Παρασκευή , 2 Δεκεμβρίου 2022
Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Αρτοτίνα: Ημέρα μνήμης, ημέρα τιμής η χθεσινή να τιμά τους ήρωες της τον Αθανάσιο Διάκο, Λουκά Καλιακούδα, Ανδρίτσο Σαφάκα, Δήμο Σκαλτσά, Ιωάννη Ρούκη, Αντώνη Κοντοσόπουλο και Ιωάννη Φαρμάκη

Από το Δ.Σ. του πολιτιστικού συλλόγου Αρτοτινών «Ο Αθανάσιος Διάκος»

Ημέρα μνήμης, ημέρα τιμής η χθεσινή!

Η Αρτοτίνα, το καπετανοχώρι της Ρούμελης τιμά την επέτειο της 25ης Μαρτίου και τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η συμβολή της Αρτοτίνας στον Αγώνα του 1821 μεγάλη, με τους ήρωες και οπλαρχηγούς που γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν όπως ο Αθανάσιος Διάκος, ο προεπαναστατικός Λουκάς Καλιακούδας, ο Ανδρίτσος Σαφάκας, ο Δήμος Σκαλτσάς, ο Ιωάννης Ρούκης, ο Αντώνης Κοντοσόπουλος (Γεράντωνος) και ο Ιωάννης Φαρμάκης.

Ιστορικής και ιδιαίτερης σημασίας η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και το κελί του Διάκου. Σκαλιστή χρονολογία σε αγκωνάρι στο Αρχονταρίκι μαρτυρεί την ύπαρξη της Ι. Μονής ήδη από το 1728 τουλάχιστον, ενώ η εκκλησία, στην σημερινή της μορφή και διαστάσεις, χτίστηκε το 1806. Στο κελί του Διάκου είναι εντοιχισμένη η επιγραφή: “Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΟΣ 1830-1930. ΕΝΤΑΥΘΑ ΕΜΟΝΑΣΕ ΤΟ ΤΕΚΝΟΝ ΤΗΣ ΑΡΤΟΤΙΝΗΣ Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ”.

Η επιγραφή τοποθετήθηκε από την Επιτροπή το 1930 ταυτόχρονα με τα επίσημα αποκαλυπτήρια, από κυβερνητικό κλιμάκιο της προτομής του Αθανασίου Διάκου στην πλατεία της Αρτοτίνας.

Ο πολιτιστικός σύλλογος Αρτοτινών «Ο Αθανάσιος Διάκος» εύχεται Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες! Χρόνια πολλά Ελλάδα!

https://www.fokidanews.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Διανομή τροφίμων και ειδών Βασικής Υλικής Συνδρομής στους δικαιούχους του (ΚΕΑ) στην Π.Ε. Καρδίτσας από τις 5/12

Ο Δήμος Καρδίτσας, ως επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, σε συνεργασία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *