Παρασκευή , 12 Αυγούστου 2022
Breaking News
Κάντε LIKE στη σελίδα μας στο facebook

Χρ. Σταϊκούρας: “Στόχος για άνοιγμα της οικονομίας στα τέλη Μαρτίου”

Η κυβέρνηση στοχεύει σε για σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μάρτη ώστε να απομειώσει το κόστος για το κρατικό ταμείο. Πρώτος στόχος, μάλιστα, είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στο Ρ/Σ Πρώτο Θέμα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για την στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών που είναι κλειστό το λιανεμπόριο κοστίζει 200 – 250 εκατομμύρια ευρώ. «Οι δυο εβδομάδες που πέρασαν με lockdown κόστισαν σε δαπάνες και μείωση φόρων 1,2 δισεκ και με τα 520 εκ να είναι στο λιανεμπόριο. Στα 3 δισεκ. είναι συνολικά το κόστος για ένα μήνα και 750 εκ περίπου να εστιάζονται στο λιανεμπόριο ανέφερε ο κ. Σταικούρας.

«Αν αρχίσει από το Μάρτιο η επανεκκίνηση τότε θα είμαστε πιο κοντά στους στόχους του προϋπολογισμού. Σκεφτείτε ότι μόνο στα 4 δισεκ θα είναι παραπάνω το πρωτογενές αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα στήριξης» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών που σημείωσε ότι ακόμη δεν είναι η ώρα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού.

«Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το 2021 και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία ακόμη για το β’ 15ήμερο του Μαρτίου» ανάφερε παράλληλα σε σχέση με την πορεία του ΑΕΠ για φέτος.

«Έχουμε ένα θετικό carry over αλλά μια δυσμενέστερη εξέλιξη της πορείας σε σχέση με την εκτίμηση του προϋπολογισμού. ‘Έτσι έχουμε λοιπόν το 2021 μια αντικρουόμενη εικόνα για το 2021. Πρέπει όλα να συνεκτιμηθούν» τόνισε και είπε: «Άντεξε το 2020 η οικονομία, αλλά δεν πανηγυρίζει κανείς. Βέβαια σε σχέση με το τι θα μπορούσε να συμβεί με δεδομένη την εξάρτηση από τον τουρισμό είναι ορθή η εκτίμηση ότι αντέξαμε τελικά»

Σε σχέση με τα μέτρα σημείωσε ότι «το 2020 δώσαμε 20 δισεκ και άλλα 11,6 δισεκ το 2021» ενώ είπε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο θα αρχίσει η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

news247.gr

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Περίφραξη του Γυμνασίου-Λυκείου Ελάτειας

Ένα έργο στην Ελάτεια, προϋπολογισμού  71.423,99€ Αναφέρει σχετικά για το έργο η Δήμαρχος κα Αθανασία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *