Breaking News

Ασπίδα στον Παγασητικό από Περιφέρεια Θεσσαλίας και Πανεπιστήμιο – Το σχέδιο για την προστασία του

Στην υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου και ολιστικού σχεδίου για την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων και του πυθμένα του Παγασητικού προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα να έχει ήδη στα χέρια του το σχέδιο, που εκπόνησε το Εργαστήριο Θαλάσσιας Βιολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα τον Βόλο.

Με βάση το σχέδιο, θα παρακολουθείται και θα καταγράφεται κάθε χείμαρρος που καταλήγει στον Παγασητικό, αλλά και κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου, Δημήτρης Βαφείδης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για την ανάγκη προστασίας του Παγασητικού, του κόλπου που χαρίζει ζωή στη Μαγνησία και σε όλη τη Θεσσαλία.

Την Τετάρτη, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας στη συνέντευξή του στο Ράδιο ΕΝΑ έκανε νύξη για το σχέδιο παρακολούθησης του Παγασητικού, χωρίς ωστόσο να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του. Στον Δημήτρη Καρεκλίδη υπογράμμισε όμως τη σπουδαιότητα του Παγασητικού αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία του που θα λάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Χθες, ο κ. Βαφείδης μίλησε γι’ αυτό το σχέδιο, αλλά και για τον ίδιο τον Παγασητικό, ως ένα ζωντανό οικοσύστημα με ανάγκες.

Παρακολουθούμε εδώ και 20 χρόνια τον Παγασητικό

Όπως τόνισε ο Καθηγητής του ΠΘ, το Τμήμα του και το Εργαστήριο, στο οποίο είναι Διευθυντής παρακολουθεί εδώ και 20 χρόνια τον Παγασητικό, μέσα από μια σειρά ερευνών σε επίπεδο προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών.

«Υπάρχει στενή συνεργασία εδώ και πολλά χρόνια με την περιφέρεια και με την προηγούμενη αλλά και με τη σημερινή περιφερειακή αρχή. Διεξάγουμε κάθε χρόνο με την παραδοσιακή μηχανότρατα στον Παγασητικό έρευνα και συλλέγουμε δεδομένα, οπότε η εικόνα που έχουμε για τον Παγασητικό είναι από τις επιστημονικά ασφαλής που μπορεί να έχει κάποιος», σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι ο Παγασητικός είναι ένα σύστημα, στο οποίο γύρω του δραστηριοποιούνται μια σειρά ανθρώπινες δραστηριότητες κι αυτό ακριβώς αναδεικνύει την τεράστια σημασία που έχει ο Παγασητικός για την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας συνολικά.

«Είναι ένα σύστημα ,που δέχεται ανθρώπινη δραστηριότητα, από διαφορετικές πηγές επίδρασης, από την αγροτική δραστηριότητα, τη βιομηχανική, την εν γένει ανθρώπινη και το σύστημα κατά καιρούς μας στέλνει μηνύματα και κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει όλα αυτά τα ιστορικά δεδομένα, που έχουμε από διάφορα φαινόμενα, ποικίλα φαινόμενα που μας έχουν απασχολήσει στο παρελθόν, με τα μηνύματα, που στέλνει ο Παγασητικός από αυτή την ανθρώπινη δραστηριότητα. Δεν είναι η πρώτη φορά που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Παγασητικός μας στέλνει μήνυμα κι αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους», επεσήμανε, σχολιάζοντας ότι το σύστημα συνεχώς προειδοποιεί και δεν είναι παράδοξο να μην περάσει χρονιά, όπου δεν θα συμβεί κάτι στον Παγασητικό.

Ο Καθηγητής συμπλήρωσε ότι ο Παγασητικός δεν είναι η άκρη της ζωής μας στη Μαγνησία, θα πρέπει να είναι πρωταγωνιστής. «Θα πρέπει να τον παρακολουθούμε με όλες μας τις δυνάμεις και όλοι οι φορείς. Δεν είναι ο Παγασητικός κάτι που είναι εκεί έξω και για άλλη μια φορά θα επανακάμψει γιατί το κάνει», υπογράμμισε και τόνισε ότι ο Παγασητικός μας φέρνει σε εγρήγορση, θέλει συνεχή φροντίδα, τόσο το λιμάνι όσο και όλη η δραστηριότητα γύρω.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο του ΠΘ

Ο κ. Βαφείδης αποκάλυψε ότι το Εργαστήριο, που διευθύνει και το Τμήμα Ιχθυολογίας έχει καταθέσει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο παρακολούθησης του Παγασητικού.

«Είμαστε το μοναδικό εργαστήριο, που δραστηριοποιούμαστε με επιστημονικά δεδομένα την τελευταία 25ετια και είναι στα χέρια της Περιφέρειας το σχέδιο αυτό και ξέρω ότι οι ευαισθησίες και του Περιφερειάρχη και του προηγούμενου Περιφερειάρχη είναι έντονες για τον Παγασητικό και σίγουρα σύντομα θα έχουμε αυτό το σχέδιο σε δράση», σχολίασε.

Ανέφερε ότι για την εκπόνηση του σχεδίου αυτού υπήρξε η συνεργασία τουλάχιστον πέντε διαφορετικών επιστημονικών ομάδων.

«Αυτό το σχέδιο για την ολοκληρωμένη παρακολούθηση του Παγασητικού είναι το αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων, που λαμβάνουν χώρα στον κόλπο. Ο Daniel έχει συμπεριληφθεί, όπως τα αποτελέσματα και τα δεδομένα που έχουμε από το φαινόμενο, αλλά στην ουσία είναι αποτέλεσμα 15 ετών και πλέον, που έχουμε την τράτα στον Παγασητικό και παρακολουθούμε τα αλιεύματα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με τα στοιχεία μας να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα.

Πρώτο και σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να παρακολουθούμε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες, δηλαδή τις εκροές από όλα τα παραποτάμια συστήματα , δηλαδή θα πρέπει να παρακολουθούμε τι μπαίνει μέσα στον Παγασητικό.

Το δεύτερο κομμάτι είναι να παρακολουθούμε τον ίδιο τον Παγασητικό παράκτια, στα μεσόνερα και στα βαθιά νερά. Δηλαδή να έχουμε συγκεκριμένους σταθμούς δειγματοληψιών , που σε τακτά χρονικά διαστήματα να παρακολουθούν τι γίνεται», ανέφερε σχετικά με το πλαίσιο που θα κινηθεί το σχέδιο. Ουσιαστικά θα παρακολουθείται κάθε χείμαρρος που εκβάλει στον Παγασητικό, αλλά και η ποιότητα των νερών ανάλογα με το βάθος.

Ο κ. Βαφείδης όμως προχώρησε και σε μία διευκρίνηση, σχετικά με την ποιότητα του νερού, υπογραμμίζοντας ότι είναι διαφορετικός παράγοντας η ποιότητα του νερού κι άλλο η ποιότητα του ιζήματος, δηλαδή του πυθμένα.

«Στον πυθμένα ζουν κοινότητες οργανισμών που δεν υπάρχουν στην επιφάνεια. Έχουμε ξεκάθαρα διαφορετικές κοινότητες οργανισμών στον πυθμένα που θα πρέπει να ελέγξουμε όλη την υγεία τους σε σχέση με την πορεία του χρόνου. Είναι άλλο πράγμα η στήλη του νερού, άλλο εάν έχουμε καθαρό νερό κι άλλο εάν είναι καθαρός ο πυθμένας», ξεκαθάρισε.

Συνέχισε δε, λέγοντας ότι «ένας πυθμένας στο λιμάνι, με επικαθίσεις και εναποθέσεις που ξεπερνούσαν τα 2 μέτρα δεν μας απασχόλησε, μέχρι που μας απασχόλησε για κάποιο λόγο. Αποτέλεσμα όλων αυτών των φαινομένων ήταν η συσσώρευση υλικού στον πυθμένα κι αυτός ο πυθμένας, όλο αυτό το οργανικό υλικό εμφανίστηκε όπως είδαμε και εκδηλώθηκε μέσα από μια σειρά φαινόμενα» και τόνισε ότι από τον Daniel έχουν γίνει γνωστές οι επιπτώσεις που υπήρχαν παράκτια , όμως δεν έχουν γίνει γνωστές και δεν υπάρχουν ευρήματα για το τι έγινε στον πυθμένα των βαθιών νερών.

Ο χρόνος λειτουργεί στον αυτοκαθαρισμό

Αναφορικά με το έργο της εκβάθυνσης του λιμανιού και κυρίως με την εναπόθεση των «υγιών» ιζημάτων σε μεγάλα βάθη του κόλπου ο κ. Βαφείδης σχολίασε πως αυτή η μέθοδος είναι μία φθηνή, γρήγορη λογική για να εναποτεθεί ένα υλικό σε ένα χώρο. «Λειτουργεί, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη σε ποιες περιοχές λειτουργεί. Είναι τελείως διαφορετικό να εναποθέτουμε ένα υλικό στα ανοιχτά νερά του Αιγαίου και διαφορετική η λογική σε ένα κλειστό σύστημα. Και στις δύο περιπτώσεις, οι αυτορυθμιστικοί μηχανισμοί αποκατάστασης θα λειτουργήσουν. Απλά θα παίξουν ρόλο οι χρόνοι και δεν έχουμε δεδομένα από το Αιγαίο. Δεν ξέρουμε τους χρόνους από άλλους κόλπους ή από το Αιγαίο. Το μεγάλο μυστικό είναι ότι θα πρέπει συνεχώς να παρακολουθούμε το σύστημα», υπογράμμισε και επανέλαβε για ακόμη μία φορά την ανάγκη ανάληψης πιο δραστικών πρωτοβουλιών για την προστασία του Παγασητικού.

Σημείωσε τέλος ότι δεν είναι γνωστός ο χρόνος που απαιτείται για να αυτοκαθαριστεί ο Παγασητικός. «Ο Παγασητικός είναι ένα ζωντανό σύστημα και είναι υγιές στον βαθμό που είναι. Από την άλλη υπάρχουν παθογένειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία ρυπογόνα περιοχή. Μετά από ένα διάστημα τα συστήματα επανέρχονται», κατέληξε.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Πηγή: magnesianews.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Καρατόμηση Αντιδημάρχου – Ραγδαίες εξελίξεις στο Δήμο Αγράφων

Η πρόσφατη καρατόμηση του Παναγιώτη Γκορόγια από τον Δήμαρχο Αγράφων Αλέξη Καρδαμπίκη δείχνει κίνηση η …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *