Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Δ. Κουτσούμπας: “Σταθερότητα για τον λαό, σημαίνει ισχυρό ΚΚΕ”

Συνέντευξη στην Κυριακάτικη Kontra News και το δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιζή παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Παρατίθεται η συνέντευξη:

Μετά την ανακοίνωση των εκλογών κάνατε λόγο για εκβιαστικό δίλημμα «περί ακυβερνησίας ή σταθερότητας» από τον πρωθυπουργό… Για ποιον λόγο; Ακυβερνησία δεν σημαίνει αστάθεια;

Περίπτωση ακυβερνησίας έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει, γιατί υπάρχει το κοινό έδαφος πάνω στο οποίο θα φτιαχτεί το επόμενο κυβερνητικό σχήμα, όπως έχει γίνει τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν.

Αυτοί που μιλούν προεκλογικά για τον “κίνδυνο της αστάθειας” και για “περιπέτειες”, όποτε χρειάστηκε τα βρήκαν. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα βρήκαν και συγκυβέρνησαν, όταν μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τσίπρας τα βρήκε με τον Καμμένο και οι δυο τους τα βρήκαν με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι στην ψήφιση του 3ου μνημονίου. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάτσει στα ίδια υπουργικά έδρανα με τον κ. Μητσοτάκη και μαζί υλοποίησαν τις αναστολές χιλιάδων εκπαιδευτικών. Τι τους εμποδίζει, λοιπόν;

Γι’ αυτό λέμε ότι είναι εκβιαστικό το δίλημμα. Η σταθερότητα που επιδιώκουν είναι σταθερότητα στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, συνεπώς η μεγαλύτερη αστάθεια για τον λαό. Σταθερότητα για τον λαό σημαίνει να έχει στο πλάι του, όσο γίνεται πιο ισχυρή, εκείνη τη δύναμη που σταθερά και αταλάντευτα τα δίνει όλα για την υπεράσπιση του δίκιου του, μέσα και έξω από τη Βουλή. Δηλαδή το ΚΚΕ.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορούν ότι ζητάτε την ψήφο του λαού χωρίς να σας νοιάζει το ποιος θα κυβερνήσει… Τι απαντάτε;

Προφανώς και μας νοιάζει ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, εφόσον φιλοδοξούμε να βρεθούμε, όπως πάντα, στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που αυτή θα υλοποιήσει.

Αυτό που λέμε είναι ότι δεν πρέπει να είναι αυτό το κριτήριο με το οποίο θα πάει ο λαός να ψηφίσει, αφού, όποιο και να είναι τελικά το κυβερνητικό σχήμα, η ατζέντα είναι προκαθορισμένη. Είναι τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της ενέργειας, των σιδηροδρόμων, του νερού. Είναι οι επικίνδυνοι ΝΑΤΟϊκοί σχεδιασμοί, η επίθεση στις λαϊκές κατοικίες για να στηριχθούν οι τράπεζες, σε μια περίοδο μάλιστα που κυοφορείται νέα καπιταλιστική κρίση. Και πολλά ακόμη…

Μάλιστα, αυτό, σήμερα, δεν είναι κάτι που λέει μόνο το ΚΚΕ. Είναι υπαρκτό ρεύμα στην κοινωνία, αποτέλεσμα συσσωρευμένης πείρας, που καταγράφεται, με μαζικούς όρους, ακόμα και σε πολλές δημοσκοπήσεις με το γνωστό “κανένας από τους δύο”. Το ζητούμενο είναι αυτό το ρεύμα να αποκτήσει ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά και να καταλήξει σε συμπόρευση με το ΚΚΕ. Να μην υποχωρήσει στη λογική του “μικρότερου κακού”, που έχει αποδειχθεί ότι πάντα οδηγεί στο μεγαλύτερο. Το παράδειγμα της Γαλλίας, που αυτές τις μέρες συνταράσσεται από τεράστιες λαϊκές κινητοποιήσεις οι οποίες δίνουν σε όλους μας κουράγιο, αυτό ακριβώς διδάσκει.

Υπό ποιες συνθήκες και με ποια κόμματα θα μπορούσε το ΚΚΕ να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;

Το ΚΚΕ έχει σύγχρονο, επιστημονικά επεξεργασμένο Πρόγραμμα εξουσίας-διακυβέρνησης το οποίο καταθέτει ανοιχτά στον λαό και είναι έτοιμο να το υπηρετήσει και από κυβερνητικές θέσεις, όταν ο λαός το επιλέξει.

Αυτό το Πρόγραμμα προβλέπει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο σε όλα τα επίπεδα: Στην οικονομία, την κοινωνία, το κράτος, τις διεθνείς σχέσεις κλπ. Όλα θα χτιστούν σε εντελώς διαφορετικές βάσεις, με μοναδικό κριτήριο τις ανάγκες των πολλών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος, το οποίο θα αποτελέσει παρελθόν. Έτσι θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, να απασχοληθεί όλο το εργατικό δυναμικό με αξιοπρεπείς όρους, να οικοδομήσουμε ισότιμες, αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με όλους τους άλλους λαούς, έξω από τη “στρούγκα” της ΕΕ και τη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ.

Όπως καταλαβαίνετε, κανένα άλλο από τα υπάρχοντα κόμματα δεν μπορεί και δεν θέλει να υπηρετήσει αυτή την προοπτική, αφού είναι όλοι τους ταγμένοι αλλού.

Ποιες είναι οι προτάσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, για την ενίσχυση του εισοδήματος του λαού και για την προστασία της λαϊκής κατοικίας από τα funds;

Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών παραγωγής, για παύση όλων των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, για κούρεμα χρεών κλπ.

Όλα αυτά, παρόλο που θα έδιναν μια πραγματική ανάσα στον λαό, ούτε η κυβέρνηση ούτε κανένα άλλο κόμμα τα υιοθέτησε. Ξέρετε γιατί; Γιατί δεν είναι συμβατά με βασικές προτεραιότητες του κεφαλαίου στις οποίες είναι όλοι τους δεσμευμένοι, όπως είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ, οι περιβόητες “αντοχές της οικονομίας”, η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος σε βάρος του λαού, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας κλπ. Άλλωστε, ως κυβερνήσεις αυτή την πολιτική υλοποίησαν τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Εμείς συνεχίζουμε. Δίνουμε τη μάχη κάθε μέρα, κάθε ώρα, στους χώρους δουλειάς όπου οι εργαζόμενοι διεκδικούν βελτίωση των όρων εργασίας τους, στις γειτονιές όπου οι λαϊκοί άνθρωποι προσπαθούν να διώξουν τους δικαστικούς κλητήρες και την αστυνομία που πηγαίνουν για να τους ξεσπιτώσουν. Εκεί βρίσκονται καθημερινά και οι 15 βουλευτές που μας έδωσε ο ελληνικός λαός το 2019 και τον καλούμε τώρα να τους κάνει πολύ περισσότερους.

Τι μπορεί να κάνει το ΚΚΕ για να μάθουμε την αλήθεια για το δυστύχημα των Τεμπών;

Μόλις χθες πήραμε την πρωτοβουλία και διοργανώσαμε μια μεγάλη ημερίδα, με τη συμμετοχή και ειδικών επιστημόνων, για να αναδείξουμε τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει για να έχουμε στην Ελλάδα έναν σιδηρόδρομο στο ύψος των αναγκών του λαού και της νεολαίας, για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες τραγωδίες.

Αναδείξαμε τις αιτίες του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος, που είναι η πολιτική της “απελευθέρωσης”, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρομικών μεταφορών που έκανε την ασφάλεια να αντιμετωπίζεται ως “κόστος” τόσο για αυτό το εχθρικό αστικό κράτος, όσο και για τον ιδιώτη “επενδυτή”. Μέσα εκεί αναπτύσσονται και άλλα φαινόμενα, όπως οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση συμβάσεων κλπ.

Μάλιστα, αυτό δεν το κάνουμε ως “μετά Χριστόν προφήτες”, όπως πολλοί άλλοι. Τους κινδύνους που έχει αυτή η πολιτική και για την ασφάλεια των επιβατών τους επισημαίναμε έγκαιρα, τη στιγμή που γινόταν το κάθε βήμα υλοποίησής της, είτε από τη σημερινή κυβέρνηση, είτε από τις προηγούμενες. Τους το τόνιζαν οι κομμουνιστές συνδικαλιστές στον σιδηρόδρομο και οι βουλευτές μας μέχρι και λίγες μέρες πριν την τραγωδία.

Η αλήθεια, σε μεγάλο βαθμό, έχει αποκαλυφθεί, χάρη και στο εκκωφαντικό μήνυμα που έστειλαν οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις τις τελευταίας δεκαετίας που είχαν για σύνθημα “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”; Σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Εφορία: Σαρωτικός έλεγχος στην H&M, μετά τις παραβάσεις, τα πρόστιμα και τα λουκέτα

Η εφορία ετοιμάζει σαρωτικό έλεγχο στην πολυεθνική H&M στην Ελλάδα. Η μη διαβίβαση των 197.800 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *