Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Αλ. Τσίπρας: “Ο πρωθυπουργός αντί να δηλώνει «μυρίζω εκλογές», να τις προκηρύξει”

Η ομιλία (29/11/2022) του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο της Ναυτεμπορικής.

“Ο πρωθυπουργός αντί να δηλώνει «μυρίζω εκλογές», να τις προκηρύξει
Η χώρα σήμερα πάνω απ’ όλα έχει ανάγκη από ασφάλεια και Δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη Παντού.
Τα όσα δυσώδη βγαίνουν στο φως τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνουν ότι ενδεχομένως να ζούμε τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας.
Η κοινωνία και η οικονομία ταλαιπωρήθηκαν αφάνταστα από μία κυβέρνηση που στην αρχή έμοιαζε δογματική αλλά εν τέλει αποδείχτηκε επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία.
Επιστράτευσε άθλια μέσα γιατί αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να επιβάλει μια άδικη και εν τέλει άθλια πολιτική.
Αυτή η σκοτεινή εποχή, σύντομα θα τελειώσει.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας έχει μεταβληθεί σε παράγοντα πολιτικής αστάθειας.Και οφείλει αυτό να το συνειδητοποιήσει.
Παρακολουθώ τα πολιτικά πράγματα εδώ και 35 χρόνια. Δεν έχω δει ποτέ ξανά πρωθυπουργό να αρνείται να πάει στη Βουλή να απαντήσει θεσμικά στα ερωτήματα του αρχηγού της αντιπολίτευσης και την ίδια ώρα να περιφέρεται σε προστατευμένες κομματικές εκδηλώσεις και να λέει «μυρίζω εκλογές». Ο πρωθυπουργός δεν «μυρίζει τις εκλογές». Ο πρωθυπουργός τις προκηρύσσει. Και νομίζω ότι θα ήταν η καλύτερη δυνατή εξέλιξη. Και για την Δημοκρατία και για την οικονομία και για τον τόπο. Να ορίσει ο κ. Μητσοτάκης την ημερομηνία της εκλογικής αναμέτρησης.
Η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε κάτι μοναδικό πανευρωπαϊκά: Να βαθύνει την κρίση.
Αυτό λοιπόν που γίνεται σήμερα στη χώρα είναι μια γιγαντιαία και άδικη αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου. Μέσα από την υψηλή έμμεση φορολογία και την αισχροκέρδεια στους λογαριασμούς του ρεύματος.
Μια άδικη αναδιανομή πλούτου από τους πολλούς στους ισχυρούς.
Μας λένε: Η ακρίβεια είναι εισαγόμενη.
Ναι αλλά η αισχροκέρδεια είναι made in Greece.
Αποτελεί γέννημα θρέμμα των επιλογών Μητσοτάκη.
Τα αρνητικά πανευρωπαϊκά ρεκόρ πληθωρισμού και ενεργειακού πληθωρισμού σε συνδυασμό με τους χαμηλότερους μισθούς της Ευρωζώνης, δεν αμφισβητούνται.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, φέτος το δεύτερο τρίμηνο, στην Ελλάδα οι μισθοί αυξήθηκαν μόνο 0,8% με τον πληθωρισμό όμως να τρέχει με 10,4%. Ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν πέντε φορές πιο πολύ (4,1%) με τον πληθωρισμό όμως να είναι μικρότερος από ότι στην Ελλάδα (8%).
Το Σεπτέμβριο φτάσαμε να έχουμε πληθωρισμό 12,1% έναντι 10% στο μέσο όρο της Ευρωζώνης, δηλαδή είχαμε τον 6ο υψηλότερο μεταξύ των 19 της Ευρωζώνης.
Τα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο να έχουν αυξηθεί σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019. Κατά 8,2 δισ. ευρώ προς την εφορία, φτάνοντας τα 112,6 δισ. ευρώ και κατά 10,4 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, φτάνοντας τα 45,5 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2022.
Συνολικά, 4.200.000 πολίτες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές σήμερα είτε σε τράπεζες, είτε σε funds, είτε στην εφορία είτε στον ΕΦΚΑ, ενώ 1 εκατ. ευρώ τραπεζικοί λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι.
Με δυο λόγια, η μισή Ελλάδα χρωστάει και η περιβόητη μεσαία τάξη που δήθεν θα έβλεπε μια καλύτερη μέρα από το 2019 και μετά, είναι σήμερα χρεωμένη μέχρι το λαιμό.
Χρειαζόμαστε ένα άλλο σχέδιο για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του σήμερα και να οργανώσουμε τις δυνατότητες του αύριο.
Άμεσα λοιπόν, μια προοδευτική και αποτελεσματική πολιτική κατά της ακρίβειας πρέπει να έχει τριπλή στόχευση:
-Να παρεμβαίνει στη λειτουργία των αγορών αξιοποιώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και διευκολύνοντας το ρόλο των ανεξάρτητων αρχών ώστε να εξαφανιστεί η αισχροκέρδεια και ο υπερβάλλων εγχώριος πληθωρισμός.
-Να επαναφέρει το δημόσιο χαρακτήρα των εταιρειών κοινής ωφέλειας στην ενέργεια (πχ ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ) που μπορούν να δράσουν εξισορροπητικά στη λειτουργία της αγοράς και να αξιοποιηθούν ως εργαλεία προώθησης δημόσιων πολιτικών με στόχο τη στήριξη του συνόλου της οικονομίας.
-Να προωθεί αναδιανεμητικούς μηχανισμούς φορολογώντας τα υπερκέρδη ώστε να στηρίζει με δημοσιονομικά μέτρα τα νοικοκυριά και τους πλέον αδύναμους.
Σε ό,τι αφορά το ιδιωτικό χρέος, το δικό μας σχέδιο προβλέπει ειδική μέριμνα για τα χρέη που γεννήθηκαν από την περίοδο της πανδημίας και μετά προς το δημόσιο, με κούρεμα της βασικής οφειλής και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις.
Τα άμεσα μέτρα και η ανακούφιση από τις συνέπειες της σημερινής κρίσης, πιστεύω ότι αποτελούν και την υγιή βάση ενός συνολικού πλαισίου μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου σε προοδευτική κατεύθυνση σε μεσο-μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, που είναι εξίσου αναγκαία για τη προοπτική της οικονομίας μας.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Συνάντηση Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *