Παρασκευή , 8 Δεκεμβρίου 2023
Ακολουθήστε μας στο facebook

Απάντηση Μπούγα στη Βουλή για το Κτηματολόγιο

Ενημερωτικό δελτίο από το πολιτικό γραφείο του Υφυπουργού Δικαιοσύνης και Βουλευτή Φωκίδας, Γιάννη Μπούγα

Στα ψηφιακά συμβόλαια καθώς και στην εγγραφή των πράξεων με ψηφιακά μέσα στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, αναφέρθηκε σήμερα ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Φωκίδας, Ιωάννης Μπούγας, απαντώντας στην υπ’ αριθμ 277/22-10-2023 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτoύ της Κ.Ο. «ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» κας. Ελένης Καραγεωργοπούλου με θέμα «Η κατάλυση του δικαιικού συστήματος και η καταπάτηση συνταγματικών διατάξεων από την πρόθεση ‘άυλων’ συμβολαίων στη διαδικασία των μεταβιβάσεων ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων πολιτών και των αλλοδαπών ιδιοκτητών στη χώρα μας».

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι ήδη διενεργούνται εγγραφές πράξεων με ηλεκτρονικά μέσα στο Κτηματολόγιο, και αναμένεται να ολοκληρωθεί το σύνολο του έργου έως το τέλος του 2025. Οι διαδικασίες αυτές, καθώς και η δια-λειτουργικότητα μεταξύ των κρατικών φορέων (π.χ. ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, ΤΕΕ), θα συμβάλλουν σε σημαντική μείωση των γραφειοκρατικών βαρών, σε εξοικονόμηση χρόνου για όλους τους εμπλεκομένους, στη διαφάνεια αλλά και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Τόνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει περίπτωση αντικατάστασης ή μείωσης του ρόλου των συμβολαιογράφων στη σύνταξη όλων των πράξεων που εγγράφονται στο Κτηματολόγιο. Επισήμανε, μάλιστα, ότι οι συμβολαιογράφοι θα είναι «εγγυητές μιας αξιόπιστης ψηφιακής μεταβίβασης, η διαδικασία της οποίας θα εκκινεί μόνο με δική τους πρωτοβουλία». Στο πλαίσιο αυτό, από τις αρχές του 2024, που θα λειτουργήσει η ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτου, το Δημόσιο θα λαμβάνει πλέον ψηφιακά τα αντίγραφα συμβολαίων.

Ολοκληρώνοντας την απάντησή του, ο κ. Μπούγας υπογράμμισε πως τα έγγραφα που έχουν συνταχθεί κατά τους νόμιμους τύπους από δημόσιο υπάλληλο ή λειτουργό ή πρόσωπο που ασκεί δημόσια υπηρεσία παράγουν πλήρη απόδειξη για όλους ως προς όσα βεβαιώνονται ότι έγιναν από το πρόσωπο που συνέταξε το έγγραφο ή ότι έγιναν ενώπιον του, και κατά συνέπεια των ανωτέρω , όχι μόνο η δημοσιότητα θα ενισχυθεί αλλά θα ενδυναμωθεί και η ασφάλεια των συναλλαγών.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Εθελοντική Αιμοδοσία στις 27/12 από το Παράρτημα Εύβοιας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Το Παράρτημα Εύβοιας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *