Χαλκίδα: Περιφερειακή συνάντηση Συνδημιουργίας του Ευρωπαϊκού έργου της Περιφέρειας “Open Regio Culture”

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ως εταίρος του ευρωπαϊκού έργου InterregEurope με τίτλο:OpenRegioCulture (ORC), διοργάνωσε την Περιφερειακή Συνάντηση Συνδημιουργίας στη Χαλκίδα, την Παρασκευή 27/3/2026.

Το έργο έχει ως στόχο την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε πολιτιστικούς πόρους, την ανταλλαγή και προσαρμογή καλών πρακτικών ανάμεσα στους εταίρους από 10 ευρωπαϊκές Περιφέρειες ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργή συμμετοχή τοπικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών στη συνδημιουργία σχεδίων στο πλαίσιο του ORC. Αναφορικά με το περιεχόμενο της συνάντησης:

  • την έναρξη της συνάντησης σηματοδότησε η παρουσίαση μικρο-έρευνας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο του εν λόγω έργου σχετικά με την προσβασιμότητα σε πολιτιστικούς πόρους,
  • παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές που εφαρμόζουν άλλοι εταίροι,
  • υπογραμμίστηκε η σημασία της συμμετοχής των ατόμων μεαναπηρία σεόλεςτιςεκφάνσειςτηςκοινωνικήςζωής,συμπεριλαμβανομένου του αθλητισμού, για την πλήρη συμπερίληψήτους,
  • αναφέρθηκαν οι δημοτικές πρωτοβουλίες ενίσχυσης της προσβασιμότητας των ΑμεΑ,
  • έγινε εκτενής αναφορά στη συμπερίληψη ηλικιωμένων ατόμων και ατόμων με άνοια& στις σχετικές συνεργατικές δράσεις της Περιφέρειας (π.χ. χαρτογράφηση),
  • τονίστηκε ο καθοριστικός ρόλος της εκπαίδευσης στην αποδοχή της διαφορετικότητας και συζητήθηκε ο σχεδιασμόςεκπαιδευτικών επισκέψεων γιαΑμεΑ σε πολιτιστικούς χώρους,
  • ο ιδιωτικός τομέας πρότεινε την πιλοτική δημιουργία δικτύου επισκέψιμων παραγωγικών χώρων, όπως οι αμπελώνες.

Στο πλαίσιο της συνάντησης υλοποιήθηκαν τρία συμμετοχικά εργαστήρια. Το 1οεργαστήριο, αφορούσε στη δημιουργία ενός «Εικονικού Πάρκου»συμπεριληπτικού γιαΑμεΑ. Στο2ο εργαστήριο με τίτλο «Glad-Sad-Mad» (SWOTAnalysis) αναγνωρίστηκαν προοπτικές και προκλήσεις και αξιολογήθηκε η εφαρμοσιμότητατων προτάσεωντου 1ου εργαστηρίου έχοντας ως πρότυπο τον Δήμο Stein της Ολλανδίας. Στο 3οεργαστήριο έγινε προτεραιοποίηση των βασικών ιδεών και καλών πρακτικών, με ψηφοφορία που ανέδειξε τις εφαρμόσιμες προτάσεις.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενεργή συμμετοχή όλων των παρισταμένων ώστε να υπάρχει μια  προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω (bottom-upapproach) και για αυτό αντί για ομιλίες υπήρξαν σύντομες παρουσιάσεις και τοποθετήσεις (knowledgeshots) που λειτούργησαν ως ερέθισμα για τα εργαστήρια, από τους εξής: Ε. Χαϊνάς-Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας, Γ. Κελαϊδίτης-Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Η. Καλτσάς-Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για Θέματα Αθλητισμού, Ρ.Κεχρή-Σύμβουλος Περιφερειάρχη για Ευρωπαϊκά Προγράμματα & Διεθνείς Σχέσεις, Β. Κόντου-Αντιδήμαρχος Υγείας, ΑΜΕΑ & Εθελοντισμού Δήμου Χαλκιδέων, Γ. Γκάρτζιος-Διευθυντής ΚΕΔΑΣΥ Ευβοίας, Ε. Αγγελίδου-Ελληνική Εταιρεία Ν. Αλτσχάιμερ “Remind”, Ν. Ζαχαρίας-Οινοποιός «Κτήμα Μουσών» και εκπρόσωπος ΕΝΟΑΚΕ.

Οι ομάδες συνδημιουργίας των εργαστηρίων απαρτίζονταν από στελέχη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Χαλκιδέων, όπως ο Α. Σπανός-Αντιδήμαρχος για θέματα Προγραμματισμού & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η Μ. Στεφανίδη-Σύμβουλος Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας για θέματα Επικοινωνίας, η Σ.Καϊτατζή-Διευθύντρια Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας, η Β.Τόλλιλη-Διευθύντρια Οικονομικού & Δημοσιονομικού Ελέγχουτης Περιφέρειας.Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι από συλλόγους γονέων και φίλων ΑμεΑ, τη δομή ΓΕΦΥΡΑ,τιςυπηρεσίες αρχαιοτήτων, ΚΟΙΝΣΕΠ και άλλους φορείς/υπηρεσίες που η συμβολή τους στις εργασίες της συνάντησης ήταν πολύτιμη και ουσιαστική.

Με το πέρας της συνάντησης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας, Ευάγγελος Ι. Χαϊνάς δήλωσε: «Η διασφάλιση της προσβασιμότητας όλων των συμπολιτών μας σε πολιτιστικούς πόρους δεν είναι απλώς επιλογή — είναι δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως και ταυτόχρονα υποχρέωση όλων μας. Μέσα από τις συναντήσεις και τα περιφερειακά εργαστήριαεπιδιώκουμε να μετατρέψουμε  τις πολιτικές σε πράξη ώστε να κατακτήσουμε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Ο πολιτισμός αποκτά πραγματική αξία όταν κάθε πολίτης μπορεί να συμμετάσχει. Μέσω των ευρωπαϊκών έργων όπως το OpenRegioCulture, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας γνωρίζει καλές πρακτικές από άλλες χώρες και επιδιώκει την ενίσχυση της συνεργασίας με φορείς και πολίτες ώστε να καταστεί δυνατή η προσαρμογή και υλοποίηση κάποιων από αυτές. Ευχαριστούμε ακόμη μια φορά όλους τους συμμετέχοντες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας για συνεργασία και συνδημιουργία.»

Δες επίσης

Δημοπρατήθηκε το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με συνολικό προϋπολογισμό 12,1 εκατ. ευρώ – “Ένας σπουδαίος πολιτιστικός πόλος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *