσερα χρόνια η χώρα να είναι μια χώρα ευημερίας, δικαιοσύνης, ισότητας και δημοκρατίας, με κοστολογημένους στόχους. Αλλά το παρουσιάζουμε εκ νέου, κάνουμε επαναπροώθηση, επανατοποθέτηση προϊόντος, που λένε με εμπορικούς όρους, ακριβώς διότι δεν καταφέραμε -και αυτό ήταν ένα από τα θέματα της δικής μας αυτοκριτικής- στην προηγούμενη περίοδο να επικοινωνήσουμε με τους καλύτερους όρους τις θέσεις και τις προτάσεις μας στον ελληνικό λαό και στους πολίτες που τους αφορούν. Νομίζω ότι ήταν ένα έλλειμμα συνολικό στην προηγούμενη εκλογική περίοδο. Η συζήτηση δεν έγινε πάνω στα προγράμματα και στις θέσεις των κομμάτων για το αύριο, για την επόμενη μέρα, έγινε κυρίως για το χθες.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Έγινε κυρίως στην απλή αναλογική και ως προς το πώς θα μπορούσατε εν πάση περιπτώσει να συνεννοηθείτε όσοι δεν είχατε προοπτικές αυτοδυναμίας στο θέμα του σχηματισμού μιας κυβέρνησης.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αλήθεια είναι αυτό. Και νομίζω ότι μας στοίχισε πάρα πολύ. Και θέλω να είμαι ειλικρινής χωρίς να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Η απλή αναλογική λειτούργησε ουσιαστικά σε μια προοπτική κατακερματισμού των δυνάμεων που θα μπορούσαν να συνεργαστούν, προκειμένου να διαμορφώσουν κυβέρνηση.
Εμείς στηρίξαμε την επιλογή που κάναμε το 2016. Τα κόμματα του προοδευτικού χώρου την απέρριψαν. Την απέρριπταν καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και αυτό νομίζω συνέτεινε καθοριστικά στο να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Η Νέα Δημοκρατία είχε μια σαφή θέση, την απέρριπτε και ήθελε αυτοδυναμία. Εμείς μιλάγαμε για την ανάγκη συνεργασίας. Άρα λοιπόν αυτή η στάση και αυτή η θέση των υπολοίπων δυνάμεων ακύρωσε μια στρατηγική επιλογή. Και μπορώ σήμερα να σας πω: mea culpa. Η απλή αναλογική ήταν ένα όραμα, αν θέλετε, το οποίο δεν περπάτησε, δεν μπόρεσε να περπατήσει.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Το παίρνετε πάνω σας προσωπικά αυτό; Ή πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ένα συλλογικό mea culpa;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ έχω την ευθύνη, οι ηγέτες έχουν πάντοτε την ευθύνη για τις συλλογικές αποφάσεις. Κι εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ πίσω από την ευθύνη. Την ανέλαβα και νομίζω ότι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα φάση με πολύ μεγάλες δυσκολίες για μας. Αλλά δίνουμε έναν αγώνα, γνωρίζοντας ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αυτή που έχουμε σε 17 μέρες, γίνεται μ’ έναν διαφορετικό εκλογικό νόμο. Έναν εκλογικό νόμο ενισχυμένης αναλογικής.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τώρα, λοιπόν, πάτε σε μια νέα εκλογική κούρσα, ακριβώς μ’ ένα νέο εκλογικό σύστημα. Και το ερώτημα είναι αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να θεραπεύσει αυτή την πολύ μεγάλη πληγή, 20 μονάδες. Είναι μια σκληρή ήττα. Είναι μια οδυνηρή ήττα, το είπατε και μόνος σας. Μπορείτε να κάνετε ρελάνς; Δηλαδή, πιστεύετε πραγματικά ότι μπορείτε μέσα από μια πρόταση κυβερνησιμότητας ουσιαστικά που προσπαθείτε να κάνετε τώρα, να κερδίσετε, να γίνετε πρώτη δύναμη;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι κόμμα εξουσίας. Ούτε κόμμα διαμαρτυρίας θα γίνει ούτε συμπληρωματική δύναμη…
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν ήταν, έγινε μετά κόμμα εξουσίας.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ήταν το τελευταίο διάστημα από το 2012 και μετά, είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας. Ούτε κόμμα συμπληρωματικό σε άλλες κυβερνήσεις των πολιτικών μας αντιπάλων, συγκυβερνήσεις της Δεξιάς όπως είναι το ΠΑΣΟΚ από το 2012 και μετά, ούτε κόμμα διαμαρτυρίας. Άρα λοιπόν ένα κακό αποτέλεσμα δε μας πτοεί να διεκδικούμε το αυτονόητο για ένα κόμμα εξουσίας, να κατέλθει στην εκλογική αναμέτρηση με στόχο τη νίκη.
Δεν πετάω στα σύννεφα, γνωρίζω ότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Η πλήρης ανατροπή των συσχετισμών είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Θα δώσουμε τη μάχη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για να το πετύχουμε. Από ‘κει και πέρα θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο να δούμε και την επόμενη μέρα, πώς θα διαμορφωθεί. Και δεν είναι μόνο για την κοινωνία αναγκαίο, θα έλεγα, να υπάρχει ένας ισχυρός πόλος και να μην υπάρχει μια παντοδύναμη κυβέρνηση. Είναι και για τη Δημοκρατία σημαντικό. Είναι για την υγεία της Δημοκρατίας. Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, σημαίνει ισχυρή κοινωνία αλλά και υγιής Δημοκρατία. Σημαίνει σταθερότητα στο πολιτικό σύστημα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σύμφωνοι και νομίζω ότι δεν θα διαφωνήσει κανείς σε αυτό…
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι ούτε οι συντηρητικοί πολίτες θα διαφωνήσουν.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πράγματι. Ξέρετε, γι` αυτό δεν φταίει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αναμφίβολα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτή είναι ευθύνη του κάθε κόμματος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην αντιπολίτευση ξεχωριστά.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα δεν μίλησα για την ευθύνη του κ. Μητσοτάκη ως προς αυτό.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θέλω να πω ότι είναι και δική σας ευθύνη να ανασυγκροτήσετε το δικό σας κόμμα, να ανασυγκροτήσετε τον δικό σας χώρο.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με ρωτήσατε για τους στόχους μας. Και σας είπα ότι ο στόχος μας είναι να επιχειρήσουμε να δώσουμε τη μάχη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα τέτοιο που δεν θα αφήνει ανεξέλεγκτη και παντοδύναμη μια πολιτική δύναμη, όποια και αν είναι αυτή, διότι αυτό δεν είναι καλό ούτε για την κοινωνία αλλά ούτε και για τη Δημοκρατία, ούτε για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πάμε να δούμε όμως με ποιον τρόπο; Για παράδειγμα, θα επανέλθω στη χθεσινή σας εκδήλωση. Είδα πάνω στη σκηνή, on stage που λέμε, μαζί μ’ εσάς, και τα νέα στελέχη που έχετε βγάλει τώρα μπροστά. Τι σηματοδοτεί αυτό; Ότι αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ; Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ από δω και πέρα; Η παλιά φρουρά, θα τολμήσω να πω και τα “βαρίδια”, που ενδεχομένως να σας πλήγωσαν και στην ανάλυση που θα κάνετε, δεν ξέρω αν κάνατε αυτή την ανάλυση αλλά όταν μιλήσατε για συμπεριφορές, δημόσιες συμπεριφορές που ήταν λάθος, φαντάζομαι το περιλαμβάνετε και αυτό στην ανάλυσή σας, της ήττας. Τι θα γίνει μ’ αυτούς; Έχουν χώρο στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Κοσιώνη, ταμείο συλλογικό θα κάνουμε στις 26 Ιουνίου. Τούτη την ώρα εμείς αυτό που θέλουμε να δείξουμε και να αποδείξουμε στην ελληνική κοινωνία και στον ελληνικό λαό, είναι ότι καταλάβαμε, ότι πήραμε το μήνυμα. Ήταν ηχηρό το μήνυμα των εκλογών και το λάβαμε. Και αλλάζουμε, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε εν κινήσει, διότι είναι μικρός ο χρόνος μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, κατά την άποψή μου η συνεισφορά, η ατομική συνεισφορά του κάθε προσώπου δεν κρίνεται από την ηλικία, από το αν είναι νέος ή γέρος. Κρίνεται από τις δυνατότητες που έχει, τη σοβαρότητά του, τη συμβολή του στον κοινό αγώνα. Θα κριθούμε όμως όλοι και συλλογικά και ατομικά στις 26 του μήνα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Όταν λέτε «όλοι»;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όλοι θα κριθούμε.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κι εσείς ο ίδιος;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς. Δίνουμε μια μάχη αυτή την ώρα για να έχουμε το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα, θέλουμε αυτή η εκλογική αναμέτρηση να έχει ως επίκεντρο, τα προγράμματα, τις θέσεις μας, Είναι μια κρίσιμη αναμέτρηση διότι είναι η τελική και είναι αυτή που θα κρίνει ποιο κόμμα θα κυβερνήσει και με ποιο πρόγραμμα τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Κι εγώ θεωρώ ότι τα δύο αντιπαρατιθέμενα προγράμματα, οι δυο εναλλακτικές προτάσεις εξουσίας είναι αυτή της Νέας Δημοκρατίας και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Γιατί, αυτή του ΠΑΣΟΚ δεν την αναγνωρίζετε ως εναλλακτική πρόταση;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Απ’ τη μια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία με πρόταση εξουσίας, από την άλλη είναι το ΚΚΕ που δεν ενδιαφέρεται για εξουσία και από την άλλη είναι το ΚΙΝΑΛ που θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ που θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν νομίζω ότι αφορά την ελληνική κοινωνία.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, θα σας εξηγήσω.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Γιατί εδώ υπάρχει ένα θέμα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας εξηγήσω: Το ΠΑΣΟΚ από το 2012 και μετά αποφάσισε να μετατραπεί από κόμμα εξουσίας και πυλώνας της Κεντροαριστεράς σε συμπληρωματική δύναμη της Δεξιάς. Το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Ανδρουλάκης τότε δεν ήταν ένα παιδί, ήταν Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.
Το 2012 αποφάσισε να στηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά και συμμετείχε στην κυβέρνηση Σαμαρά μέχρι το 2015. Κι επειδή η ιστορία δεν ξεκίνησε σ’ αυτόν τον τόπο το ’15, θυμόμαστε τι έγινε και πιο πριν: από το 2012 ως το ’15 είχαμε τις πιο σκληρές μνημονιακές αποφάσεις, περικοπές συντάξεων, κατάργηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων. Προφανώς στα πλαίσια μιας αυστηρής επιτροπείας από την πλευρά της τρόικας.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ήταν και άνθρωποι σ’ αυτή την κυβέρνηση που είναι στο κόμμα σήμερα πάντως, όπως ο πρώην Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, γι` αυτό φύγανε. Η επιλογή λοιπόν του ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή να στηρίξει τον κ. Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία, ήταν μια επιλογή που του στοίχισε. Και από κόμμα εξουσίας, έγινε ένα κόμμα που έφτασε μέχρι το 6%. Είχε μια ευκαιρία οι κ. Ανδρουλάκης να βάλει μια διαχωριστική γραμμή σ’ αυτή την πορεία. Και είχε την ευκαιρία υιοθετώντας μια πρόταση συζήτησης, προγραμματικής σύγκλισης με τον βασικό πυλώνα του προοδευτικού χώρου που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εδώ και μια δεκαετία-δωδεκαετία, για να δούμε με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να συγκροτήσουμε μια προοδευτική κυβέρνηση απέναντι στη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Το αρνήθηκε καθ’ όλη την περίοδο την προεκλογική, ουσιαστικά μίλαγε για διμέτωπο, αλλά είχε μονομέτωπο. Μονομέτωπο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ανασύρατε τα γεγονότα εκείνης της εποχής και χρεώσατε στο ΠΑΣΟΚ τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία την οποία μπορούν να πουν και σήμερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι την πληρώσαμε στο τέλος τέλος.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάμε λοιπόν στο σήμερα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Βεβαίως, η κυρίαρχη επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ είναι ότι «εμείς βάλαμε πλάτη για να σωθεί η χώρα». Αλλά θα σας αντιτείνει κιόλας κάποιος, «λέτε για εμάς που συνεργαστήκαμε με τη Νέα Δημοκρατία για να σώσουμε τη χώρα, και δεν κοιτάτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη που συνεργαστήκατε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Πάνο Καμένο, ένα κόμμα πέραν της Κεντροδεξιάς, ενώ θα είχατε την επιλογή να πάτε και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις εκείνη την εποχή.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Κοσιώνη, ξεκίνησα την ανάλυσή μου λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί σήμερα κόμμα εξουσίας. Kαι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε βεβαίως με τους ΑΝΕΛ, αλλά ως η βασική δύναμη εξουσίας, ως κόμμα εξουσίας, όχι ως συμπλήρωμα. Όχι ως συμπληρωματική δύναμη σ’ έναν δεξιόστροφο σχεδιασμό. Έχει πολύ μεγάλη διαφορά.
Ερχόμαστε λοιπόν στο σήμερα. Και το σήμερα ποιο είναι; Ότι ο κ. Ανδρουλάκης πανηγυρίζει, λες και ήταν πρώτο κόμμα στις εκλογές του 21ης του Μάη, που δεν κατάφερε να πάρει 3 μονάδες, σε μια εκλογή απλής αναλογικής, όπου μάλιστα ο βασικός πολιτικός αντίπαλος που θα έπρεπε να είναι -δεν ξέρω αν είναι- η Νέα Δημοκρατία, πέτυχε μια ιστορική νίκη. Εμείς όχι μόνο δεν πανηγυρίζουμε, αλλά είμαστε βαθιά προβληματισμένοι γι` αυτό. Και λέμε ότι στόχος μας βασικός και μέτωπό μας βασικό…
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Βέβαια εσείς καταγράψατε τρομερές απώλειες και το ΠΑΣΟΚ από την άλλη κατέγραψε μια άνοδο σε σχέση με την εκλογική δύναμη που είχε το 2019.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει, αλλά τι να κάνουμε όμως; Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και παραμένει το κόμμα εξουσίας που θα διεκδικήσει σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση να αντιπαρατεθεί με τη Νέα Δημοκρατία. Δεν έχει μέτωπο το ΚΙΝΑΛ, το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, δεν μας ενδιαφέρει. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Γι` αυτό λέω ότι είναι το μοναδικό κόμμα που έχει ένα σχέδιο εναλλακτικής διακυβέρνησης…
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν σας ενδιαφέρει, δεν έχετε μέτωπο τον κ. Ανδρουλάκη, αλλά λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα, ουσιαστικά, συμπλήρωμα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι να πω; Λέω την άποψή μου. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχω μέτωπο. Η πολιτική μου αντιπαράθεση η βασική είναι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η πολιτική μου αντιπαράθεση η βασική, κ. Κοσιώνη, είναι ότι τέσσερα χρόνια τώρα ο κ. Μητσοτάκης έχει απαξιώσει το ΕΣΥ. Η βασική μου αντιπαράθεση είναι ότι τέσσερα χρόνια τώρα τα νοικοκυριά δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα και το εισόδημά τους συρρικνώνεται.
Και η εναλλακτική μας πρόταση, που παρουσιάσαμε χτες -μη μείνουμε μονάχα στα πρόσωπα που την παρουσίασαν- έχει κάποιους άξονες, έχει κάποιες ιδέες, κάποιες προγραμματικές βάσεις για το πώς θα πάμε σε μια διαφορετική πορεία.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σύμφωνοι. Πριν πάμε σ’ αυτό, για να κλείσουμε το θέμα του ΠΑΣΟΚ. Είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι ο Ανδρουλάκης είναι Τσίπρας με γραβάτα. Θέλω να μου το σχολιάσετε αυτό. Δηλαδή αν βάλετε γραβάτα και κοιτάξετε στον καθρέφτη, αν πιστεύετε ότι μοιάζετε με τον κ. Ανδρουλάκη.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να είναι πολύ ευτυχής που και στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση αλλά και σήμερα έχει απέναντί του και τον κ. Ανδρουλάκη. Και το λέω αυτό με απόλυτη επίγνωση του τι λέω. Διότι στην πρώτη αναμέτρηση ουσιαστικά έκαψε την προοπτική της απλής αναλογικής. Και μάλιστα με μονομέτωπο ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και με διαρκή αναφορά ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη.
Αυτή η στάση, δηλαδή το να αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία και όχι με τον όμορο πολιτικό του χώρο, να φτιαχτεί μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας…
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν νομίζω ότι το άφησε ανοιχτό, νομίζω ότι έκλεινε και τα δύο ενδεχόμενα ταυτόχρονα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έλεγε, «δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη», αυτό έλεγε. Αυτό ευνοούσε το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη. Στις δεύτερες εκλογές, όταν ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στους 146 βουλευτές και το σχέδιο του είναι όχι απλά η αυτοδυναμία, αλλά η παντοδυναμία, άλλαξε το αφήγημα. Όχι «δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη, αλλά και 149 να έχει ο κ. Μητσοτάκης, εμείς δεν θα συνεργαστούμε».
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι, όντως.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ποιον βοηθά αυτό; Τον κ. Μητσοτάκη να θέτει εκβιαστικά διλήμματα. Τι είδους εκβιαστικά διλήμματα; Ότι θα πάμε και σε τρίτες εκλογές, αν δεν έχω αυτοδυναμία.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τι λέτε γι` αυτό;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι το μόνο το οποίο μπορεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, που μπορεί να έχουν επαναπαυθεί με τις 20 μονάδες διαφορά.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τι λέτε γι` αυτό; Έχει διαμορφωθεί κ. Πρόεδρε μια κατάσταση εδώ, που σου λέει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στις προηγούμενες εκλογές ότι εγώ πάντα έλεγα ότι θέλω μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και δεν μου την έδωσε το λαός στην κάλπη της απλής αναλογικής, θα τη διεκδικήσω στην επόμενη. Αλλά επειδή επιμένω και αυτό επιθυμώ, δεν θέλω να επιδιώξω κάποια άλλη συνεργασία, θα επιδιώξω και τρίτη, αν δε μου δώσετε αυτοδυναμία. Εσείς να συνεργαστείτε με τη Νέα Δημοκρατία λίγο δύσκολο, ο κ. Ανδρουλάκης λέει «εγώ και ένας να σας λείπει δεν σας τον δίνω», εκτός και αν μου πείτε ότι εγώ θα καταφέρω να κάνω τον άθλο και να περάσω μπροστά. Τι θα γίνει;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας λέω ότι έχω πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας, η οποία είναι δυσμενής. Και ναι, εμείς θα παλέψουμε για να κάνουμε τον άθλο και να περάσουμε μπροστά. Σε κάθε περίπτωση, θα παλέψουμε ώστε η χώρα αυτή να έχει σταθερότητα, ένα πολιτικό σύστημα με σταθερότητα. Και μια Δημοκρατία με υγεία. Το οποίο απαιτεί όχι ανεξέλεγκτες και παντοδύναμες πλειοψηφίες, αλλά και ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση για να μπορεί να ελέγχει την κυβέρνηση. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να ανατρέψουμε αυτό το αποτέλεσμα. Στόχος μας είναι η νίκη στις εκλογές, γιατί θέλουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά πιστεύω ότι είναι ζήτημα σταθερότητας για τη Δημοκρατία.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό από πού περνάει; Δηλαδή περνάει από την πολιτική εξόντωση του ΠΑΣΟΚ; Πιστεύετε ότι μπορείτε να πάρετε από πιο αριστερά σας; Ας πούμε, βλέπω τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να αρχίζει να είναι αρκετά ψηλά στις δημοσκοπήσεις.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καμία πολιτική εξόντωση καθενός. Ο κ. Μητσοτάκης λέει καθημερινά ένα πράγμα στο οποίο είναι κάτι που συμφωνούμε, ότι η κάλπη την 25η του Ιουνίου θα είναι άδεια.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Όντως.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και άρα οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν –κοιτάξτε, είδα τα exit polls. Τα exit polls έδειξαν κάτι εντυπωσιακό, ότι το 20% των πολιτών αποφάσισε να ψηφίσει πάνω από την κάλπη. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό στη χώρα, ότι έχουν ατονήσει οι ισχυρές πολιτικές ταυτότητες που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Από πού προσδοκάτε όμως να αντλήσετε ψήφους, ώστε να κάνετε την ανατροπή; Από ψηφοφόρους που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, από αυτούς που ψήφισαν Βαρουφάκη, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νέα Δημοκρατία;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ευχαριστώ για το ερώτημα που μου κάνετε. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν, ακόμα και σε αυτούς που δεν ψήφισαν και μπορεί να προσέλθουν στις κάλπες, αλλά εγώ θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Διότι εδώ αντικειμενικά έχουμε μια νέα εκλογική αναμέτρηση μ’ ένα άλλο εκλογικό σύστημα, το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Άρα λοιπόν, δεδομένου ότι έχουμε ενισχυμένη αναλογική, κάθε προοδευτικός πολίτης ο οποίος θα προσέλθει στην κάλπη έχοντας αποφασίσει να μην ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία, θεωρώντας ότι δεν είναι καλό να έχουμε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ή, σε κάθε περίπτωση, μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ψηφίσει οτιδήποτε άλλο εκτός από την εναλλακτική του ΣΥΡΙΖΑ, αντικειμενικά ενισχύει το αφήγημα και τον σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας.
Διότι η Νέα Δημοκρατία τι θέλει; Θέλει την αυτοδυναμία, την παντοδυναμία και να μην έχει αντιπολίτευση την επόμενη μέρα. Άρα λοιπόν, απευθυνόμαστε σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες και τους λέμε ότι μπορεί να διαφωνείτε μαζί μας, μπορεί να έχετε ενστάσεις με λάθη και παραλείψεις που κάναμε, αλλά σε αυτή την εκλογική μάχη αυτό που διακυβεύεται είναι πολύ μεγαλύτερο από το αν ένα κόμμα θα έχει 8 ή 9, 6 ή 7, 11 ή 13. Αυτό που διακυβεύεται είναι αν την επόμενη μέρα θα υπάρχει ισχυρή κοινωνία και υγιής Δημοκρατία.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θέλετε να συγκινήσετε λοιπόν και να καλέσετε αυτούς τους προοδευτικούς πολίτες, όπως λέτε, πάνω από την κάλπη να αποφασίσουν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και πριν από την κάλπη, αν είναι εφικτό.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θέλω να σας ρωτήσω πώς σκοπεύετε να ξανασυγκινήσετε τους ανθρώπους της εργατικής τάξης, τους μικρομεσαίους, τους μισθωτούς, τους νέους. Είναι κατηγορίες πολιτών που τις είχατε και σας γύρισαν την πλάτη σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Γιατί σας γύρισαν την πλάτη; Δηλαδή αν δεν πίστεψαν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πριν, γιατί να το πιστέψουν τώρα;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα, σας είπα ξεκινώντας τη συνέντευξή μου ότι αυτό που επιθυμούμε είναι να παρουσιάσουμε εκ νέου το πρόγραμμά μας και να συζητήσουμε προγραμματικά και να εστιάσουμε την αντιπαράθεση στις προγραμματικές θέσεις, ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι αυτό δεν έγινε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα δεν το επικοινωνήσατε; Δεν το κατάλαβαν;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν το επικοινωνήσαμε σωστά και η συζήτηση επικεντρώθηκε…
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα δεν είναι ότι προτίμησαν Μητσοτάκη, κατά τη γνώμη σας…
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτό είναι δεδομένο, το 40% των πολιτών προφανώς προτίμησε τον κ. Μητσοτάκη και σεβόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία και την κρίση του ελληνικού λαού, αλίμονο. Λέμε όμως, ότι τώρα έχουμε μια νέα…
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Προτίμησαν το πρόγραμμα, εννοώ, της Νέας Δημοκρατίας.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το πρόγραμμα, τις θέσεις του και τον ίδιο, προφανώς, είναι αυτονόητο αυτό, με αυτό ως δεδομένο ξεκινάμε. Λέμε όμως ότι τούτη την ώρα έχουμε μια νέα εκλογική αναμέτρηση που θέτει νέα διλήμματα στους πολίτες, που σ’ αυτή την αναμέτρηση εμείς επιθυμούμε να μιλήσουμε για το πρόγραμμά μας και που θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο να γίνει αυτό. Γιατί; Γιατί η ψήφος των πολιτών στις 25 του Ιούνη θα κρίνει πώς θα ζήσουμε τα τέσσερα επόμενα χρόνια.
Και λέμε λοιπόν τώρα εμείς, γιατί ξέρετε, φαντάζομαι θα με ρωτήσετε αργότερα, αλλά δράττομαι της ευκαιρίας, τις τελευταίες τρεις μέρες βλέπουμε μια σειρά από θανάτους ανθρώπων ακριβώς επειδή βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους κατάρρευσης το ΕΣΥ. Θα συζητήσουμε γι` αυτό σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα, κ. Πρόεδρε; Προφανώς και πρέπει να το συζητήσουμε. Εμείς ως κανάλι έχουμε βάλει και αυτή την ατζέντα στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο…
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, το είδα, πράγματι.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Το θέμα ξέρετε ποιο είναι; Ότι θα σας αντιτείνει ο Έλληνας πολίτης, «γιατί κ. Τσίπρα, στη δική σας περίοδο ήταν καλύτερο το ΕΣΥ;».
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δηλαδή ήταν λιγότερες οι περιοχές που εξυπηρετούνται από ένα ασθενοφόρο;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας απαντήσω με στοιχεία. Παρά το γεγονός ότι εμείς κυβερνήσαμε κάτω από την πιο σκληρή επιτροπεία, θυμάστε, τη δημοσιονομική επιτροπεία, την τρόικα, το τελευταίο ευρώ ήταν αυτό το οποίο έπρεπε να το ελέγχει η τρόικα, θέλω να σας πω ότι ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το ΕΚΑΒ, είχαμε κάνει 300 προσλήψεις μόνιμων στο ΕΚΑΒ την τριετία 2016-2019. Ενώ την τετραετία 2019-2023, έχουν φύγει πάνω από 560 εργαζόμενοι και δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη.
Το 2018-2019 κυκλοφορούσαν στο λεκανοπέδιο της Αττικής 84 ασθενοφόρα. Σήμερα κυκλοφορούν στο λεκανοπέδιο της Αττικής 52, γιατί δεν υπάρχουν πληρώματα. Στην Κω που είχαμε αυτό το τραγικό περιστατικό, που μια γυναίκα 63 χρονών ξεψύχησε σαν το σκυλί σε μια καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου, επί των ημερών μας, είχαμε 15 διασώστες. Σήμερα είναι 8. Επί των ημερών μας είχαμε δυο βάρδιες το πρωί δύο το απόγευμα, μία το βράδυ. Τώρα είναι μία το πρωί μία το απόγευμα μία το βράδυ. Αν υπάρχει άλλο περιστατικό, δεν μπορεί να πάει κάποιος να σωθεί.
Και αυτό, κ. Κοσιώνη, επιτρέψτε μου να σας πω, δεν είναι ζήτημα δημοσιονομικό, είναι ζήτημα προτεραιοτήτων. Δεν μπορούσε η Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνησή της, που είχε την ευχέρεια να δαπανήσει 60 δισ. -εμείς είχαμε τη υποχρέωση να μαζέψουμε 40, να βγάλουμε τη χώρα έξω από τον βούρκο της χρεοκοπίας-, δεν είχε την ευχέρεια να προσλάβει 700 διασώστες στο ΕΚΑΒ; Γιατί είχε την ευχέρεια να προσλάβει 1.000 αστυνομικούς στην πανεπιστημιακή Αστυνομία, οι οποίοι τελικά δεν έχουν τι να κάνουν και τους στέλνουν πίσω στα αστυνομικά τμήματα. Δεν είχε τη δυνατότητα να προσλάβει 700 διασώστες στο ΕΚΑΒ; Είχε. Να σας δώσω κάποια άλλα νούμερα;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Να κάνω αυτή την ερώτηση, γιατί φαντάζομαι ότι μπορεί ο Έλληνας πολίτης να μην τρέφει προσδοκίες, να μην έχει προσδοκίες για συνεννόηση σε πολλά πράγματα, αλλά σε κάποια, νομίζω, και θα πρέπει να το κατανοείτε κι εσείς, θέλει να σας δει να συνεννοείστε. Το θέμα της Υγείας, νομίζω, δεν ξέρω ποια είναι η άποψή σας, είναι ένα από αυτά.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα έπρεπε να είναι.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θα μπορούσατε να καθίσετε σ’ ένα τραπέζι να συζητήσετε αυτά τα θέματα; Γιατί, να σας πω το εξής, επειδή αναφέρατε την Κω. Είχαμε ένα ρεπορτάζ εδώ χτες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, είναι πλήρως επιβεβαιωμένο, ότι πράγματι είναι έτσι η κατάσταση που λέτε στην Κω, αλλά 3 λεπτά μακριά από τη γυναίκα που ξεψύχησε πάνω στην καρότσα του αγροτικού, βρισκόταν ένα ιδιωτικό ασθενοφόρο, το οποίο δεν μπορούσε με κανέναν τρόπο να παρέμβει. Θα μπορούσε να εκεί να της σώσει τη ζωή.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δηλαδή αυτή είναι η λύση, αλήθεια τώρα; Η λύση είναι να απαξιώσουμε το ΕΣΥ;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δε λέω ότι αυτή ήταν η λύση, αλλά γι` αυτή τη γυναίκα ήταν η λύση.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μπορεί και η καρότσα να ήταν η λύση, αν τελικά η γυναίκα κατάφερνε να φτάσει εγκαίρως στο νοσοκομείο. Αλλά το μεγάλο ζήτημα εδώ, γιατί μου λέτε να καθίσουμε σ’ ένα τραπέζι, μα εδώ υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές.
Κυρία Κοσιώνη, το λέω φιλικά, με προκαλέσατε για το τι έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ και τι γίνεται τώρα. Να σας πω και κάτι ακόμα, πάλι με νούμερα, πάλι με στοιχεία. Τον Δεκέμβρη του 2019, φεύγοντας εμείς και λίγους μήνες αφότου είχε αναλάβει η Νέα Δημοκρατία, στο ΕΣΥ υπηρετούσαν ως γιατροί, επικουρικοί και μόνιμοι, νοσηλευτές και συμβασιούχοι, προσωπικό και διοικητικό, μόνιμοι και συμβασιούχοι, 108.000 άνθρωποι. Τον Δεκέμβρη του 2022, έξι μήνες πριν, υπηρετούν 84.000. Και περάσαμε μια πανδημία.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Στη Νέα Δημοκρατία λένε ότι είναι 110.000.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ωραία, αυτά λοιπόν τα στοιχεία να κουβεντιάσουμε. Να σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα, για να καταλάβετε για ποιο λόγο είναι θέμα πολιτικής επιλογής.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Να σας δώσω κι εγώ ένα παράδειγμα, αν μου επιτρέπετε; Δηλαδή μπορούν δυο γενικά νοσοκομεία -γιατί αν είναι να συζητήσουμε για την αναδιάρθρωση της δημόσιας Υγείας, πρέπει να τα συζητήσουμε όλα-, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων; Είναι λογικό;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Κοσιώνη, αυτό που μου λέτε να το συζητήσουμε, αλλά το πρόβλημα τούτη την ώρα είναι ότι έχει καταρρεύσει το ΕΣΥ, το καταλαβαίνετε; Δεν ξέρω αν έχετε πάει σε ένα δημόσιο νοσοκομείο.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εσείς τι λέτε, να μην έχω πάει;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν ξέρω, γιατί μπορεί να μην έχει τύχει. Εγώ έτυχε γιατί τελευταία είχα στην οικογένειά μου την πεθερά μου η οποία απεβίωσε και ήμουν συχνά στο Λαϊκό Νοσοκομείο, που πήγα και σήμερα. Η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική. Οι άνθρωποι κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, γιατροί και νοσηλευτές, να το κρατήσουν όρθιο. Αλλά δεν γίνεται. Όταν έχεις χάσει το 35% του εξειδικευμένου σου δυναμικού μέσα σε τέσσερα χρόνια, οποιαδήποτε επιχείρηση να ήταν, θα είχε καταρρεύσει. Αλλά επειδή με ρωτήσατε αν μπορούμε να τα βρούμε, εγώ θα σας πω το εξής…
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Τουλάχιστον να συμφωνήσετε σε κάποια πράγματα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούστε με γιατί εδώ είναι διαφορά αντίληψης, στρατηγικής και οράματος, κατεύθυνσης. Η Ελλάδα έχει 35% ιδιωτικές δαπάνες για την Υγεία. Ο μέσος όρος ο ευρωπαϊκός, ξέρετε πόσος είναι; 15%. Η κατά κεφαλήν δαπάνη για τη δημόσια Υγεία στην Ελλάδα είναι δυο φορές χαμηλότερη απ’ ό,τι η ευρωπαϊκή. Γιατί συμβαίνει αυτό; Για να υπάρχει ένας τεράστιος χώρος για τους ιδιώτες στην Υγεία, για κερδοσκοπία στην Υγεία. Και αυτή είναι η αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας.
Άκουσα σήμερα έναν εξαίρετο επιστήμονα που τον συμπαθώ πάρα πολύ, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής, τον κ. Πνευματικό, να λέει ότι η λύση…
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εντάξει…
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι «εντάξει», γιατί αν αυτό το έλεγε κάποιος από το ΣΥΡΙΖΑ θα είχε γίνει κεντρικό θέμα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ακούστηκε πάρα πολύ άσχημα αυτό, δεν πάω να δικαιολογήσω κανέναν, δε μ’ ενδιαφέρει να δικαιολογήσω, απλώς ήθελα να πω ότι έδωσε μια διευκρίνιση στη συνέχεια.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είπε ότι η λύση είναι να γίνεται διαλογή ασθενών.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πιστεύετε στ’ αλήθεια ότι μπορεί να το εννοούσε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, βεβαίως. Όχι απλά πιστεύω ότι το εννοούσε, πιστεύω ότι αυτή είναι η κρυφή ατζέντα του κ. Μητσοτάκη.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Να αφήνει ανθρώπους, δηλαδή να διαλέγει ασθενείς και να αφήνει ανθρώπους να πεθάνουν; Είναι γιατρός ο κ. Πνευματικός, δηλαδή κι αυτός σώζει κόσμο.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακριβώς, επειδή το είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, κι έκανε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση και είχε την άνεση του χρόνου και το εξήγησε και το ξαναεξήγησε, έχει μια λογική. Τι σου λέει: Υπάρχουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία, το Δημόσιο τόσο μπορεί, αυτές είναι οι δαπάνες που έχουμε, άρα πρέπει να κάνουμε εξοικονόμηση. Για τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν αρνητική πρόγνωση, αν δεν έχουν χρήματα να πάνε σ’ ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Αυτή είναι η αντίληψη.
Προσέξτε όμως τώρα: Όταν βγήκε ο Κατρούγκαλος και είπε κάτι το οποίο δεν ήταν στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, εγώ τι έκανα, παρ’ ό,τι ήταν τρεις μέρες πριν τις εκλογές: Τον έβγαλα από τα ψηφοδέλτια. Όχι μόνο ανακοίνωση έβγαλα, τον έβγαλα από τα ψηφοδέλτια. Τώρα ο κ. Μητσοτάκης, τον κ. Πνευματικό, τον αφήνει στα ψηφοδέλτια και δεν βγάζει μια ανακοίνωση. Γιατί; Ακριβώς γιατί αυτή είναι η κρυφή ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αφού το κάνατε αυτό με τον κ. Κατρούγκαλο, να πάω τη συζήτησή μας παρακάτω, σκοπεύετε να το κάνετε και με τον κ. Φίλη που αναφέρθηκε σήμερα στο θέμα της Ροδόπης;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι να κάνω; Δηλαδή τι είπε ο κ. Φίλης για το θέμα της Ροδόπης;
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Είπε ότι μπορεί ο βουλευτής σας στη Ροδόπη να μιλά για τουρκική μειονότητα. Μπορεί ένας βουλευτής σας να μιλά για τουρκική μειονότητα;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούστε λίγο, μου δίνετε την ευκαιρία να πω κάτι για τη Ροδόπη για το τελευταίο διάστημα. Αυτό το οποίο γίνεται με επιλογή του Μητσοτάκη είναι και δηλωτικό, αν θέλετε, της έπαρσης και της αλαζονείας, για 10.000-15.000 συμπολίτες μας Έλληνες μειονοτικούς που δεν ψήφισαν Νέα Δημοκρατία αλλά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Ανοίγουμε πάρα πολύ ευαίσθητα θέματα και την επόμενη μέρα θα είμαστε σ’ αυτή τη χώρα όλοι. Και δεν επιτρέπεται να παίζουμε παιχνίδια με την πατρίδα και τα εθνικά θέματα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα. Εγώ σας είπα ότι ο κ. Φίλης είπε ότι, εντάξει, δεν πειράζει κάποιος να μιλάει για τουρκική μειονότητα. Συγγνώμη, πειράζει να μιλάει κάποιος για τουρκική μειονότητα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο Φίλης μίλησε για το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, απ’ ό,τι κατάλαβα. Εγώ θέλω να επαναλάβω ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Και ήμουν εγώ αυτός, ως πρωθυπουργός, που είχε απέναντί μου τον Ερντογάν και τον οδήγησα στο Μέγαρο Μαξίμου να πει αυτά που λέει η Ελλάδα, δηλαδή τι: Ότι δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα. Υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, με Τουρκογενείς, Ρομά και Πομάκους μουσουλμάνους πολίτες.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Συμφωνεί και ο κ. Φίλης, είπε ότι δεν θεωρεί ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτή είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ωστόσο αναγνωρίζει το δικαίωμα κάποιος να λέει…
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτή είναι μια προσωπική του άποψη. Αυτή είναι προσωπική του άποψη, η οποία, κατά τη θέση και την κρίση μου, δεν αποτελεί αντικείμενο διαγραφής ενός στελέχους. Αντιθέτως όμως, όταν φανερώνεις την κρυφή ατζέντα για το πρόγραμμά σου για την Υγεία, που αφορά τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, και λες ότι το σχέδιο μας είναι να μειώσουμε τόσο τις δαπάνες, που όποιος δεν έχει χρήματα να πάει στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, να αφήνεται αβοήθητος, αυτό κατά τη γνώμη μου είναι κορυφαίο ζήτημα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Επιτρέψτε μου να καταλήξουμε λίγο με το ερώτημα που φαντάζομαι ξέρατε ότι δεν θα αποφύγετε. Σας το έκανα και πριν, το αποφύγατε, θα σας το ξανακάνω.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν αποφεύγω κανένα ερώτημα, ίσα ίσα. Και είμαι πολύ ευτυχής που συνομιλώ μαζί σας γιατί είναι πάντοτε ενδιαφέρουσες οι συζητήσεις μας.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Να είστε καλά, κι εγώ το ίδιο. Πήχης υπάρχει για τον ΣΥΡΙΖΑ; Πήχης υπάρχει σ’ αυτές τις εκλογές; Δηλαδή αν έχετε πάνω από 20% τι, αν έχετε κάτω από 20%, τι.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε, εμείς έχουμε ήδη, ας το πω έτσι με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια, υποστεί ένα σοκ στις εκλογές της 21ης του Μάη. Ο πήχης μας λοιπόν είναι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο να ανατρέψουμε αυτό τον συσχετισμό. Και σε κάθε περίπτωση να έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό δίπλα στην κοινωνία, να υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα και να μην αφήσει μια ανεξέλεγκτη παντοδύναμη, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα σαν αυτό το οποίο φανερώνει εκείνες τις μέρες.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αν περάσετε κάτω από τον πήχη, καταγράψετε ένα ποσοστό μικρότερο από αυτό…
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είτε πάνω είτε κάτω από τον πήχη, θα κάνουμε ταμείο στις 26 του μήνα. Και το ταμείο αυτό θα αφορά όλους μας.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εσείς σκοπεύετε να θέσετε την παραίτησή σας στη διάθεση των στελεχών του κόμματός σας, στα αρμόδια όργανα;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα κάνουμε ταμείο στις 26 του μήνα, θα δούμε το εκλογικό αποτέλεσμα και θα πάρουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δαχτυλίδια υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δαχτυλίδια και βραχιόλια φοράνε στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε συλλογικές διαδικασίες λίγο διαφορετικές από αυτές που υπάρχουν στους πολιτικούς μας αντιπάλους, στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, υπό την έννοια ότι εμείς τις συλλογικές αυτές διαδικασίες τις τηρούμε ευλαβικά και πολλές φορές αυτό βγάζει και μια εικόνα που δεν μας βοηθά, την εικόνα του πλουραλισμού των απόψεων. Εντούτοις, όμως, οφείλω να σας απαντήσω ότι στην Αριστερά δεν συνηθίζουμε να παίρνουμε αποφάσεις εν θερμώ, αλλά να σχεδιάζουμε το μέλλον με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και σχέδιο.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα, καταλήγουμε, καταληκτική ερώτηση: Σκορδαλιά χωρίς σκόρδο υπάρχει; Μπορεί να υπάρξει;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όλα υπάρχουν στη ζωή. Γι` αυτό είναι απρόβλεπτη η ζωή, διότι μας ξαφνιάζει, είτε θετικά είτε αρνητικά. Όμως τούτη την ώρα δίνουμε τη μάχη μας και θα τη δώσουμε μέχρι τέλος με πάθος και αποφασιστικότητα.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε και καλή δύναμη για τη συνέχεια.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ευχαριστώ πολύ.