Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Ασωπός και Βιομηχανική Ζώνη Δήμου Τανάγρας – Ανάγκη για προστασία της Δημόσιας Υγείας

 

*Γράφει ο Λουκάς Αποστολίδης

Ανάγκη για Προστασία της Δημόσιας Υγείας
Η άναρχη ανάπτυξη της βιομηχανικής ζώνης του Δήμου Τανάγρας από τη δεκαετία του ’60 έως τις μέρες μας, απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία και ευρύτερα την περιοχή μας.

 

Παρά τις σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και τη μόλυνση του περιβάλλοντος (νερό-αέρας κ.ά), η περιβαλλοντική και πολεοδομική εξυγίανση της Βιομηχανικής περιοχής παραμένει το ζητούμενο. Ένα σύγχρονο επιχειρηματικό πάρκο για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής που να σέβεται τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον παραμένει το ζητούμενο. Χωροταξιακά, οι χρήσεις γης, οι υποδομές, η εναπόθεση των βιομηχανικών αποβλήτων, ο περιβαλλοντικός έλεγχος για τις δράσεις του επιχειρηματικού κόσμου στην περιοχή είναι κρίσιμα ζητήματα για άμεση και κατεπείγουσα λύση. Επιβάλλεται προς τούτο, ο διαρκής έλεγχος του Γραφείου Περιβάλλοντος στην περιοχή. Είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της Στερεάς και της Ελλάδας. Με εταιρίες μεγάλου μεγέθους, που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων και συμβάλλουν απόφασιστικά στην ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και τις οικονομίας της χώρας μας.

Η μεγάλη αυτή συγκέντρωση βιομηχανιών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τανάγρας και Χαλκίδας στερείται στοιχειώδους σχεδιασμού, αφενός για τη χωροταξιακή ανάπτυξη των επιχειρήσεων και αφετέρου για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής είναι ιδαίτερα επιβαρυμένος. Ο Ασωπός ποταμός ιδιαίτερα μολυσμένος και οιεπιπτώσεις να φτάνουν μέχρι τις παραλίες του Ωρωπού. Κατά καιρούς έχουν γίνει έντονες διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας.

Από τη δεκαετία του ’90 έντονα ασχολήθηκα ως βουλευτής Βοιωτίας, για την περιβαλλοντική και χωροταξιακή, πολεοδομική εξυγίανση της βιομηχανικής περιοχής. Τις προτάσεις μου έχω διατυπώσει σε τρεις εργασίες μου – βιβλία – με επίκεντρο τη δημόσια υγεία των κατοίκων και εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη που νοιάζεται τον άνθρωπό.

Στη δεκαετία του ’90 συνεργάσθηκα στενά με τους Δήμους της Περιοχής (Οινόφυτα, Σχηματάρι, Ωροπό κ.ά.) με την Ένωση των Βιομηχανιών της περιοχής και τους συλλόγους. Αποφασιστικό βήμα ήταν ότι βρήκαμε συμπαραστάτη από τον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Λαλιώτη. Στη βάση μιας σημαντικής μελέτης του Πολυτεχνείου έγιναν προπαρασκευαστικές εργασίες για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής. Δυστυχώς δεν αγκαλιάσθηκε ενεργά και δυναμικά η πραγμάτωση του έργου για τη δημόσια υγεία, τη βελτίωση της κατάστασης του μολυσμένου Ασωπού, τον περιορισμό της μολυσμένης ατμόσφαιρας και του υδάτινου ορίζοντα. Στρατηγικός σχεδιασμός και φορέας διαχείρισης αυτού του έργου η ΤΑ, οι δύο Περιφέρειες Στερεάς – Αττικής, η ΄Ενωση Βιομηχανιών της Περιοχής κ.ά.

Δυστυχώς χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία για να μπει η βάση ενός Στρατηγικού Σχεδιασμού Εξυγίανσης της περιοχής και κύρια η διαχείριση και εναπόθεση των βιομηχανικών αστικών αποβλήτων σε χώρο του Δήμου Αυλώνας, ούτως ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες μόλυνσης της περιοχής. Ο Δήμος Αυλώνας είχε καταρχήν θετική άποψη την περίοδο 1996-2000, για την παραχώρηση χώρου έξω από το αστικό οικοσύστημα. Η «χωματερή», σύγχρονη υποδομή, με βάση και σχετική μελέτη του Πολυτεχνείου, θα εντάσσονταν στο Ταμείο Συνοχής. Μάλιστα είχαν γίνει επανειλημμένα θετικές συζητήσεις και παρεμβάσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο φορέας διαχείρισης, όπως αναφέρθηκε, θα ήταν διαπεριφερειακός (Στερεά-Αττική) με τη συμμετοχή της Τ.Α. και της Ένωσης Βιομηχανιών της περιοχής.

Δυστυχώς αυτή η συλλογική προσπάθεια με την εποπτεία και του Υπουργείου Περιβάλλοντος ναυάγησε. Πίστευα και πιστεύω ότι η περιβαλλοντική και χωροταξιακή εξυγίανση της βιομηχανικής ζώνης δεν μπορεί να είναι έργο μιας άναρχης ιδιωτικής πρωτοβουλίας χωρίς τη συνεργασία και την ευθύνη διαχείρισης της Αυτοδιοίκησης. Πίστευα και πιστεύω ότι είναι έργο διαπεριφερειακό (Στερεά-Αττική) και εθνικό. Πάνω από μεγάλες και μικρές επιχειρήσειςδραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Στην επόμενη δεκαετία μπορεί να αποτελέσει η περιοχή τη μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της Ελλάδας. Έχω διατυπώσει πολλάκις ότι η περιοχή μας γειτνιάζοντας με το μεγάλο αστικό κέντρο ένα έργο σύγχρονου επαγγελματικού πάρκου, εθνικών και ευρωπαικών διαστάσεων (Στερά – Αττική) μπορεί να το φιλοξενήσει.Να δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά-τεχνολογικά και εμπορικά πάρκα της Ευρώπης στην περιοχή της Ριτσώνας, όπως επανειλημμένα έχω γράψει και υποστηρίξει με διαχειριστές τις δύο Περιφέρειες και τους δήμους της περιοχής. Η Ανάπτυξη στην περιοχή δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, αντιμετώπιση της αστυφιλίας, αλλά και του δημογραφικού για την Περιφέρειά μας. Αρκεί η Ανάπτυξη να σέβεται τον άνθρωπο, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Στην προκειμένη περίπτωση οι ενέργειες του Δήμου Τανάγρας για τη μη κατασκευή του επίδικου έργου για την εναπόθεση επικίνδυνων αποβλήτων πιστεύω ότι ανταποκρίνονται σε καθολικό αίτημα της περιοχής.

Είναι αδιανόητο εντός του αστικού οικοσυστήματος να δημιουργηθεί μία «χαβούζα» επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων. Εδώ και τρία χρόνια ο Δήμος αγωνίζεται να μην προχωρήσει η κατασκευή του έργου για λόγους νομιμότητας και επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η τεκμηριωμένη επιστημονικά γνωμοδότηση και αντίρρηση του Δήμου πιστεύω ότι σίγουρα θα έχει θετική έκβαση τουλάχιστον δικαστικά. Πολιτικά πιστεύω ότι η τοπική κοινωνία οφείλει ενεργητικά να στηρίξει τις προσπάθειες του Δήμου.

Σε συνεδρίαση του Περιφεριακού Συμβουλίου (27/3/24) ζήτησα από το Συμβούλιο να κάνει η Περιφέρεια Πρόσθετη Παρέμβαση, στο ΣτΕ για την αίτηση ακύρωσης των περιβαλλοντικών αδειών κατασκευής της «χωματερής» για την εναπόθεση και επεξεργασία επικίνδυνων αποβλήτων.

Ζήτησα αφιλοκερδώς να παραστώ ως νομικός εκπρόσωπος της Περιφέρειας στη δικαστική διαμάχη. Όλες οι παρατάξεις αποδέχθηκαν την πρότασή μου, επιφυλάχθηκε όμως ο κ. Περιφερειάρχης.

Θεωρώ τέλος χρήσιμο να αγωνιστούμε για την απόρριψη του έργου εντός του αστικού οικοσυστημάτος. Οφείλουμε όμως να έχουμε πρόταση άμεση και μεσοπρόθεσμη για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της δημόσιας υγείας, της μόλυνσης του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα την οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη που να σέβεται τον πολίτη και την υγεία του. Πιστεύω ότι ο Δήμος Τανάγρας πρέπει να αναλάβει μία πρωτοβουλία για άμεση διαβούλευση με τις δύο Περιφέρειες Στερεάς και Αττικής για τη διαμόρφωση μίας πρότασης που βασικός φορέας διαχείρισης θα είναι η Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με την Ένωση των Βιομηχανιών της περιοχής. Η προετοιμασία ενός επιστημονικού, αναπτυξιακού, αλλά και περιβαλλοντικού συνεδρίου θα προσφέρει θετικές λύσεις. Η κεντρική και πολιτική εξουσία πρέπει de factoνα αναλάβει τις ευθύνες της. Τα δύο Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης στη βάση και των προτάσεων των Περιφερειών και ιδιαίτερα των Δήμων Τανάγρας, Χαλκίδας και Ωροπού, όπως και τις απόψεις-προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής να διαμαορφώσουν και να χρηματοδοτήσουν ένα έργο σύγχρονου επιχειρηματικού πάρκου με περιβαλλοντικές παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία.

 

Λουκάς Αποστολίδης

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.: Ξενάγηση μαθητών του 3ου Λυκείου Θήβας στη ΜΕΑ Θήβας                      

  Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, μαθητές της A’ & Β’ Λυκείου του 3ου Γενικού …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *