Breaking News
Ακολουθήστε μας στο facebook

Διαδικτυακό Forum Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας : Πρόσωπα και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης στη Δυτική πλευρά της Ρούμελης – Το πρόγραμμα

Μία πολύ σημαντική διαδικτυακή δράση θα πραγματοποιηθεί από την δραστήρια Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας Αττικής, την Εθελοντική Ομάδα ΑΜΚΕ «Ε.Π.Π.Ι.-ΔΡΟΥΜΕ» και το Σωματείο «Acheloos Grow Up».

Αφορά πρόσωπα και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης στη Ρούμελη και αποτελεί  όπως αναφέρουν οι διοργανωτές  την δική τους συμβολή και απόδοση τιμών στους ήρωες της Επανάστασης με αφορμή την συμπλήρωση των 200 χρόνων.

Πρόσωπα και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης στη Δυτική πλευρά της Ρούμελης …

Με ιδιαίτερη χαρά η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας Αττικής, η Εθελοντική Ομάδα ΑΜΚΕ «Ε.Π.Π.Ι.-ΔΡΟΥΜΕ» και το Σωματείο «Acheloos Grow Up», ανακοινώνουν τη συνδιοργάνωση διαδικτυακού Forum Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021 , 19:30 – 21:30.
Η δράση αυτή είναι μια συμβολή στην απόδοση τιμής στην επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Η ιστορία για εμάς είναι ένα ζων βίωμα που κλείνει εντός λόγων, επών και έργων την ουσία της ζωής και οφείλει να ρέει αβίαστα εμποδίζοντας την λήθη και τρέφοντας το αειθαλές δέντρο της αλήθειας, μιας και μητέρα της Κλειούς, όπως και όλων των μουσών είναι η Μνημοσύνη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ FORUM

• 15ος (1453)– 19ος (1821) αιώνας : ο Ελληνικός Μεσαίωνας!

Πρόσωπα και γεγονότα που επέδρασαν στη διαμόρφωση των προϋπόθεσεων για το μεγάλο ξεσηκωμό. Ο Ελληνισμός αναγεννάται και αναζητά τη θέση του στην ιστορία. Οι ήρωες και οι μάρτυρες ποτίζουν με το αίμα τους το δέντρο της ελευθερίας! Η προεπαναστατική περίοδος στη Ρούμελη, ο ρόλος των νεομαρτύρων. Το φλογερό μήνυμα του πατρο Κοσμά του Αιτωλού

Εισηγητής: Αθανάσιος Ραφτόπουλος, Φιλόλογος, Πρόεδρος της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας

• Η μάχη της Τατάρνας στην Ευρυτανία .

Στις 22 Μαρτίου 1821 ξεσπά στην περιοχή του ιστορικού Μοναστηριού η σπουδαία αυτή μάχη, με επικεφαλής τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Αποτέλεσε την πρώτη νικηφόρα ένοπλη συμπλοκή σε ολόκληρη τη Ρούμελη από τους εξεγερμένους ραγιάδες εναντίον της οθωμανικής κυριαρχίας, μόλις τρεις ημέρες πριν τον «επίσημο» μεγάλο ξεσηκωμό.
Εισηγητής Κώστας Χαραμής εκπαιδευτικός / ερευνητής

• “Βάλτος: από το προεπαναστατικό αρμοτολίκι στο ελεύθερο ελληνικό κράτος, (1821 – 1832). Προσαρμογές – αντιστάσεις – συνέχειες – μεταπλάσεις.”

Το αρματολίκι του Βάλτου, ένας ορεινός μικρόκοσμος σε επίκαιρη γεωγραφικά θέση με την επικράτειά του από τα Άγραφα και τον Αχελώο μέχρι την Άρτα και τα στρατηγικής σημασίας στενά της οροσειράς του Μακρυνόρους, συνέβαλε καταλυτικά στον επαναστατικό αγώνα. Οι ισχυροί οπλαρχηγοί και οι ετοιμοπόλεμοι Βαλτινοί αγωνιστές έλαβαν μέρος σε δεκάδες μάχες, κατά βάση εκτός της γενέτειράς τους. Η δυναμική της Επανάστασης του 1821, κινητοποίησε μηχανισμούς αποσάρθρωσης των αρματολικών δομών αναδεικνύοντας κυρίαρχες τις κεντρικές δομές εξουσίας, αντί των τοπικών αυθεντιών. Στην εισήγηση παρακολουθείται: α) η μετάβαση της «πολεμικής κοινωνίας» του Βάλτου από την προεπαναστατική πραγματικότητα στις νέες συνθήκες του επαναστατικού περιβάλλοντος, β) η συμμετοχή των Βαλτινών στις διαδικασίες ενσωμάτωσης των επαναστατικών διοικήσεων, γ) η οριστική ένταξη του Βάλτου στο ελεύθερο ελληνικό κράτος, δύο χρόνια μετά την αναγνώρισή του από τις τρείς Δυνάμεις ως ανεξάρτητου.

Εισηγητής Νίκος Χούτας, Διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας, εκπαιδευτικός

• Μικρή Ελλάς – Μεγάλη Ελλάς” 1821-1832

Εισηγητής Γεώργιος Κυρ. Κυριακόπουλος, Πολιτικός Επιστήμονας Ecole Nationale d’Administration (ENA) Παρίσι.

Η παρακολούθηση είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλες και όλους! Οι εργασίες θα μεταδοθούν και από τα κανάλια των συνδιοργανωτών στο youtube.

Απαραίτητη προϋπόθεση η εγγραφή στον ακόλουθο σύνδεσμο

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScQwiUkN50NfA8wVYuZbhJGRMA6v9mueAJrJM6QvSAH-2VZRg/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απεθύνεσθε enosiroumeliotonionias@yahoo.gr, acheloosgrowup@yahoo.com, Σωματείο «Acheloos Grow Up», eppi_droume@yahoo.com «Ε.Π.Π.Ι.-ΔΡΟΥΜΕ».

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

Ξεκινά από σήμερα Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 και διαρκεί έως την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024, η υποβολή αιτήσεων για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα 2024 «Αγία Παρασκευή» Στομίου Δήμου Αγιάς

Το Διοικητικό Συμβούλιο της κατασκήνωσης «Αγία Παρασκευή» Στομίου Δήμου Αγιάς, ανακοινώνει ότι ξεκινά από την …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *