Κυριακή , 3 Μαρτίου 2024
Ακολουθήστε μας στο facebook

Δημοτική Αρχή Δήμου Μακρακώμης: “Όλη η αλήθεια για τα ΕΛΤΑ Μακρακώμης”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστολή με την οποία εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Μακρακώμης και της Δημοτικής Αρχής, για την αιφνιδιαστική αναστολή της συναλλακτικής δραστηριότητας του Ταχυδρομικού Καταστήματος Μακρακώμης, απέστειλε ο δήμαρχος, Γιώργος Χαντζής, προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, την διορισμένη από το «Υπερταμείο» διοίκηση των ΕΛΤΑ Α.Ε και τους βουλευτές του νομού Φθιώτιδας.

Η επιστολή εστάλη στις 18.07.2023, αμέσως, δηλαδή, μόλις έγινε γνωστή μέσω της «Διαύγειας» η αναστολή λειτουργίας του Ταχυδρομικού Καταστήματος Μακρακώμης. Προηγουμένως (στις 17.07.2023 το απόγευμα, ημέρα δημοσίευσης της απόφασης), ο δήμαρχος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΤΑ, κ. Γρηγόριο Σκλήκα, προκειμένου να του εκφράσει και προφορικά την έντονη διαμαρτυρία του για το κλείσιμο του καταστήματος Μακρακώμης, ενώ αντίστοιχη επικοινωνία υπήρξε και με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), προκειμένου να υπάρξει συνολική αντίδραση για το κλείσιμο άνω των 100 καταστημάτων των ΕΛΤΑ σε όλη την Ελλάδα.

Στην επιστολή του δημάρχου Μακρακώμης προς τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και τη διοίκηση των ΕΛΤΑ Α.Ε, ο Γιώργος Χαντζής, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Με αίσθημα αγανάκτησης πληροφορηθήκαμε από τη “Διαύγεια” την αιφνιδιαστική απόφαση για αναστολή της συναλλακτικής δραστηριότητας του Ταχυδρομικού Καταστήματος Μακρακώμης Φθιώτιδας, από τις 24 Ιουλίου 2023.

Η απόφαση αυτή αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την περιοχή μας, καθώς και οι παρεχόμενες από τα ΕΛΤΑ υπηρεσίες κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές για την κοινωνική – οικονομική ζωή και δραστηριότητα.

Πρόκειται για μια άκρως δυσμενή εξέλιξη για τον τόπο μας, η οποία έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, προβληματισμό και απογοήτευση τόσο στην κοινωνία της Τοπικής Κοινότητας Μακρακώμης όσο και στο σύνολο των γειτονικών Τοπικών Κοινοτήτων, καθώς το συγκεκριμένο Ταχυδρομικό Κατάστημα εξυπηρετεί 27 Κοινότητες του Δήμου Μακρακώμης στις Δημοτικές Ενότητες Μακρακώμης, Αγίου Γεωργίου και Τυμφρηστού και πλήθος πολιτών, διαφόρων ηλικιών και ιδιοτήτων (συνταξιούχους, αγρότες, επιτηδευματίες, επιχειρηματίες κ.ά.), που αυξάνεται κατά τη θερινή περίοδο.

Η απόφασή σας αυτή, που ελήφθη ερήμην μας, πλήττει ιδιαίτερα τον εμπορικό κόσμο του Δήμου Μακρακώμης και τις επιχειρήσεις. Αποτελεί δε ενέργεια που αποδυναμώνει και απογυμνώνει την Περιφέρεια από δομές, που εδώ και δεκαετίες έδιναν πνοή στον τόπο μας.

Η υλοποίηση της απόφασής σας είναι βέβαιο ότι θα συντελέσει στη βαθμιαία πτώση της ποιότητας ζωής μιας ολόκληρης κοινωνίας, η οποία μονίμως «φυλάει Θερμοπύλες» και τώρα οδηγείται σε παρακμή, καθώς το κράτος «αποχωρεί» από τη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το ποσοστό των ηλικιωμένων – συνταξιούχων στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα υψηλό, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δυσχερή την εξοικείωσή τους με τις νέες τεχνολογίες.

Σας καλούμε έστω την ύστατη στιγμή να συνυπολογίσετε τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας και να λάβετε υπόψη τους προβληματισμούς που εκφράζουμε με την παρούσα επιστολή, προβληματισμούς που γεννήθηκαν με την αιφνίδια απόφασή σας να αναστείλετε τη λειτουργία του Ταχυδρομικού Καταστήματος Μακρακώμης.

Θεωρούμε αδιανόητο να προχωράτε στην αναστολή λειτουργίας του ανωτέρω Ταχυδρομικού Καταστήματος, ερήμην των τοπικών κοινωνιών που διαχρονικά στήριξαν εμπράκτως τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ακόμα και στις πλέον δύσκολες περιόδους της επιχείρησης), μη λαμβάνοντας υπόψη τα όσα εκτενώς αναφέρονται στην παρούσα επιστολή, επισφραγίζοντας με την εξέλιξη αυτή την απόλυτη εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα, των επιχειρήσεων και των κατοίκων.

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη των ΕΛΤΑ επιβάλλει τη διατήρηση του Ταχυδρομικού Καταστήματος Μακρακώμης σε λειτουργία. Ακολουθώντας άκαμπτα την επιχειρησιακή «στρατηγική των αριθμών», συμβάλετε στην περαιτέρω εγκατάλειψη του Δήμου μας και των κατοίκων της υπαίθρου γενικότερα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, σας καλούμε και προσβλέπουμε να εξετάσετε σοβαρά την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του Ταχυδρομικού Καταστήματος Μακρακώμης με την υφιστάμενη μέχρι σήμερα ή άλλη εναλλακτική μορφή, ωφέλιμη για εσάς αλλά και τους πολίτες της περιοχής μας, η οποία θα συνδυάζει, σε κάθε περίπτωση, την βέλτιστη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος Μακρακώμης είναι σε θέση να συνεργαστεί δημιουργικά μαζί σας και να διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση για τη διατήρηση σε λειτουργία του Ταχυδρομικού Καταστήματος Μακρακώμης, αναλαμβάνοντας το αναλογούν κόστος (π.χ. κάλυψη ενοικίου καταστήματος κ.λ.π). Παραμένουμε στην διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση ή πληροφορία.

Εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τόσο των κατοίκων όσο και της Δημοτικής Αρχής, παρακαλούμε για την άμεση συνεργασία σας, για την εξεύρεση λύσης».

 

Η απάντηση των ΕΛΤΑ

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γρηγόριος Σκλήκας, απαντώντας αυθημερόν στην επιστολή του δημάρχου Μακρακώμης, Γιώργου Χαντζή, και στον Επαγγελματοβιομηχανικό Σύλλογο Μακρακώμης, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει:

«…Τα ΕΛΤΑ μετασχηματίζονται ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις της εποχής… Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης επικαιροποιείται το αποτύπωμα καταστημάτων σε όλη τη χώρα, σαν αποτέλεσμα αναλυτικής μελέτης βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια ζήτησης, επισκεψιμότητας και εναλλακτικών…

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η επίδοση ταχυδρομικού υλικού και συντάξεων στο σπίτι δεν επηρεάζεται με κανένα τρόπο από την αναδιοργάνωση του δικτύου, και παραμένει να πραγματοποιείται ως έχει. Η επίδοση οργανώνεται από κεντρικά σημεία, ο ταχυδρόμος εξοπλίζεται και τροφοδοτείται από εκεί και η αναδιοργάνωση των καταστημάτων δεν επηρεάζουν με κανένα τρόπο τη ταχυδρομική λειτουργία. Εκτιμάται μάλιστα ότι λόγω της επικέντρωσης ανθρώπινου δυναμικού και διαθέσιμων πόρων η διαδικασία διανομής θα βελτιωθεί.

Όσον αφορά το κατάστημα Μακρακώμης, έχει συνολικό κόστος ετήσιας λειτουργίας (μισθοδοσία και ενοίκια, χωρίς κόστος εξυπηρέτησης δικτύου) €102χιλ και μικτά ταχυδρομικά έσοδα περί τις €23χιλ. Όπως γίνεται κατανοητό, το κόστος λειτουργίας δεν καλύπτεται από τη παραγωγικότητα των ταχυδρομικών συναλλαγών εντός καταστήματος. Σε απόσταση 7 λεπτών και 4,2χλμ υπάρχει το κατάστημα Σπερχειάδας που μπορεί να αναλάβει πλήρως τις συναλλαγές του καταστήματος. Ο σχεδιασμός επίσης είναι το κατάστημα Σπερχειάδας να υποδεχθεί το μόνιμο δυναμικό του καταστήματος Μακρακώμης, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερη εξυπηρέτηση στο κοινό και συνθήκες εργασίας στους υπαλλήλους…».

 

Η ΚΕΔΕ

Την ίδια στιγμή, η ΚΕΔΕ, το κορυφαίο όργανο εκπροσώπησης όλων των δήμων της χώρας, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, εξέφρασε ομόφωνα τη διαφωνία της με το αιφνιδιαστικό κλείσιμο των περίπου 100 καταστημάτων των ΕΛΤΑ πανελλαδικά, με τη σχετική διαμαρτυρία της να διαβιβάζεται στον Πρωθυπουργό, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στη Διοίκηση των ΕΛΤΑ.

Σε σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, μεταξύ άλλων, τονίζεται: «Εισηγούμενος το θέμα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, επισήμανε ότι η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση αποτελεί βαρύ πλήγμα στις ορεινές, νησιωτικές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας μας, καθώς τα ΕΛΤΑ αποτελούν στήριγμα για την επικοινωνία και εξυπηρέτηση των κατοίκων τους, οι οποίοι έχουν απόλυτη ανάγκη τις ταχυδρομικές και λοιπές παρεχόμενες υπηρεσίες.

Τόνισε, ότι η εξέλιξη αυτή βρίσκει την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατηγορηματικά αντίθετη, διότι δεν αποδέχεται πως σε ένα ευνομούμενο κράτος παύουν να παρέχονται υπηρεσίες προς τους πολίτες, που τις έχουν μεγάλη ανάγκη, με βάση μόνο τα εσωτερικά κριτήρια αναδιάρθρωσης του οργανισμού των ΕΛΤΑ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ με ομόφωνη απόφασή του εκφράζει τη διαφωνία του με το κλείσιμο των υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ πανελλαδικά, χωρίς οποιοδήποτε ισοδύναμο μέτρο ή μέριμνα ταχυδρομικής εξυπηρέτησης.

Ζητά να μην καταργηθούν τα εν λόγω υποκαταστήματα, αλλά να αναβαθμιστούν σε πολυδύναμα κέντρα υπηρεσιών με προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμούς σε συμμόρφωση με τις επιταγές της ψηφιακής μετάβασης, της κοινωνικής σύγκλισης και περιφερειακής συνοχής, διότι παρέχουν εξαιρετικά σημαντικό έργο…».

 

Ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή

Στο μεταξύ, με ρυθμό …πολυβόλου κατατίθενται στη Βουλή από τους βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ), ερωτήσεις που αφορούν το κύμα αναστολής λειτουργίας καταστημάτων των ΕΛΤΑ από άκρη σε άκρη της Ελλάδας. Μεταξύ των ερωτήσεων περιλαμβάνεται και αυτή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας, Γιάννη Σαρακιώτη, για το κλείσιμο των καταστημάτων Μακρακώμης και Μαλεσίνας.

Ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έως τις εκλογές δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, αν και κάθεται για πρώτη φορά σε υπουργική καρέκλα, αποτελεί ήδη τον …δημοφιλέστερο υπουργό της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχοντας δεχτεί έως τώρα πάνω από 10 ερωτήσεις για το ζήτημα των ΕΛΤΑ, σε διάστημα ελάχιστων ημερών.

 

Η «αντιπολίτευση» του Δήμου Μακρακώμης

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο πανελλήνιο, η νέα «κοινοπραξία Καραγιάννη-Παπαευθυμίου-Λιάσκα», που φιλοδοξεί να έχει λόγο στα δημοτικά πράγματα του Δήμου Μακρακώμης στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, με ξεχωριστές -αλλά πανομοιότυπες- ανακοινώσεις ενός εκάστου των ανδρών, βρήκαν αμέσως τον …υπαίτιο για το κλείσιμο των ΕΛΤΑ Μακρακώμης! Με μια φωνή είπαν: «Φταίει η Δημοτική Αρχή, που δεν απέτρεψε το κλείσιμο του καταστήματος»!

Πάλι καλά που δεν είπαν ότι η Δημοτική Αρχή Μακρακώμης ευθύνεται για το κλείσιμο και των 100 καταστημάτων των ΕΛΤΑ σε όλη την Ελλάδα…!!! Όταν ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, δήλωσε πως η ΚΕΔΕ δεν είχε καμία ενημέρωση για το σχέδιο των ΕΛΤΑ, η «κοινοπραξία Καραγιάννη-Παπαευθυμίου-Λιάσκα» απεφάνθη ότι η Δημοτική Αρχή Μακρακώμης γνώριζε…!

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, αρνήθηκαν να προσέλθουν σε συνάντηση την οποία συγκάλεσε αμέσως ο δήμαρχος Μακρακώμης, Γιώργος Χαντζής, για τον συντονισμό των ενεργειών αντίδρασης και την ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς Δήμου Μακρακώμης, σε σχέση με το λουκέτο στα ΕΛΤΑ Μακρακώμης.

Μεταξύ άλλων, επρόκειτο να τεθεί υπόψη τους το σχέδιο του Δήμου για τη δημιουργία Ταχυδρομικού Πρακτορείου στη Μακρακώμη, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι συνδημότες μας έπειτα από την αναστολή λειτουργίας του καταστήματος των ΕΛΤΑ.

Όμως, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι «τρεις» ανακοίνωσαν δημοσίως, χωρίς ντροπή, ότι δεν προσήλθαν στην εν λόγω συνάντηση …για να μην μπουν στο «κάδρο» των ευθυνών για το κλείσιμο του καταστήματος των ΕΛΤΑ, ουσιαστικά από τη διοίκηση του «Υπερταμείου»! Είναι οι ίδιοι που δεν έκαναν το παραμικρό για την αποτροπή του κλεισίματος των Τραπεζικών Καταστημάτων της «ΕΘΝΙΚΗΣ» και της «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» στη Σπερχειάδα, ούτε παρενέβησαν στην υπόθεση της συγχώνευσης των αστυνομικών τμημάτων.

Ειδικότερα, η παραίτηση του κ. Λιάσκα από τη θέση του Προέδρου της Κοινότητας Μακρακώμης, μόλις δύο μήνες πριν τις εκλογές (!) αποτελεί μνημείο υποκρισίας. Άραγε, πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, το οποίο αν και Πρόεδρος Κοινότητας δεν εμφανίστηκε ποτέ τις πρωϊνές ώρες στα γραφεία της Κοινότητας Μακρακώμης; Το ερώτημα, λοιπόν, είναι γιατί δεν είχε παραιτηθεί νωρίτερα, για να αφιερωθεί απερίσπαστος στα τραπεζοϋπαλληλικά του καθήκοντα; Εξάλλου, το έγγραφο που τώρα επικαλείται (25.05.2021), περί δήθεν επισημάνσεων από μέρους του για κλείσιμο του καταστήματος των ΕΛΤΑ Μακρακώμης, καλό θα ήταν να το ξαναδιαβάσει. Με το επίδικο έγγραφο ζητούσε απλώς την ενίσχυση του καταστήματος Μακρακώμης με προσωπικό, γεγονός που ικανοποιήθηκε με την πρόσληψη του στενού συνεργάτη του και αντιπροέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μακρακώμης!

Αυτή είναι η υπευθυνότητα των τριών ανδρών, με την οποία φιλοδοξούν να διαχειριστούν τα δημοτικά πράγματα της περιοχής μας… Δυστυχώς για τους ίδιους, οι δημότες έχουν και γνώση και κρίση και κρίνουν όλους μας, ανεξαιρέτως… Προπάντων, οι δημότες μας δεν ανέχονται τους ανέξοδους λαϊκισμούς που παραπέμπουν στην εποχή των «Μαυρογιαλούρων»…

 

22 Ιουλίου 2023

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ

ΧΑΝΤΖΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο You Tube

Δες επίσης

LIVE: ΛΑΜΙΑ – ΠΑΟΚ

  Εντός έδρας αγώνας για την ομάδα μας  Τον ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει ο ΠΑΣ Λαμία (19:30)  …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *