Πέμπτη , 8 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ανακοίνωση από την Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Μακρακώμης – “Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό…”

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όσον αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει με το έργο που προωθεί ο Δήμος Μακρακώμης με σκοπό να μεταφέρει δήθεν την υπερχείλιση από τη δεξαμενή της Τοπικής Κοινότητας Αρχανίου με αγωγό στην δεξαμενή της Τοπικής Κοινότητας Γραμμένης, έργο που κοστολογείται 320.000€, οφείλουμε να πάρουμε θέση και έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και η βασικότερη προϋπόθεση για να μπορέσει να ζήσει ο άνθρωπος. Άρα πρέπει να διασφαλίζεται σε όλους ότι θα έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη ποσότητα και ποιότητα νερού για την κάλυψη των αναγκών τους με ελάχιστο κόστος. Πόσο μάλλον που βρισκόμαστε σε μια περιοχή με τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης υδάτινων πόρων οι οποίοι καταλήγουν στη θάλασσα ακριβώς γιατί δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, επιστημονική μελέτη και διάθεση χρηματοδότησης για τη συνολική διαχείριση και αξιοποίησή τους με βάση τις ανάγκες των κατοίκων του Δήμου. Πόσο μάλλον που στον 21ο αιώνα τον οποίο διανύουμε οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι τέτοιες που καθιστούν μία τέτοια διαδικασία πολύ εύκολη.

Ο λόγος που αυτές οι δυνατότητες δεν αξιοποιούνται ώστε καλυφτούν οι ανάγκες του λαού για ύδρευση αλλά και άρδευση είναι γιατί η κυρίαρχη πολιτική λογική από το επίπεδο της ΕΕ έως τις εθνικές κυβερνήσεις, τις Περιφέρειες και τους Δήμους όλα αυτά τα χρόνια προωθεί την εμπορευματοποίηση του νερού, την ανταποδοτικότητα και τη λογική κόστους-οφέλους. Για αυτό και η χρηματοδότηση αξιόλογων έργων που να λύνουν τέτοια προβλήματα γίνεται με το σταγονόμετρο. Είμαστε κάθετα αντίθετοι και δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή τη λογική στην οποία θεωρούμε ότι κινείται και το συγκεκριμένο έργο.

Δηλαδή αντί ο Δήμος να κάνει μια συνολική μελέτη για το πώς μπορεί να λυθεί το ζήτημα της ύδρευσης και της άρδευσης συνολικά στην περιοχή αλλά και στη Γραμμένη προωθεί με το έτσι θέλω ένα έργο αμφίβολης αποτελεσματικότητας και επιστημονικής ευστάθειας, το οποίο όχι μόνο δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα ύδρευσης της ΤΚ Γραμμένης αλλά πιθανόν να δημιουργήσει πρόβλημα και στην ΤΚ Αρχανίου.

Θεωρούμε ότι οι κάτοικοι των δύο χωριών όχι μόνο δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους αλλά αντίθετα έχουν κοινό συμφέρον να αντιπαλέψουν και το συγκεκριμένο έργο αλλά και ότι κινείται σε τέτοιες λογικές και να διεκδικήσουν έργα που θα δίνουν ουσιαστικές και σύγχρονες λύσεις που θα βελτιώνουν συνολικά το βιοτικό τους επίπεδο.

 

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Εξελίξεις για το οδικό έργο Μπράλος – Άμφισσα

Στο ΕΣΠΑ το οδικό τμήμα Μπράλος – Άμφισσα του άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *