Σάββατο , 3 Δεκεμβρίου 2022
Ακολουθήστε μας στο facebook

Αρκίτσα: Ο πολιτιστικός σύλλογος “ΚΛΕΙΔΩΝΑΣ” αναβιώνει το έθιμο της ΡΩΜΑΝΑΣ

Η ενημέρωση από τον Δήμο Λοκρών

Την δεύτερη μέρα του Πάσχα κάθε χρόνο ο πολιτιστικός σύλλογος “ΚΛΕΙΔΩΝΑΣ” αναβιώνει το έθιμο της ΡΩΜΑΝΑΣ.

Ρωμάνα είναι όνομα κόρης πιθανότερα εθνικό όπως εθνικό είναι και το Ρωμαίος (Ρωμιός).Ο Ρωμιός ήταν ελληνόφωνος -χριστιανός πολίτης της ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας γνωστής αργότερα με τον όρο Βυζαντινή. Ένα έθιμο με ρίζες από την βυζαντινή εποχή που άντεξε τον τουρκικό ζυγό και έφτασε μέχρι την περίοδο του Β Παγκοσμίου πολέμου αλλά η στάχτη της Γερμανικής κατοχής και το εμφυλίου το σκέπασαν.

Το όμορφο αυτό έθιμο είχε σαν στόχο να προβάλει τη γυναικεία δραστηριοποίηση μιας και η θέση της γυναίκας εκείνη την εποχή ήταν πολύ καταπιεστική.Οι γυναίκες ήθελαν να δείξουν στον άντρα ότι έχουν ανάστημα και ότι μπορούσαν να κυριαρχήσουν και να καταφέρουν να οργανώσουν πολλά πράγματα από μόνες τους.

Από νωρίς το πρωί ξεκινούσαν το χορό και το τραγούδι σε παρέες,γυρνώντας από σπίτι σε σπίτι, μαζεύοντας έτσι τα υλικά για το φαγοπότι που θα ακολουθούσε.Λίγα αυγά,λίγο λάδι και αλεύρι ήταν αρκετά για να ετοιμάσουν με χαρά τις πίτες που θα μοιράζανε στο γλέντι.

Υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής οι γυναίκες ντυμένες με τις χρυσοστολισμένες φορεσιές τους ξεκινούσαν το χορό και το φαγοπότι. Οι άντρες από απόσταση παρακολουθούσαν και καμάρωναν αλλά δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στο γλέντι.

Με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου το έθιμο ξαναζωντανεύει από το 1981 με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο.

 

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων Γιάννης Συκιώτης για τους Αντιδημάρχους

Δήλωση του Δημάρχου Καμένων Βούρλων, Γιάννη Συκιώτη  για τους πρώην και νυν Αντιδημάρχους Μετά τον …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *